Puutarha

Kesäkukat, joita ei tarvitse nyppiä – nämä 11 vaihtoehtoa päästävät sinut helpolla

Kukkien nyppiminen on yhdelle vaiva, toiselle mieluisa tapa viettää aikaa kasvien parissa. Tässä 11 vaihtoehtoa niille, jotka haluavat päästä helpolla.

Kukkia poistetaan siksi, että kasvi säilyy siistin näköisenä. Kun kukat poistetaan ennen siementen muodostumista, kukinta jatkuu varmemmin, sillä kasvi ei käytä energiaa siementen muodostamiseen kukinnan kustannuksella.

Kaikkien kasvien kuihtuneita kukkia ei tarvitse poistaa. Kokosimme kesäkukat, joita ei tarvitse nyppiä. Vaihtoehtoja löytyy niin varjoon, puolivarjoon kuin aurinkoon.

Varjossa kasvavat lehtevät kasvit

Hyvin varjoisassa paikassa viihtyvät vain harvat kukkivat lajit. Parhaiten siellä viihtyvät lehtikasvit, joista tarvitsee poistaa vain kellastuneita lehtiä. Jos varjoon asetettu kasvi voi huonosti, nosta se välillä hieman parempaan valoon.

Hopeakäpälä (Helichrysum petiolare) kasvaa jopa paahteessa, mutta se selviää myös varjossa. Kasvin kauneusarvo on hopeanvärisessä lehdistössä. Versot ovat pitkät ja rennot, siksi kasvi sopii erityisesti amppeleihin. Kastele kohtuudella, sillä varjossa vettä haihtuu vähemmän kuin auringossa.

Hopeakäpälä
© iStockphoto

Isokirjopeippi eli värinokkonen (Solenostemon scutellarioides) on värikäslehtinen 30–40 senttiä korkeaksi kasvava ruohovartinen pikkupensas. Lehtien väritys kärsii varjossa; puolivarjossa värit loistavat parhaiten. Älä anna mullan kuivua kokonaan.

Isokirjopeippi eli värinokkonen
© Tommi Tuomi

Koristeapila (Trifolium) on oikeastaan monivuotinen, mutta sitä käytetään myös kesäkukkana. Lehdet voivat olla valko- tai punakirjavat. Kirjavuus on voimakkainta puolivarjossa, mutta lehdistö muoto on kaunis varjossakin. Kastele säännöllisesti. Jos kasvi kuivuu kesällä, sen voi leikata alas.

Koristeapila
© iStockphoto

Kesäkukat ovat vaivattomimpia puolivarjossa

Iso osa kesäkukista viihtyy parhaiten puolivarjossa. Kasvit saavat tarpeeksi valoa jaksaakseen kukkia kunnolla, mutta toisaalta istutuksen multa ei kuivu niin herkästi kuin auringossa.

Lobelia (Lobelia erinus) on jokseenkin hoitovapaa laji. Se selviää auringosta varjoon, mutta sen kasvu on rehevimmillään valoisassa mutta paahteettomassa paikassa. Sen pienet siniset, valkoiset tai liilat kukat kuihtuvat lähes huomaamattomiksi. Jos versoja kuihtuu, niitä voi typistellä ja kasvu elpyy. Kastele säännöllisesti.

Lobelia
© Jarmo Wright

Harsotyräkki eli poutapilvi (Euphorbia hypericifolia) on reheväkasvuinen lehtikasvi, jonka valkoiset ylälehdet muodostavat kuin valkoisen kukkapilven. Harsotyräkki sietää hyvin varjoakin. Kukkia ei tarvitse nyppiä, mutta versoja voi typistää. Kastele säännöllisesti.

Poutapilvi
© iStovkphoto

Pikkupetunia eli miljoonakello (Calibrachoa) on runsaasi kukkiva riippakasvi amppeleihin tai reunuskasviksi. Se kestää aurinkoakin, kun kastelu on tasaista. Kukkia ei tarvitse nyppiä, sillä laji kukkii tauokamatta muutenkin. Kastele ahkerasti, jos kasvi on alttiina auringolle.

Miljoonakello
© Hanna Maunuksela

Lumihiutale (Sutera cordata) on puolivarjossa parhaimmillaan. Valo on kukinnalle tarpeen, mutta auringossa kasvi kärsii kuivahtamisesta – puolivarjossa kukinta on jatkuvaa. Pienet siniset, valkoiset tai punaiset kukat kuivuvat kuihduttuaan huomaamattomiksi. Kastele säännöllisesti.

Lumihiutale
© Pia Arnould

Aurinko on runsaskukkaisten suosikki

Kukkimiseen tarvitaan valoa, ja monet runsaskukkaiset lajit ovat omimmillaan auringossa.

Petunia (Petunia) viihtyy auringossa, jossa se kukkii läpi kesän. Lajikkeita on yksinkertaisia ja kerrannaiskukkaisia, pystykasvuisia ja riippuvaversoisia. Petunia kannattaa asettaa sateensuojaan, sillä sade saattaa pilata kukat ennen aikojaan. Kastele säännöllisesti auringossa.

Petunia
© Jarmo Wright

Amppelidiana (Diascia vigilis) on pitkäversoinen amppeli- tai reunuskasvi. Se viihtyy auringossa ja puolivarjossa. Kukat ovat vaaleanpunaiset tai valkoiset, ja ne tipahtelevat kasvista kuihduttuaan. Älä päästä multaa kuivaksi.

amppelidiana
© iStockphoto

Huovinkukka (Sanvitalia procumbens) kukkii läpi kesän, vaikkei kuihtuneita kukkia poisteta. Aurinkoiseen paikkaan sopiva keltakukkainen laji sietää paahdettakin. Kastele huovinkukkaa tasaisesti, niin se kukkii huoletta syksyyn saakka. Kastele säännöllisesti sään mukaan.

Huovinkukka
© iStockphoto

Marketta (Argyranthemum frutescens) nauttii aurinkoisesta kasvupaikasta. Sen valkoiset, vaaleanpunaiset tai keltaiset kukat muistuttavat päivänkakkaraa. Yksittäisiä kukkia ei tarvitse olla koko ajan nyppimässä, koska silloin kukinta hiipuu. Parempi on silloin tällöin leikata versoja hieman syvempää. Kastele taimen koon mukaan.

marketta
© Seppo Saarentola

Lue myös Anna.fi:stä: Ikebana on Suvi-Marjalle, 38, parasta mindfulnessia – aivotutkija kertoo, mihin rauhoittava vaikutus perustuu: ”Johtaa hengityksen syvenemiseen ja aistien terävöitymiseen”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kesäkukat, joita ei tarvitse nyppiä – nämä 11 vaihtoehtoa päästävät sinut helpolla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.