Puutarha

Kanit, jänikset ja rusakot popsivat mielellään puutarhan antimia – 3 keinoa karkottaa puput pihalta

Kanien, jänisten ja rusakoiden karkotus voi olla tarpeen, jotta pihan kasvit säästyvät tuhoilta. Asiantuntija jakaa kolme vinkkiä kasvien suojaamiseen pupujussien hampailta.

Pupujussit ovat suloinen näky, mutta puutarhaharrastajille jänikset, rusakot ja kanit aiheuttavat monesti päänvaivaa. Talttahampaat aiheuttavat tuhoja puutarhoissa etenkin keväisin, kun vihreää kasvua on vielä luonnossa niukasti.

”Niiden erityistä herkkua ovat nuoret puut ja tulppaanit, mutta kyllä ne käyvät perennojakin jyrsimässä. Myös kaikki vihannesmaan taimet kelpaavat hyvin”, Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori sanoo.

Rusakot ovat Taulavuoren mukaan puutarhoissa metsäjäniksiä suurempi uhka, koska niitä liikkuu enemmän viljelysmailla ja kaupungeissa. Kaikista suurimpia syöppöjä puutarhoissa ovat kuitenkin kanit.

”Kanit ovat todella kesyjä ja tulevat ihan talon vierelle. Ne syövät kasvien juuriakin ja kaivavat näppärästi käytäviä aitojen alta”, Taulavuori sanoo.

Rusakon tunnistaa ruskeasta turkista ja pitkistä korvista. Metsäjäniksellä on rusakkoa valkoisempi vatsa.
Rusakon tunnistaa ruskeasta turkista ja pitkistä korvista. Metsäjäniksellä on rusakkoa valkoisempi vatsa. © Kari Hirvo

Kanien, rusakoiden ja jänisten karkotus pihalta – 3 keinoa

1. Nuorten puiden suojaus

Nuoren puunrungon kuori on kaneille, jäniksille ja rusakoille suurta herkkua. Ne jyrsivät mielellään esimerkiksi omenapuuta, päärynäpuuta, kirsikkapuuta, vaahteraa, koivua, haapaa ja leppää.

Kun istutat uuden puuntaimen, suojaa se heti huolellisesti, oli sitten talvi tai kesä. Nuori puu suojataan ensin kiertämällä rungon ympärille muovinen runkosuoja. Pidä runko suojattuna vähintään ensimmäisen kymmenen vuoden ajan tai pidemmänkin aikaa.

”Jos kuori ehditään jyrsiä, puu kuolee melko varmasti. Puun kaikki ravinteet ja vesi kulkevat rungon pinnalla. ”, Taulavuori kertoo.

Runkosuojan lisäksi puun ympärille kannattaa pystyttää kananverkosta tehty aita. Upota aita vähintään 30 senttimetrin syvyyteen, jotta kanit eivät pääse kaivautumaan aidan alitse.

Aidan korkeudessa on hyvä ottaa huomioon, että talvella maahan saattaa kertyä korkea lumikinos, jonka päältä pupujen on helppo kurotella aidan yli. Valitse siis vähintään metrin korkuinen aita ja Pohjois-Suomessa vähintään puolentoista metrin korkuinen aita.

”Kun ensimmäinen kevyt lumi tulee, lumikinosta voi käydä vähän tamppaamassa puiden ympäriltä, jotta niiden päältä ei yllä syömään puuta. Myyrätkään eivät pääse kulkemaan helposti tiiviiksi pakatun lumen läpi”, Taulavuori vinkkaa.

Lue myös: Myyrä uhkaa puutarhaa – näin torjut myyrät sekä korjaat niiden vahingot

2. Istutusalueiden aitaus

Valitettavasti jäniksille, rusakoille ja kaneille maistuvat monet muutkin kasvit kuin puut. Muun muassa tulppaani, orapihlaja, mustikka, hortensia, ruusu ja angervo ovat pupujussien mieleen.

Suojaa pupuille mieluiset kasvit kananverkosta rakennetulla aidalla varhain keväällä. Aitauksen voi tehdä kukkapenkin, tietyn istutusalueen, kasvin tai halutessaan koko tontin ympärille. Verkko kannattaa upottaa vähintään 30 senttimetrin syvyyteen maahan.

”Jos aidan ja maan väliin jää pienikin rako, puput kaivavat heti reitin kukkapenkkiin”, Taulavuori sanoo.

Kananverkkoaita on turvallisinta pitää paikoillaan ympäri vuoden. Jos puput eivät ole valtaisa ongelma ja aita ei miellytä silmää, verkon voi halutessaan poistaa kesän alussa, kun luonnossa riittää jo muuta vihreätä kasvua pupujen syötäväksi. Puput saattavat kuitenkin syödä puutarhan kasveja kesälläkin.

3. Lajivalinnat

Jotkut kasvit ovat enemmän pupujen mieleen kuin toiset. Lajivalinnoilla voi siis vaikuttaa tuhojen määrään.

Puput, kuten peurat ja kauriitkaan, eivät välitä voimakkaasti tuoksuvista kasveista. Voimakastuoksuisia kasveja voikin istuttaa kukkapenkin reunaan karkottamaan puput tiehensä. Esimerkiksi narsissien istuttaminen tulppaanien joukkoon voi hyvässä lykyssä pitää puput loitolla.

Nälkäisinä jäniksistä, rusakoista ja kaneista tulee kaikkiruokaisempia, joten mikään kasvi ei ole täysin riskitön.

Lue myös: Syövätkö peurat puutarhan kasvit? Asiantuntija listaa 6 keinoa peurojen karkotukseen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kanit, jänikset ja rusakot popsivat mielellään puutarhan antimia – 3 keinoa karkottaa puput pihalta

Lukija466244

Voi hel..tti! Älkää olko niin tärkeitä pihanne rehuista! Puutarhan tarkoitus on rauhoittaa, eikä aiheuttaa stressiä! Antakaa rusakkojen, jänisten ym. SYÖDÄ!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.