muumiotauti

Iskikö omenoihin muumiotauti? Älä tee yleisiä virheitä, jos haluat taudista eroon

Parhaat aseet muumiotautia vastaan taistelussa ovat omenapuusta huolehtiminen ja pilaantuneiden omenien oikeanlainen hävittäminen.

Muumiotauti on puutarhurin painajainen. Monilia fructigena -sienen aiheuttamaa sairauden ehkäisyyn ei ole olemassa erityistä torjunta-ainetta. Oman omenasadon lisäksi myös naapurin sato voi olla vaarassa: itiöt pystyvät leviämään jopa kymmenien tai satojen metrien matkan suotuisassa tuulessa.

Lue myös: Omenapuiden ruiskutus esti tuholaiset – Päivi hämmästyi, millaisen sadon kevätruiskutus sai aikaan

Muutamalla kikalla taudin saa kuitenkin pysymään paremmin kurissa. Lue puutarhurin vinkit:

1. Muumiotautisia omenoita ei saa jättää puuhun

”Viimeistään syksyllä muumiotautiset omenat pitää kerätä pois ja hävittää”, puutarhuri Juha Toikka sanoo.

Hävitä pilaantuneet omenat ja puun alta haravoidut saastuneet lehdet joko talousjätteen mukana, polta tai hautaa ne syvään kuoppaan. Lämpökompostori toimii myös. Muumiotauti ei tuhoudu tavallisessa kotikompostissa.

Puuhun tai puun alle jätetyt omenat levittävät tautia seuraavana vuonna, sillä itiöt talvehtivat.

Lue myös Seura.fi:stä: Houkuttele pölyttäjät marjametsääsi – Näillä kikoilla jopa puolet enemmän marjoja

2. Ennaltaehkäise muumiotauti pitämällä latvus ilmavana

Muumiotautia aiheuttava sieni viihtyy kosteassa ja lämpimässä. Tiivis oksisto ja tiheään istutetut puut ovat siis taudille otollinen paikka.

Huolehdi omenapuun leikkauksesta. Niin varmistat, etteivät myöskään oksat hankaa omenia ja tee pintavaurioihin otollista maaperää itiöille.

Harvenna raakileet keväällä. Oksia ei kannata leikata enää syksyllä.

”Tuore leikkuupinta on arka talven pakkasille. Sen lisäksi keväällä porottava aurinko saattaa jopa vioittaa puuta. Maaliskuussa on oikea aika leikata omenapuu”, Toikka neuvoo.

Avainsanat

Keskustelu

Hei!
Mulla on ”Pekka” 2 vuotta vanha omenapuu ja sitä myöden kun alkavat kypsymään niin muumiotaudin ansiosta putoavat maahan. Keräsin loputkin puusta ja kaikissa oli tauti. Olisiko kellään kikkaa miten toimin ensivuonna.

Hassua, sillä minun ”Pekassani” on myös muumiotautia. Siihen tosin tulee myös pihlajamarjakoi ja niihin omeniin se muumiotautikin iskee. Vieressä ”Pirja” ja päärynä ”Pepi” eivät kärsi kummastakaan.

Kommentoi juttua: Iskikö omenoihin muumiotauti? Älä tee yleisiä virheitä, jos haluat taudista eroon

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X