Puutarha

Voiko sienten perkuujätteistä kasvattaa uusia sieniä? Asiantuntijalta täystyrmäys – muutamia poikkeuksia kuitenkin on

Kun sienten perkuujätteet heittää sopivaan maastoon, sienirihmasto leviää niistä maahan ja paikalta saa seuraavina vuosia sieniä. Näin ainakin moni luulee.

Onnistuuko uusien sienten kasvatus perkuujätteistä? Etenkin syksyisin kuulee toisteltavan, että kun esimerkiksi kantarellien jätteet ripottelee puutarhaan tai mökkimetsään, seuraavana vuonna tai joskus tulevaisuudessa paikalta nousee varsinainen kantarellimeri.

Onko sienten viljely omalla kotipihalla mahdollista tällä yksinkertaisella metodilla? Kysyimme asiaa asiantuntijalta, Suomen sieniseuran puheenjohtaja Janne Koskiselta.

Lue myös: Tiesitkö jo nämä vinkit sienten puhdistamiseen? Sieniasiantuntija kertoo yhden nopean kikan 

Voiko sienten kasvatus perkuujätteistä onnistua?

Koskinen suhtautuu kriittisesti siihen, että ruokasienten viljely omalla pihalla olisi mahdollista. On kuitenkin olemassa muutamia poikkeuksia, hän sanoo.

Tutut ruokasienet voidaan jakaa kahteen kategoriaan: lahottajiin ja sienijuurisieniin. Lahottajia voi lisätä ymppäämällä rihmastoa puuhun, esimerkiksi koivunkantoon.

”Tällä tavoin viljely ei ole kovin hankalaa. Se voi onnistua, jos on sopivia puunpalasia ja perkuujätteitä”, Koskinen sanoo.

Tutuimpia viljelysieniä on esimerkiksi herkkusienet, siitake ja osterivinokkaat.

Lue myös: Näin perustat oman pölkkyviljelmän – sienestäminen muuttui juuri astetta helpommaksi!

sienten kasvatus perkuujätteistä
Joillain sienestäjillä on tapana ripotella perkuujätteet aina samaan paikkaan uusien sienten toivossa. © iStockphoto

Kantarelli ei alistu kasvualustoille

Tilanne on eri, kun puhutaan sienijuuria muodostavista lajeista, joita suurin osa ruokasienistä on – esimerkiksi kantarellit, haperot ja rouskut. Kasvaakseen ne vaativat sienijuurisymbioosin isäntäpuun kanssa.

Keinotekoisille kasvualustoille ne eivät alistu, eli näiden sienten viljeleminen ei ole mahdollista, Koskinen sanoo. 

Ainoat sienijuurisymbioosin sienet, joita on aikojen saatossa onnistuttu viljelemään, on tryffelit.

”Aina kun ihminen kertoo kylväneensä kantarelleja pihalleen, on hyvä muistaa, että kantarelleja kasvaa kaikkialla ja se on todella yleinen sieni. Jos tarpeeksi kauan odottaa, niitä voi ilmestyä minne tahansa.”

Jos sienten viljely on mahdotonta, miksi niin moni silti uskoo teoriaan? Koskinen uskoo, että kyse on ennemminkin vahvistusharhasta.

”Jos heittää sienenperkeet samaan paikkaan, ja jonain vuona se alkaa kasvaakin, on helppo ajatella, että tässä on syy-yhteys.”

Koskinen myös huomauttaa, että jos kantarellien tai herkkutattien viljely olisi näin helppoa, niiden viljelystä olisi jo tehty rahakasta liiketoimintaa.

”Tämähän olisi potentiaalisesti kymmenien tai satojen miljoonien eurojen bisnes, jos se onnistuisi.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Voiko sienten perkuujätteistä kasvattaa uusia sieniä? Asiantuntijalta täystyrmäys – muutamia poikkeuksia kuitenkin on

Sinun täytyy kommentoidaksesi.