Lemmikit

Näitä koirarotuja rekisteröitiin viime vuonna vain yksi kappale – oletko ikinä edes kuullut näistä harvinaisista roduista?

Löytyykö kotisohvaltasi harvinainen koirarotu? Listasimme yhteen rotuja, joita ei bongaa kaduilta ihan joka päivä. Kuinka monta tunnistat?

Suomen Kennelliiton rekistereistä löytyy tällä hetkellä 321 koirarotua. Tutuimmat rodut tulevat vastaan päivittäin – labradorinnoutajan lempeät suklaasilmät ovat kaikille tuttuja ja shetlanninlammaskoiran pörröistä häntää ei ehkä tule katsottua kahta kertaa. Harvinainen koirarotu voi kuitenkin yllättää kadulla.

Lue lisää: Suosituimmat koirarodut: Näitä koirarotuja haettiin eniten Googlesta vuonna 2019

Listasimme yhteen joitakin Suomen harvinaisimpia koirarotuja. Rotuja, joiden edustajia rekisteröitiin Kennelliiton mukaan Suomessa vuonna 2019 vain yksi kappale. Onko jokin harvinainen koirarotu sinulle jo entuudestaan tuttu?

1. Andalusianrottakoira on harvinainen koirarotu

andalusianrottakoira

Ratonero bodeguero andaluz eli suomalaisittain andalusianrottakoira on keskikokoinen terrierirotu Espanjasta, joka on alun perin kehitetty näppäräksi tuhoeläinten metsästäjäksi. Rotu on väriltään pääosin valkoinen, jotta koira erottuisi hyvin hämärässä työskentely-ympäristössä.

Suomessa andalusianrottakoiria on vain kourallinen. Eloisa ja säpäkkä terrieri sopii mainiosti seurakoiraksi tai vikkeläksi kaveriksi agilitykentille.

2. Thai ridgeback

harvinainen koirarotu, thai ridgeback

Thai ridgebackin tunnistaa sen selkärankaa myötäilevästä vastakarvakuviosta, ridgestä. Alkuperäistä syytä ridgelle ei tiedetä varmuudella, mutta legendan mukaan karvakuviolliset koirat olivat muita nelijalkaisia rohkeampia metsästäjiä. Ridgeselkäiset koirat tulivat metsästysreissuilta kotiin, ja siten ridge säilyi jälkipolville.

Rotu on säilynyt hyvin samanlaisena vuosien saatossa, sillä sen kotiseuduilta Thaimaan itäosissa kulkuyhteydet muualle ovat olleet niin huonot, ettei koirilla ole juuri ollut tilaisuutta sekoittua muihin rotuihin.

3. Picardienpaimenkoira

harvinainen koirarotu, picardienpaimenkoira

Rankalainen picardienpaimenkoira on jo pitkään ollut maailmalla harvinainen koirarotu, mutta sen tietoinen elvyttäminen aloitettiin toisen maailmansodan jälkeen Ranskassa. Vuonna 2015 rodulle perustettiin Suomessakin oma rotuyhdistyksensä, jonka tarkoituksena on paitsi edistää rodun terveyttä ja jalostamista, myös levittää tietoa tästä hurmaavasta karvakorvasta.

Picardienpaimenkoira vaatii kaikkien koirien tavoin liikuntaa ja aivotyöskentelyä, ja se sopii erinomaisesti perhekoiraksi.

4. Sealyhaminterrieri

sealyhaminterrieri

 

Suomen kaduilla on aikojen saatossa käppäilyt yhteensä reilu parisataa rekisteröityä sealyhaminterrieriä, mutta vuonna 2019 Suomeen rekisteröitiin Kennelliiton mukaan vain yksi ainokainen rotunsa edustaja.

Leikkisä sealyhaminterrieri on koiramaailman klovni, joka nauttii liikunnasta eikä kavahda huonoakaan säätä – mutta osaa muidenkin terriereiden tavoin olla jääräpäinen.

5. Harvinainen koirarotu: Tosa

tosa

Ikivanha japanilainen tosa on harvinainen koirarotu, joka on alun perin jalostettu taistelu- ja vahtikoiraksi. Suomessa rotua on ollut jo 90-luvulta saakka – mutta yhteensä sitä on rekisteröity vain alle 60 kappaletta.

Tosa vaatii suuren koonsa, herkkyytensä ja päättäväisyytensä vuoksi kokeneen omistajan. Oikealla sosiaalistamisella ja koulutuksella siitä saa kuitenkin mitä uskollisimman perhekoiran.

6. Espanjanvinttikoira

espanjanvinttikoira

Espanjanvinttikoiria eli galgoja käytetään rodun alkuperämaassa vieläkin näöllä metsästävinä pikakiiturina. Koirien kohtalo on kuitenkin metästyskauden päättyessä usein karu – huonosti pärjänneet tai liian vanhat koirat joko hylätään tai tapetaan. Arvioiden mukaan näitä koiria on vuosittain jopa kymmeniä tuhansia.

Useat yhdistykset auttavat adoptoimaan galgoja Suomeen kotikoiriksi. Koska monet yksilöt eivät ikinä päädy Kennelliiton rekisteriin, Suomenkin galgokanta voi olla tilastoitua suurempi.

7. Fila brasileiro

fila brasileiro

Fila brasileiro on Suomessa harvinainen koirarotu, jonka alkuperämaa on nimensä mukaisesti eksoottinen Brasilia. Rotu sopii erinomaisesti luotettavaksi vahtikoiraksi, joka ilmoittaa vierailijoista kumealla haukullaan. Massiivisesta ja raskaasta ulkonäöstään huolimatta tämä ryppynaama voi kuitenkin yllättää ketteryydellään.

Lue lisää: Miksi koira nylkyttää vieraiden jalkoja tai haukkuu ovikellolle? Tulkitse koiran käytöstä oikein – 5 tyypillistä tilannetta

8. Bergamasco

bergamasco

Se ei suinkaan ole kävelevä moppi, se on bergamasco. Tämä harvinainen koirarotu on ikivanha italialaisten lammaslaumojen kasvatti, jonka tehtävänä oli alun perin pitää sen määkivät ystävät turvassa.

Bergamascon tunnuspiirteenä on sen nyörimäinen ja jopa rastamainen turkki, joka vaatii huolellista hoivaa. Epäsiistinkin näköisillä karvoilla on kuitenkin tarkoitus – ne pitävät koiran kuivana ja lämpimänä Alppien haastavassa ilmastossa.

9. Mallorcandoggi on harvinainen koirarotu

mallorcandoggi

Mallorcan auringon alla kasvanut mallorcandoggi on molossityyppinen rotu, joka jalostettiin alun perin vahti- ja paimenkoiraksi. Rotu on jalostettu sitkeäksi ja rohkeaksi, ja koiran luonteenpiirteitä on hyödynnetty apuna jopa härkätaisteluissa.

Vahti- ja vartiokoirana mallorcandoggi on vailla vertaansa. Vaikka kotioloissa koira onkin rauhallinen ja uskollinen, se vaatii älykkyytensä ja pelottomuutensa vuoksi kokeneen omistajan ja huolellisen kasvatuksen.

Lähteet: Kennelliiton jalostustietojärjestelmä, Koirarotujen rotuyhdistykset

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näitä koirarotuja rekisteröitiin viime vuonna vain yksi kappale – oletko ikinä edes kuullut näistä harvinaisista roduista?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.