Puutarha

Pidä häiriköivät ampiaiset loitolla – listasimme 6 kokeilemisen arvoista konstia

Pörräävätkö ampiaiset pihassasi häiriöksi asti? Kokosimme konsteja, joilla pistiäiset saa häädettyä loitommalle.

Kokeile näitä keinoja, kun haluat hätistää ampiaiset kauemmas häiriköimästä.

1. Estä sisäänpääsy

Sisään pyrkivät ampiaiset voi pitää loitolla ikkunoihin asennettavien hyttysverkkojen avulla. Jos yksittäisiä pörrääjiä eksyy sisälle, voi niitä ohjata rauhallisesti esimerkiksi paperin avulla kohti ulospääsyä.

2. Tarjoile oma buffet

Jos haluat ruokailla ulkona ilman ampiaisten jatkuvaa häiriötä, kannattaa tarjoilla ampiaisille oma ateria. Erilaiset kypsät hedelmät tai makea hillo ovat ampiaisten mieleen, samoin tuoksuvat grilliherkut.

Kokeile esimerkiksi lähes ylikypsää päärynää ja hunajamelonia. Asettele herkut lautaselle tai muuhun astiaan ja odota, että ampiaiset vainuavat saaliinsa. Kata tämän jälkeen oma pöytäsi loitommalle ja nauti kesästä.

Ampiaiset ovat yleensä vaarattomia, mutta voivat pistää ärsytettyinä.

3. Hämää pesällä

Ampiaiset ovat tarkkoja reviiristään. Ne eivät mielellään tunkeudu vieraan pesän alueelle, joten itse askarreltu pesä voi tuoda avun. Keinon hyöty on kyseenalainen keskellä kesää, kun pesä on jo rakennettu, mutta sitä kannattaa ainakin kokeilla.

Kiinnitä ampiaisten suosimalle paikalle esimerkiksi koripallon puolikas tai askartele suodatinpusseista tekopesä. Täytä suodatinpussi tai pari esimeriksi talouspaperilla ja muotoile pesämäiseksi. Ripusta pesä sitten ampiaisten läheisyyteen.

Jos keino ei suorastaan karkota ampiaisia pesästään, sitä voi suosia ainakin sisätilojen läheisyydessä, jotteivat ampiaiset tunkeutuisi sisään.

4. Karkota korianterilla

Ampiaiset ovat makean perään, mutta mausteisistä yrteistä ne eivät välitä. Netin keskustelupalstoilla vinkataankin istuttamaan ikkunalaudalle tai terassille korianteria. Samalla saat oivan mausteen ruoanlaittoon.

5. Häädä ampiaiset pesästä

Keskikesällä ampiaispesän hävittämistalkoisiin ei kannata ryhtyä, ellei pesä ole vaarallisella paikalla, kuten suoraan asuintilojen ulkopuolella tai vilkkaan kulkureitin varrella.

Jos pihapiirissä sijaitsevasta ampiaispesästä ei ole ihmisille tai kotieläimille vaaraa, ei sille kannata tehdä mitään. Pesä tyhjenee joka tapauksessa ennen talvea, ja tyhjenneen pesän voi poistaa syksyllä huoletta.

Ampiaiset ovat yleensä vaarattomia, mutta voivat pistää ärsytettyinä.

Mikäli pesästä on jatkuvasti haittaa, kannattaa kokeilla mieluummin ampiaisten karkottamista kuin pesän tuhoamista. Ampiaisia voi kokeilla karkottaa pesästään muun muassa laittamalla tärpättiin kastetun rätin pesän alle avonaiseen astiaan. Tärpätti ei tapa ampiaisia, vaan saa ne toivon mukaan vaihtamaan majapaikkaa.

Jos kokeilet tärpättiä tai muita tapoja karkottaa ampiaisia asumuksestaan, muista, että pesän läheisyydessä on turvallisinta hääriä illalla tai yöllä, jolloin ampiaiset ovat lopettaneet lentonsa.

6. Jos pesä on kuitenkin pakko hävittää…

Jos pesä on hävitettävä, se kannattaa tehdä kahtena iltana. Suojautuminen tulee tehdä erittäin huolellisesti siten, että ampiaiset eivät pääse pistämään vaatteiden läpi tai livahtamaan vaatteiden alle. Etenkin pää, kasvot ja kaula tarvitsevat kunnollisen suojan.

Ensimmäisenä iltana pesän suuaukosta sumutetaan torjunta-ainetta tai ruiskutetaan vaahtoa ohjeiden mukaan. Työ tulee aloittaa illalla, jolloin ampiaiset ovat lopettaneet lentonsa. Tässä työvaiheessa tulee olla erittäin varovainen, sillä vihaiset tai puoliksi pökertyneet ampiaiset pistävät erittäin helposti.

Seuraavana iltana sumutus uusitaan ja pesä leikataan irti, esimerkiksi muovipussiin. Pesää ei ole suositeltavaa viedä esimerkiksi roskikseen, vaan se tulisi viedä vaikka metsään, kauas asutuksesta. Pesää ei tule poistaa ensimmäisellä kerralla, koska sumute ei välttämättä tehoa ensimmäisellä kerralla.

Lähteet: Hyönteismaailma, Kirjastot.fi, Siivous.info, Suomen luonnonsuojeluliitto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pidä häiriköivät ampiaiset loitolla – listasimme 6 kokeilemisen arvoista konstia

Hannele

En tiedä toimiiko samaan tapaan kun korianteri (yrtit yleensä), mutta kun olen ripustanut mökin vintille punaseetripuun palasia ja keväisin terästänyt niiden tuoksua lisäämällä tuoksuvoimaa öljypullosta, ei vintille ole ilmaantunut ampiaisen pesiä. Punaseetripuu, jota siis alkuaan kai käytetään turkiskuoriaisten häätöön, toimii minusta oivallisesti myös hiirien karkottamisessa mökistä (joka on siis talvet kylmillään)

Monta pesää talon rakenteissa

Mistä sitä voi ostaa?

Raija

Ampiaiset riesana; rintamamies talossa kylmässä ullakkokerroksessa, jossa on säilytyksessä erilaisia vaatteita ja tekstiilejä, samoin ulkolaudoituksen/ rossilattian alla.. Miten saan ne pysymään poissa ? Keväällä varhain alkaa ensimmäiset pörriäiset madella lattioilla, tulevat jopa asuntoon..

Sinun täytyy kommentoidaksesi.