Puutarha

Javier kasvattaa kotonaan sieniä ympäri vuoden – yli 20 onnistuneen kokeilun joukossa muun muassa pimeässä hohtava vinokas ja siililtä näyttävä orakas

Javier Mansilla rakastaa sieniä ja niiden kasvatusta. Hän on rakentanut kasvatusta varten jopa oman laboratorion.

Vantaalaisen Javier Mansillan, 46, kodin terassin ja työhuoneen täyttävät etenkin kesäisin ja syksyisin erikokoiset pussukat, purnukat ja laatikot. Niissä kaikissa kasvaa sieniä.

Espanjasta kotoisin oleva Javier on ollut aina kiinnostunut sienistä. Hän innostui sienten kasvatuksesta noin kahdeksan vuotta sitten luettuaan aiheesta ja tutkittuaan siihen liittyviä ulkomaisia nettisivustoja.

Hän löysi samoihin aikoihin puutarhakaupasta sattumalta valmiin kasvatuslaatikon, joka sisälsi kasvatusalustan ja osterivinokkaan rihmastoa. Hänen oli pakko ostaa kasvatuslaatikko ja kokeilla sitä.

”Olin innoissani, kun laatikkoon ilmestyi sieniä. Halusin sen jälkeen tutkia, miten sieniä voisi kasvattaa kotona jatkuvasti ja oppia, miten voisin itse hoitaa kasvatusprosessin alusta loppuun asti.”

Lue myös: Sienestys on saanut uuden merkityksen: Robin ja Erkki kasvattavat omat sienensä pölkyissä – satoa saa jo ennen luonnonsienien kypsymistä

Ruusuvinokas.
Javierin kasvattamat ruusuvinokkaat päätyvät syötäviksi. © Javier Mansilla

Javier on kasvattanut yli 20 erilaista sientä

Suurimman osan kasvattamistaan sienilajeista Javier on hakenut metsästä. Joidenkin sienilajien rihmastoja Javier on ostanut postitse ulkomailta.

Javier on vuokrannut itselleen pienen harrastushuoneen, jossa hän pitää omaa kotilaboratoriota villisienten kloonausta ja sienten kasvatusta varten.

Laboratorioon kuuluu säilytystila, Javierin itse rakentama laminaarinen virtauskaappi, joka suodattaa homeitiöitä, sekä painekattila, jossa hän sterilisoi kasvualustat.

Laboratorion jääkaapissa Javierilla on 60 eri sienilajin rihmastoa, joista voi kasvattaa sieniä.

Tähän mennessä hän on kasvattanut yhteensä 22 erilajista sientä, kuten erilaisia vinokkaita, orakkaita, loisikoita ja kääpiä sekä siitakesieniä.

Pimeässä hohtava sieni.
Javierin kasvattama kitkerävinokas, Panellus stipticus, hohtaa pimeässä. © Javier Mansilla

Sienet kasvavat ympäri vuoden

Käytännössä Javier siirtää poimimistaan tai ostamistaan sienistä pienen palan kotilaboratoriossaan steriilille kasvualustalle, kuten olkipelleteille, puubriketeille tai sahanpurulle, jossa sienen rihmaston kasvu lähtee käyntiin.

Tämän jälkeen hän siirtää rihmaston sopivaan kasvuastiaan. Sisätiloissa hän kasvattaa sieniä lämpöä kestävissä lasipurkeissa ja kasvatuspusseissa, joissa on ilmasuodatin. Ulkona sieniä kasvaa kasvatuslavoilla.

Javier kertoo, että sieniä voi kasvattaa sisätiloissa vuoden ympäri. Kuiva sisäilma on ongelma talvella, koska sienet tarvitsevat kosteutta. Tähän löytyy hänen mukaansa kuitenkin ratkaisu.

”Esimerkiksi ison muovilaatikon sisällä on hyvä kasvattaa sieniä ilman, että koko talo on kostea.”

Ulkona lavoilla sienet kasvavat samaan aikaan kuin muut metsän sienet. Ulkokasvatuksen haasteina ovat vaihtelevat sääolosuhteet ja jossain paikoissa kiusaavat sienisääsket.

Osterivinokas.
Javierin kasvattama osterivinokas on syötävä sieni. © Javier Mansilla
Osterivinokkaita kasvatuslavoilla.
Kesäisin Javier kasvattaa osterivinokkaita kasvatuslavoilla.

Sienten kasvatus tuo iloa elämään

Onnistumisen tunne on Javierin mielestä parasta sienten kasvattamisessa.

”Joka kerta tuntuu uskomattomalta, kun rihmastosta alkaa kasvaa sieniä. On mahtavaa nähdä sienten alut ja seurata niiden kasvua valmiiksi sieniksi.”

Sienten kasvatus vaatii kasvattajalta kiinnostusta ja kärsivällisyyttä, sillä suurin osa kasvuprosessista tapahtuu ilman, että sitä näkee.

