Metsäpuutarhaa hoidetaan luonnon ehdoilla

Kun kasvit on istutettu, metsäpuutarha on helppohoitoinen. Keväällä aika kuluu ensin käpyjä ja oksia kerätessä, sitten alkaa kompostimullan levitys.

1. Puutarha voi hyvin, kun oikeat kasvit on istutettu oikeaan paikkaan. Katsele tontin ympäristöä ja valitse kasvit paikalla luonnostaan viihtyvistä lajeista.

2. Suosi talvenkestäviä ja kuivuudenkestäviä lajeja, sillä metsän kasteleminen on mahdotonta. Luonnonlajit ja maatiaiskannat eivät ole vaateliaita.

3. Metsäpuutarhaan sopii luonnonmukaisuus, hallittu kaaoskin. Anna kasvien levitä puutarhassa ja tee tilaa lajeille, jotka selvästi viihtyvät.

4. Varo kuitenkin vieraslajien leviämistä luontoon. Vältä lajeja, jotka leviävät siemenistä, äläkä vie puutarhajätettä maastoon hoitamattoman alueen ulkopuolelle.

5. Huolehdi, ettei paljasta maata näy. Kun taimet ovat pieniä, kata maanpinta ajan myötä hajoavilla katteilla. Kattaminen pidättää kosteutta ja vähentää rikkaruohoja.

6. Lannoita kompostimullalla, joka ravitsee ja lisää maan humuspitoisuutta. Multaa ei metsäpuutarhassa ole koskaan liikaa.

7. Sijoita vaateliaimmat kasvit ja ruukkuistutukset lähelle rakennusta, jossa niitä voi kastella ja hoitaa. Jos kasvi talvehtii kellarissa, kantomatka ei saa olla pitkä.

Lisää vinkkejä puutarhaan:
Ekologinen puutarha on helppo perustaa
Vanhanajan pihapiiri syntyy kärsivällisyydellä
Luo varjopaikkoja puutarhaan
Perusta niitty näin
Vanhat hyötykasvit tutuiksi

Kuvat: Mirva Kakko

Keskustelu

Kommentoi juttua: Metsäpuutarhaa hoidetaan luonnon ehdoilla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X