Lemmikit

Poliisikoira Sampo pelasti tajuttoman naisen hengen kriittisellä hetkellä – ”Se oli kuin jostakin satuelokuvasta”

Vuoden poliisikoiraksi 2022 on valittu labradorinnoutaja Sampo, joka työskentelee Vaasan poliisilaitoksella. Sampo on yhdessä ohjaajansa Jari Niemen kanssa ratkonut rikoksia ja pelastanut ihmishenkiä.

Oli kuuma kesäpäivä vuonna 2020. Vanhempi poliisikonstaapeli Jari Niemi vietti vapaapäiväänsä peltotöissä heinäpaaleja lastaten. Sammutettuaan traktorinsa hän huomasi saaneensa soittopyynnön kollegaltaan.

Kadonnutta naista oli etsitty jo melkein vuorokauden ajan koirien ja droonien avulla, mutta tuloksetta. Kenttäjohtaja pyysi Jaria ja hänen ohjaamaansa poliisikoiraa, labradorinnoutaja Hakukoneen Hashtagia eli Sampoa apuun.

”Nainen oli todennäköisesti jo tajuttomana, joten kriittiset hetket alkoivat olla käsillä. Sampo oli viimeinen oljenkorsi, jota voitiin yrittää. Kaikkea muuta oltiin jo kokeiltu”, Jari muistelee.

Tunnin etsinnän jälkeen Sampon vainu vei metsämaastoon tajuttoman naisen luokse. Jarin kollega aloitti heti ensiaputoimet ja nainen saatiin pian ambulanssin kyytiin. Jälkikäteen Jari sai sairaalasta tiedon, että nainen selvisi.

”Löysimme naisen ihan viime hetkillä. Oli uskomatonta, miten kaikki onnistuikin niin hyvin. Se oli kuin jostakin satuelokuvasta.”

Kennelliitto palkitsi Sampon samana vuonna sankarikoiran arvolla. Nyt Sampo on pokannut toisenkin mitalin. Hänet valittiin juuri vuoden poliisikoiraksi 2022.

6-vuotias Sampo on koulutettu henkilöetsinnän lisäksi rahan, huumausaineiden, aseiden, jälkien, ja esineiden etsintään. Hän on löytänyt uskomattoman hajuaistinsa ansiosta muun muassa väkivaltarikoksissa käytettyjä teräaseita ja yhteensä kuusi kadonnutta ihmistä. Lisäksi hän on paljastanut törkeitä huumausainerikoksia ja talousrikoksia.

”Sampo on kuin sveitsiläinen linkkuveitsi, joka sopii hyvin moneen tehtävään”, Jari kehuu.

Lue myös: Kun labradorinnoutaja Sylvin omistaja sai lenkillä sairaskohtauksen, koiran sankarillinen toiminta pelasti miehen hengen

Poliisikoira Sampo
Sampo on hyvin monipuolisen koulutuksen saanut poliisikoira, joka on onnistunut monenlaisissa etsintätehtävissä. © Jukka Pätynen/koirakuvat.fi

Poliisikoira 2022: Sampon kouluttaminen alkoi 10 viikon ikäisenä

Sampo asuu Jarin kotona, mutta koiran omistaa poliisilaitos. Jari on tehnyt hoitositoumuksen eli ottanut vastuun Sampon hoidosta. Poliisilaitos maksaa hoidon kustannukset ja koiranhoitolisän normaalin palkan päälle.

Jari on kouluttanut virkakoiria yli 20 vuoden ajan sekä Rajavartiolaitoksessa että Poliisissa. Sampo muutti Jarin kotiin kahdeksan viikon ikäisenä, ja koiran kouluttaminen aloitettiin pari viikkoa myöhemmin.

Koiria koulutetaan erottelemaan hajuja niin sanotulla purkkiradalla. Harjoituksessa koira oppii valitsemaan oikean purkin sen hajun perusteella. Kun koira oppii tunnistamaan esimerkiksi käteisrahan hajun, purkkeihin lisätään häiriöhajuja, jotta koira ei reagoisi vaikkapa kumihanskan tai kahvin hajuun.

