Puutarha

Omenapuun istutus vaihe vaiheelta – näiden ohjeiden avulla onnistut!

Omenapuun istutus kannattaa omaksi ja tulevien sukupolvien iloksi. Katso ohjeet, miten omenapuun istutus tehdään.

Omenapuun istutus onnistuu läpi kasvukauden, sillä omenapuut myydään nykyisin astiataimina.

Lue myös: Omenapuiden ruiskutus esti tuholaiset – Päivi hämmästyi, millaisen sadon kevätruiskutus sai aikaan

Tavallisimmat omenapuun istutusajat ovat kevät ja syksy, jolloin maa on kosteaa luonnostaan. Keväällä maata kostuttavat lumen ja jään sulamisvedet. Syksyllä lisääntyvät sateet ja viileydessä vähenevä veden haihtuminen.

Omenapuun istutus tehdään aurinkoiselle kasvupaikalle

Omenapuu istutetaan valoisalle ja suojaisalle paikalle, jossa pohjamaa on läpäisevää eli se sisältää karkeaa kivennäisainesta. Kivisyys ei haittaa, sillä se varmistaa, ettei vesi seiso talvellakaan.

Jos maa on savista, karkeaa ainesta tarvitaan maanparannukseen paljon. Helpompaa onkin silloin istuttaa puu maan pinnalle muotoiltuun loivaan kumpuun. Parannettua kasvualustaa kasataan korkeimmalta kohdaltaan parikymmentä senttiä ympäristöä korkeammaksi.

Hedelmäpuut viihtyvät maassa, jonka pH on 6–7, joten usein tarvitaan peruskalkitusta. Lannoitustarve istutettaessa on kuitenkin vähäinen. Lannoita ja kalkitse tuotepakkausten yleisohjeiden mukaisesti, ellei kasvupaikasta ole tehty omenapuun viljelyä varten viljavuustutkimusta.

Istutusetäisyys riippuu lajikkeesta ja siitä, kuinka paljon puuta leikataan. Kotipuutarhassa voimakaskasvuisen lajikkeen latvus vie jopa 4–5 metrin tilan, mutta tarjolla on myös hillittykasvuisia lajikkeita.

Omenapuun istutus kannattaa, jos haluaa nauttia omenasadosta.
Omenapuun istutus kannattaa, jos haluaa nauttia omenasadosta.

Kaiva puuntaimelle iso kuoppa ja paranna maata

Taimelle kaivetaan kuoppa, joka on 50–60 senttiä syvä ja noin 100 senttiä leveä.

Jos puu istutetaan nurmikolle, nurmikolle voi levittää kuopan viereen kevytpeitteen, jonka päälle multa kuopasta lapetaan, jotta nurmikko ei kärsi.

Kuopasta kaivettua perusmaata parannetaan hiekalla, palaneella kompostilla ja pussimullalla. Peruslannoitukseen voi käyttää syyslannoitetta pakkauksen käyttöohjeen mukaisesti.

Muista tukea taimet, jotta ne kestävät tuulta

Istutettava taimi kastellaan perusteellisesti tunteja ennen istutusta.

Istutettaessa ruukku poistetaan, ja taimi asetetaan kuoppaan. Taimen alle ja sivuille lisätään multaa niin paljon, että taimi tulee samaan syvyyteen, jossa se on ruukussaan kasvanut.

Kuopan ollessa vielä auki taimen molemmin puolin painetaan tukiseipäät pohjamaahan saakka. Tuki on taimivaiheessa tarpeen, ettei tuuli taita runkoa. Kun istutus on valmis, puu sidotaan tukikeppeihin leveällä nauhalla runkoa kuristamatta.

Kasteleminen on juurtumiselle tarpeen

Kun istutuskuoppa on täytetty puoliväliin, siihen kaadetaan 10–20 litraa vettä. Kun vesi on imeytynyt, kuoppa täytetään mullalla ja kastellaan vielä kerran.

Kastelua jatketaan muutaman päivän välein, sään mukaan. Kokeile kaivamalla maata, ulottuuko vesi koko juuristoalueelle, kuten on tarkoitus.

Ensimmäisen kesän kastelutyötä helpottaa, jos tainta ympäröivään multaan muotoillaan kastelu-ura, joka estää veden valumisen etenkin kumpareistutuksesta. Talveksi maat kuitenkin tasoitellaan, ettei uraan kertyvä vesi haittaa talvehtimista.

Leikkaaminen vahvistaa puuta ja lisää satoa

Jos puu istutetaan keväällä, sille tehdään istutusleikkaus saman tien. Jos taimi istutetaan kesällä tai syksyllä, istutusleikkaus tehdään seuraavana keväänä.

Istutusleikkauksen idea on valmistella puulle oikeanlainen oksisto tulevaa satoa varten. Taimesta poistetaan kilpalatva, joka on usein taimivaiheessa latvan viereen kasvava hennompi verso. Säilytetystä latvasta typistetään pois noin kolmannes ja sivuversoista noin puolet niiden pituudesta.

Versot leikataan oksasaksilla noin sentin päästä silmusta, ettei silmu varmasti vahingoitu. Sen pidempiä tappeja ei ole syytä jättää. Sivuversot leikataan aina oksan alapuolisen silmun yläpuolelta. Silloin uusi oksa suuntaa kasvunsa sivulle eikä ylöspäin.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Omenapuun istutus vaihe vaiheelta – näiden ohjeiden avulla onnistut!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.