Puutarha

Kasvien pölytys itse varmistaa hyvän sadon – näissä tapauksissa kannattaa tarttua toimeen

Etenkin jos hyötykasvit kasvavat kasvihuoneessa, kasvien pölytys itse on tärkeää. Lue ohjeet eri lajien pölyttämiseen.

Kasvien pölytys on tärkeä osa hyötykasviviljelyä. Ravintokasveistamme 75 prosenttia on hyönteisten pölyttämiä, kertoo Suomen ympäristökeskuksen raportti.

Tärkeimpiä pölyttäjiä ovat mehiläiset, kimalaiset ja pienet kukkakärpäset.

Pölytyksessä hyönteinen kuljettaa kukan heteeltä siitepölyä toisen tai saman kasvin emin luotille.

”Sen seurauksena pölyttyneiden emien ja syntyvien siementen ympärille kehittyy tärkeä hedelmäliha eli korjattava sato”, sanoo Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori.

Lue myös: Pölyttäjät uhkaavat kadota – tee pölyttäjäystävällinen puutarha, joka tuo apua hätää kärsiville hyönteisille

Kesäkurpitsan pölytys.
Kesäkurpitsa kannattaa pölyttää etenkin, jos sitä kasvattaa kasvihuoneessa. Näyttävät suuret kukat ohuella varrella ovat hedekukkia. Emikukalla on pullea varsi, josta kehittyy kesäkurpitsa. © iStock

Kasvien pölytys kannattaa tehdä etenkin kasvihuonekasveille

Tuoksuvat ja värikkäät kukat houkuttelevat hyönteisiä puoleensa. Joskus hyönteiset eivät löydä tai pääse perille. Esimerkiksi kasvihuoneessa tai parvekkeella sijaitsevat hyötykasvit, kuten kesäkurpitsat, kurpitsat ja tomaatit, kannattaa pölyttää, jotta saa paremmin satoa.

Monet kasvit tuottavat suuremman sadon, kun ne ovat hyvin pölyttyneitä.

Pölyttäminen kannattaa myös silloin, kun haluaa risteyttää eri lajikkeita tai varmistaa, että kasvin tuottamat siemenet ovat varmasti samaa lajiketta.

”Jotkut keräävät esimerkiksi tomaatinsiemeniä itse kasvatetuista tomaateista ja kylvävät ne seuraavana vuonna. Jos samassa kasvihuoneessa kasvaa useita eri tomaattilajikkeita, ei voi olla ihan varma, tuleeko siemenistä samanlaisia tomaatteja seuraavana vuonna.”

Puutarhurin kannattaa ryhtyä pölytyshommiin, kun hyönteisiä on vähäisesti tai niitä ei ole. Hyönteisten vähentyminen on maailmanlaajuinen ongelma

Joskus pelkkä huono sää voi haitata pölyttäjien liikkumista kukalta kukalle.

Katso videolta, miten kesäkurpitsa pölytetään pensselillä:

Lue myös Anna.fi: Pistikö ampiainen tai puriko kyy? Lääkäri paljastaa parhaat niksit ampiaisten, punkkien ja käärmeiden varalle

Kasvien pölytys itse – näin onnistut!

Kasvien pölytys eroaa hieman eri lajien välillä. Joillakin kasveilla, kuten kurpitsoilla, on emi ja hede samassa kasvissa, mutta eri kukissa.

Kurpitsan pölytys kannattaa tehdä viemällä pensseli, vanupuikko tai pikkurilli hedekukan sisään ja sitten emikukkaan.

Kesäkurpitsan hedekukalla on ohut varsi ja emikukalla on pullea varsi, joka kasvaa kurpitsaksi pölyttämisen jälkeen.

Tomaatilla ja paprikalla on emi ja hede samassa kukassa. Siksi näille riittää, että kasvia tärisyttää kepillä, jolloin siitepölyt lähtevät kukassa liikkeelle. 

Sen sijaan monet kurkkulajikkeet ovat itsepölytteisiä, joten niissä on vain emikukkia, jotka eivät tarvitse lainkaan pölytystä tuottaakseen satoa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kasvien pölytys itse varmistaa hyvän sadon – näissä tapauksissa kannattaa tarttua toimeen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.