”Kouluttaminen on pitkäjänteistä työtä. Poliisikoiralaitos tutkii ja seuraa hyvin tieteellisesti, miten koirat saadaan reagoimaan ja parhaiten.”

Sampon hajuaisti on kehittynyt erinomaiseksi. Sampon uralta Jarin mieleen on jäänyt erityisen hyvin tapaus, jossa kipsilevyseinän sisään oli kätketty lähes 70 000 euroa käteisrahaa vakuumipussiin. Sampo osasi paikantaa kätkön neljän tunnin etsinnän jälkeen.

”Yllätyin itsekin, että koirannenä on niin tarkka. Jos vakuumiin pakkaamisessa tekee yhdenkään virheen, koira haistaa hajumolekyylin pakkauksen läpi.”

Poliisikoira Sampo haistelee pahvilaatikkoa
Sampo on mukana Jarin päivittäisessä työssä ja osoittautuu toistuvasti korvaamattomaksi avuksi. ”Mitä tahansa tapahtuu, niin hetken päästä kaivetaan Sampo autosta”, Jari sanoo. © Jukka Pätynen/koirakuvat.fi
Poliisikoira Sampo haistelee nurmikkoa
Jarista tuntui aluksi vähän hölmöltä, että yksi poliisin noin paristasadasta virkakoirasta palkitaan vuoden poliisikoiraksi. Samalla tunnustus tuntuu hänestä hyvältä. ”Kova työ tuottaa tulosta”, Jari sanoo. © Jukka Pätynen/koirakuvat.fi

Lue myös: Kössi on yksi maailman harvoista koronakoirista – näin hylätystä pennusta tuli koronan tunnistava hajukoira

Poliisikoira Sampo ei unohda koulutustaan vapaa-ajallakaan

Jarin kotona asustaa Sampon lisäksi kaksi metsästyskoiraa ja monia muitakin eläimiä. Pientilallisena Jarilla on lampaita, kanoja ja ankkoja. Jari ei pidä eläimiä lemmikkeinään, koska jokaisella on tehtävä ja tarkoitus.

”Emme ole vaimoni kanssa inhimillistäneet eläimiä ja kutsuneet heitä perheenjäseniksi. Sampo on työkaveri, mutta samalla hyvin tärkeä valtion työkalu.”

Sampo ja Jari tekevät noin 8–10-tuntisia työpäiviä. Hyvin tehdyn työn jälkeen Jari palkitsee Sampon vuolailla kehuilla ja ruoalla. Viikonloppuisin parivaljakko rentoutuu liikkumalla luonnossa.

Sampo ei kuitenkaan vapaa-ajallakaan unohda koulutustaan. Kun Jari ottaa Sampon mukaan sorsametsästykseen, koiraa kiinnostaa ainoastaan metsästäjien ampumat haulikon hylsyt, joissa on koulutuksesta tuttu ruutisavukaasun haju. Jaria naurattaa, kun hänen beaglekoiransa noutavat sorsia ja Sampo siivoaa pusikoita hylsyistä.

Jarin mielestä on tärkeää, että sekä koiralla että sen ohjaajalla on hauskaa.

”Jos ohjaajalla ja koiralla ei ole kivaa, koulutus ei onnistu. Kun suupielet kiristyvät, koulutus pitää lopettaa siltä päivältä.”

Sampo on vielä hyväkuntoinen ja hyvässä iässä. Mutta Jari tietää hyvin, ettei parivaljakon yhteistyö tule jatkumaan ikuisesti.

”Kun se päivä tulee, että Sampo jättää tämän maailman, tulee ihan varmasti tippa linssiin.”

Juttuun on tehty lisäys 2.12 klo 13:54 selkeyden vuoksi: ”Sampon hajuaisti on kehittynyt erinomaiseksi. Sampon uralta…”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Poliisikoira Sampo pelasti tajuttoman naisen hengen kriittisellä hetkellä – ”Se oli kuin jostakin satuelokuvasta”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.