Ruoka

Sienten tunnistussovellus voi olla hauskaa ajanvietettä tai tuki ruokasienten etsinnässä – voiko sieniappeihin luottaa? Asiantuntija sanoo painavan sanansa

Sienten tunnistussovellus on hyvä apu metsässä, mutta voiko niihin luottaa? Kysyimme apua asiantuntijalta, ja esittelemme neljä erilista sovellusta.

Älypuhelimissa toimiva sienten tunnistussovellus voi olla apuna sienten opettelussa, mutta täysin niihinkään ei voi luottaa.

Satoisa sienisyksy on innostavaa aikaa, sillä lajikirjo voi olla paikoitellen hyvinkin runsas. Silloin onnistumisen ilo on ylimmillään, kun löytö osoittautuu kaiken lisäksi syötäväksi sieneksi. Mutta ennen syömistä sieni pitää kuitenkin tunnistaa itse, eikä luottaa muiden vastauksiin.

Sienestyksen harrastajat neuvovat monesti, että aloittavalle sienestäjälle hyvä tahti on opetella yksi uusi sieni kaudessa.

Hyviä tapoja opetella uusia lajeja ovat ammattilaisten järjestämät sienikurssit. Sienistä on myös hyviä kirjoja ja verkkosivustoja, joilla on laadukkaita kuvia. Aloittelijan kannattaa olla kuitenkin aina tarkkana ja tehdä varma tunnistus itse.

Teknologian voi ottaa tunnistuksen tueksi ja apuun opetteluun, mutta lopullinen tunnistus pitää aina tehdä itse, eikä luottaa ainoastaan sovelluksen, sienikirjan tai kaverin vastaukseen.

Sieniä ei pidä syödä, jos varmaa tunnistusta lajista ei ole. Metsässä on hyvä olla tarkkana, ettei kerää koriinsa herkullisten ruokasienten sijaan niiden tappavan myrkyllisiä tai lievästi myrkyllisiä näköislajeja.

Lue myös Anna.fi: Älä sekoita näitä sieniä keskenään

Sienten tunnistussovellus – hauskaa ajanvietettä ja satunnaista apua tunnistukseen

Erilaisia sienten tunnistussovelluksia sekä verkkoselaimessa toimivia tunnistussivustoja on kymmeniä erilaisia. Osa ovat suomalaisia ja toimivat suomen kielellä, osa on ulkomaalaisia ja osassa voi sienten lisäksi tunnistaa myös kasveja.

Sovelluksen käyttö on hauskaa ajanvietettä ja parhaassa tapauksessa siitä saa tunnistusavun nopeammin kuin sienikirjasta tai Facebookin tunnistusryhmästä. Älypuhelin on kevyt ja kulkee kätevästi mukana metsässä. Osa sovelluksista toimii myös verkon ulkopuolella, eikä vaadi netti- eikä verkkoyhteyttä toimiakseen.

Monia sienikirjoja julkaissut biologi Jarkko Korhonen sanoo, että sovelluksiin kannattaa suhtautua varauksella. Sovelluksen avulla voi saada suuntaa antavan vastauksen. Tunnistamisen avuksi kannattaa ottaa sovelluksen lisäksi myös jokin muu lähde, esimerkiksi sienikirja tai netin sieniryhmien tunnistuskeskustelut tai luotettava verkkosivusto, jossa on selkeitä kuvia.

”Sovelluksen vastaus voi olla vähän sinne päin. Se voi parhaassa tapauksessa antaa sienestä oikean suvun esimerkiksi tunnistaa sienen rouskuksi. Vastaukseen ei kuitenkaan pidä luottaa sataprosenttisesti. Jos joudut hakemaan sovelluksesta tietoa, onko kyseinen sieni syötävä vai ei niin sanoisin, että älä syö. Sieltä voi tulla hyviä vastauksia, tai sitten sieltä voi tulla huonoja vastauksia.”

Sienten tunnistussovellus 
Biologi Jarkko Korhonen on kirjoittanut useita kirjoja sienistä.  © Sanna Mansikkamäki

Sovellus tekee tunnistuksen kuvasta

Sovelluksen antama tulos tai vastaus riippuu paljon myös sinne ladattavasta kuvasta.

”Jos sovellukseen lataa huonossa valossa otetun epäskarpin kuvan, ei tunnistuskaan voi olla luotettava. Kyllä se on silloin ihan ”herran hallussa” mitä sovellus antaa vastaukseksi”, Jarkko muistuttaa.

Sienten tunnistamiseen vaikuttaa todella moni asia. Itse itöemän tunnistamiseen se pitää olla poimittu kokonaisena, niin että sieni on yhtenä kappaleena. Jalan tyvessä ja jalassa saattaa olla tärkeitä tuntomerkkejä, lisäksi sienen lakin muoto, pinta ja väri saattaa vaikuttaa tunnistukseen, lakin alta löytävät muodot ovat myös tärkeitä. Näitä kaikkia on vaikea saada mukaan yhteen kuvaan, joka ladataan sovellukseen.

Myös kasvupaikka ja keräysajankohta vaikuttavat tunnistukseen.

Sienten tunnistussovellus
Saimi Hoyer (vas.) ja Jarkko Korhonen järjestävät yhdessä sienikursseja Helsingissä.  © Sanna Mansikkamäki

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sienten tunnistussovellus voi olla hauskaa ajanvietettä tai tuki ruokasienten etsinnässä – voiko sieniappeihin luottaa? Asiantuntija sanoo painavan sanansa

Lukija340357

onko näistä neljästä apista yksikään sellainen jutussa mainittu sovellus, joka tunnistaa sienen ottamastasi kuvasta?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.