Lemmikit

Vau, mikä poppoo! Jonna, 41, mökkeilee kahdeksan papukaijansa kanssa

Kun Jonna lähtee lomalle, hänen autonsa täyttyy lintuhäkeistä. Kaikki kahdeksan papukaijaa ovat tottuneita reissaajia.

”Kaikki kahdeksan papukaijaani ovat tottuneita reissaamaan. Ensimmäinen lemmikkilintuni, harmaapapukaija GT, on kulkenut kanssani omalla mökillä, vuokramökeissä ja hotel­leissa jo kymmenen vuotta”, hyvinkäälainen Jonna Tahvanainen, 41, kertoo.

”Linnut menevät mielellään matkahäkkei­hinsä. Kultaposkiamatsonilla, siniotsa-amatsonilla, tanimbarinkakadulla ja neljällä harmaapapukaijalla on samanlainen häkki. ­Muita suuremman kultatöyhtökakadun häkki on ­vähän isompi. Lintujen kanssa on oltava varovainen, jotta ne eivät pääse karkuun, siksi häkeissäni on kiinteä pohja ja tuplalukitus ovessa.”

”Otan linnuille mukaan oman ständin. On tär­keää, että jokaisella on oma turvallinen paikka, johon laskeutua. Juomaksi ostan pullovettä. Meillä on kyllä kaivo, mutta koska vettä ei ole tutkittu, en halua ottaa riskiä, että papukaijat sairastuisivat.”

Alle tunnin mökkimatkan ajan linnut istuvat rauhallisina orsillaan. Jos matka on pitempi, Jonna peittää häkit välillä. Varsinkin pimeällä autojen ajovalot saattavat pelot­taa lintuja.

Linnut menevät mökkimatkan ajaksi mielellään matkahäkkei­hinsä.
Linnut menevät mökkimatkan ajaksi mielellään matkahäkkei­hinsä.

Karannutta lintua on vaikea saada takaisin

Mökillä karkaamis­vaara on suurempi, sillä ulkona ravataan jatkuvasti. Vieraita täytyy muistuttaa, että väliovi pitää olla kiinni, ennen kuin avaa ulko-oven, ja ettei ikku­noita saa avata. Linnut pääsevät varsinkin len­nossa sujahtamaan ulos pienestäkin raosta.

”Lintua on vaikea saada takaisin. Houkutella voi tuomalla oman häkin pihaan ja asettamalla sinne ruokaa ja soittamalla oman lajin kutsuääniä Youtubesta. Papu­kaijat eivät oikein uskalla lentää luonnossa alaspäin, joten houkuttelu vaatii kärsivälli­syyttä. Vielä vaikeampaa on, jos lintu lentää metsään tai vesistön yli.”

Lue myös: Tässä vasta erikoiset mökkikaverit! Minan kanssa lomailevat saunova kilpikonna, kaksi chihuahuaa ja hamsteri

Vaarana kemikaalit ja kynttilät

Myös hyttysmyrkkyjen ja muiden kemikaalien kanssa pitää olla varovainen, sillä linnut voivat kuolla niihin.

”Yövymme usein myös vuokramökeillä ja silloin täytyy ­ensin kysyä, onko mökissä esimerkiksi myrkytetty muurahaisia. Lintujen kanssa ei myöskään voi poltella kynttilöitä, ettei lintu lennä tuleen. Takkaakin polttelen hyvin varovaisesti”, Jonna kertoo.

”Lintuni viihtyvät mökillä. Niistä on hauska istua järven rannalla häkeissään ja kuunnella lokkien ja muiden lintujen ääniä. Sateella istumme terassin suojassa.”

Jonnalla on väliaikaishoidossa omien papukaijojen lisäksi kahdeksan lintua. © Jonna Tahvanaisen kotialbumi

Eri lajeja ei mökillä pysty eristämään eri huoneisiin, joten kaikkia lintuja ei voi pitää vapaana samaan aikaan. Varsinkin amatsonit ovat hyvin reviiritietoisia ja puolustavat kumppaniaan.

”Viime aikoina olen käynyt mökillä harvoin. Olen mukana HelpParrot-yhdistyksessä, joka auttaa löytämään karanneita papukaijoja ja etsii koteja linnuille, joita omistaja ei voi pitää. Nytkin minulla on väliaikaishoidossa kahdeksan lintua omieni lisäksi. Kuudentoista linnun kanssa mökille lähteminen olisi valtava ponnistus”, Jonna sanoo.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 6/2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vau, mikä poppoo! Jonna, 41, mökkeilee kahdeksan papukaijansa kanssa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.