”Joskus, voi käydä niin, että toivo loppuu ja alkaa miettimään, että ei tästä tule mitään, mutta juuri silloin sienet alkavatkin kasvaa”, Javier nauraa.

Harrastus on auttanut Javieria ymmärtämään, miksi sieniä kasvaa ja miksi niitä ei välillä kasva ollenkaan.

”Aluksi sienet tuntuivat mysteerisiltä ja tuntemattomilta otuksilta, nyt ne ovat kuin tuttuja lemmikkejä.”

Siiliorakas.
Sienet ovat Javierille nykyään kuin tuttuja lemmikkejä. Kuvassa siiliorakas. © Javier Mansilla

Javier suunnitelmissa on kasvattaa joka vuosi uusia lajeja. Hän haluaa jatkuvasti kehittää taitojaan ja olla entistä parempi sienten kasvattaja.

Tänä vuonna hän haluaa kokeilla kasvattaa kahta uutta lajia, jalavanrunkokynsikästä ja silkkituppisientä, joka ei ole kovin yleinen Suomessa.

”Olisi mahtavaa nähdä, jos saisin silkkituppisienen kasvamaan, se on niin kaunis sieni.”

Punaloisikka.
Javier koki onnistumisen tunteen silloin, kun hän sai punaloisikan kasvamaan. ”Kukaan ei ollut tietääkseni kasvattanut Suomessa punaloisikkaa kotiolosuhteissa. Ajattelin, etten onnistu sen kasvattamisessa, mutta onnistuin”, hän kertoo. © Javier Mansilla

Javier on perustanut oman Facebook-ryhmän

Javier on perustanut harrastuskaverinsa kanssa Facebookiin Sienten kotikasvatus Suomessa -nimisen ryhmän, jossa on yli 7 000 jäsentä.

Javier kehottaa aloittelevia harrastajia liittymään ryhmään, sillä sen kautta saa lisää tietoa ja kasvatusvinkkejä.

”Olen huomannut, että Suomessa on paljon sienten kasvattamisesta kiinnostuneita ihmisiä. Ryhmän jäsenet neuvovat ja antavat vinkkejä innokkaasti toisilleen.”

Hartaimpana toiveena Javierilla on, että ihmiset saisivat enemmän tuntemusta sienten kasvatuksesta ja että yhä useampi ottaisi harrastuksen omakseen.

”Haluan jakaa tietoutta siitä, että sieniä voi kasvattaa itse ruoaksi ja että emme ole riippuvaisia vain metsäsienistä. Sienten kasvatustaito on kaikkien hyvä osata.”

Lakkakääpäveistos.
Javier kasvattaa sieniä kasvattamisen ilosta ja syötäväksi, sekä ystäville koristeeksi ja langanvärjäystä varten. Hän on valmistanut sienistä myös pannunalustoja ja veistoksia. Kuvan lakkakääpäveistos kestää kuivattuna monta vuotta. © Javier Mansilla

Haluatko kasvattaa itse sieniä? Kokeile kasvatuspusseja

Sienten kasvattaminen on helppoa kasvatuspusseilla, jotka maksavat noin euron kappale.

”Kasvatuspussiin laitetaan ensin kasvualustaa ja kuumaa vettä. Kun pussin sisältö on huonelämpötilassa, lisätään vielä rihmastoa ja sekoitetaan hyvin. Sitten vain jäädään odottelemaan sienten kasvua”, Javier kertoo.

Kaupasta voi ostaa myös kasvualustan, joka sisältää jo valmiiksi sienirihmaston.

Sieniä ei tarvitse hoitaa millään tavalla kasvatuksen aikana, jolloin rihmasto leviää kasvatuspussissa.

”Kun valkoinen rihmasto on täyttänyt kasvatuspussin, sen voi viedä jääkaappiin vuorokauden ajaksi. Jos on syksy, kasvatuspussin voi viedä ulos viileään ilmaan. Viileässä lämpötilassa ja kosteassa ilmassa rihmasto ymmärtää, että syksy on saapunut ja se alkaa kasvattaa sieniä.”

Sienet kasvavat todella nopeasti sen jälkeen, kun ensimmäiset sienten alut ovat ilmestyneet. Javierin mukaan vain 3–5 päivässä.

Lue myös Anna.fi: Suppilovahveroresepti x 21: näihin ihaniin ruokiin upotat runsaan sienisaaliin

Koralliorakas.
Javier oli iloinen, kun hän onnistui kasvattamaan koralliorakasta, joka on geneettisesti identtinen kopio samasta sienestä, jota kasvaa puistossa hänen kotinsa lähellä. ”Tuntui, kuin olisin luonut elämää, kun kasvatin sienen alusta loppuun asti”, Javier sanoo.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Javier kasvattaa kotonaan sieniä ympäri vuoden – yli 20 onnistuneen kokeilun joukossa muun muassa pimeässä hohtava vinokas ja siililtä näyttävä orakas

Sinun täytyy kommentoidaksesi.