Puutarha

Puutarhan kuningatar vei murskavoiton Kotilieden äänestyksessä kauneimmasta perennasta – tunnetko tämän klassikkokukan?

Kysyimme Kotilieden lukijoilta, mikä on heidän mielestään kaikista kaunein perenna. Vastaajien yksimielisyys yllätti. Yksi perenna hurmaa suurilla kukillaan.

Puutarhoissa ja julkisilla paikoilla kasvavat perennat ovat monivuotisia koristekasveja. Tunnetuimpiin ja perinteisimpiin perennoihin lukeutuvat muun muassa lilja, pioni, kurjenmiekka, palavarakkaus ja kurjenpolvi.

Kysyimme Kotilieden lukijoilta, mikä on heidän mielestään kaikista kaunein perenna. Äänestyksessä oli mukana 20 upeaa kasvilajia. Äänestykseen kukat valittiin lukijoiden Facebookissa ehdottamien suosikkien pohjalta.

Äänestystulos on harvinaisen selvä. Pioni vei murskavoiton 60 prosentilla yli 2500 annetusta äänestä. Toisen sijan vei unikko kahdeksalla prosentilla äänistä ja kolmannelle sijalle ylsi lilja kuudella prosentilla äänistä. Pioni on siis lukijoiden selvä suosikki!

Lue myös: Kaunein luonnonkukka on valittu! Yli 5000 suomalaista äänesti suosikkiaan – ylivoimainen voittaja on valkoinen kaunotar

Pionia kutsutaan puutarhan kuningattareksi, koska se kukkii näyttävästi.
Pionia kutsutaan puutarhan kuningattareksi, koska se kukkii näyttävästi. © Seppo Saarentola

Kaunein perenna -äänestyksen voittaja on pioni

Pioni on puutarhan kuningatar, joka kerää kukkiessaan katset puoleensa. Suuret kerrannaiset, puolikerrannaiset tai yksinkertaiset kukat voivat olla jopa 20 senttiä halkaisijaltaan.

Pioneja on olemassa punaisia, vaaleanpunaisia, valkoisia ja keltaisia. Pionilajeja on noin 30 ja erilaisia lajikkeita on lukuisia.

Pionia on tuotu Suomeen jo 1600-luvulla. Maailmalla sitä on kasvatettu sekä koristekasvina että lääkekasvina jo keskiajan lopulla. Pionin juurella, pionietikalla, pionivedellä ja pionin siemenillä on lääkitty epilepsiaa.

Pioni viihtyy auringossa tai puolivarjossa ja ravinteikkaassa ja vettä läpäisevässä maassa. Kasvi tarvitsee kasvurauhan, ja siksi sen siirtämistä kannattaa välttää. Pionit kukkivat kesä-heinäkuun taitteessa.

Lue myös: Unikko, ukonhattu, päivänkakkara… Testaa, kuinka hyvin tunnistat puutarhan perennat!

Lähteet: Kotus, Pioniseura ja Plantagen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puutarhan kuningatar vei murskavoiton Kotilieden äänestyksessä kauneimmasta perennasta – tunnetko tämän klassikkokukan?

Lukija455575

Minun mielestäni kauneimmat perennat ovat ylivoimaisesti kärhöt ja syysleimukukat. Kärhöt luovat puutarhaan taianomaista kauneutta. Niiden monimuotoisuus ja monikäyttöisyys ovat ylivertaisia. Kärhöillä voi luoda puutarhaan korkeuseroja ja niitä voi käyttää niin kaariporttien, seinien, puiden, pensaiden kuin maan kattamiseen. Niiden häikäisevä kukkien runsaus ja väripaletti lumoaa puutarhaystävän sydämet. Myös kukkien eri koot muutamasta sentistä aina 25 cm on poikkeuksellista.
Syysleimukukkien värikirjo on myös hämmentävä. Niin kärhöt kuin syysleimukukat kukkivat pitkälle myöhäissyksyyn toisin kuin pionit, joiden kukinta-aika on vain viikosta kahteen.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.