Pihasuunnitelma, mitä se maksaa?

Piha syntyy toimivasta tilanjaosta, harkituista yksityiskohdista ja asukkaiden toiveiden täyttämisestä.

Vaaleanpunainen ruusu

Pihasuunnitelma voi olla pihakonsultointi, idea-, luonnos- tai yleissuunnitelma. Yleissuunnitelmaa täydentävät istutus- ja detaljisuunnitelmat, piirros- ja leikkauskuvat, määrälaskelmat, hoitosuunnitelma sekä kustannusarvio.

Pihoja suunnittelevat ammattikorkeakoulujen maisemasuunnittelun koulutusohjelmasta valmistuneet hortonomit, puutarhaopistoista valmistuneet suunnitteluhortonomit ja Teknillisestä korkeakoulusta valmistuneet maisema-arkkitehdit. Myös taimimyymälät, viherrakennusliikkeet ja puutarhurit tekevät pihasuunnitelmia. Suunnitelma sisältää sovitut asiakirjat, joiden mukaan piha voidaan rakentaa.

Suunnitelman pohjaksi tarvitaan asemapiirustus, rakennusten pohja- ja julkisivupiirustukset ja kartoitustiedot. Rakennukset, suuret kivet ja kalliot, säilytettävät kasvit ja korkeusasemat pitää olla tiedossa. Suunnittelutyön verollinen tuntihinta on Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liiton suositusten mukaan noin 60-110 e/tunti. Luonnossuunnitelman hinta on 800-1 500 euroa ja piha- ja istutussuunnitelma maksaa 2 000-6 000 euroa.

Tietoa pihasuunnittelijoista:
www.viheraluesuunnittelijat.fi
www.m-ark.fi.

Lähde: Pihasuunnittelun ja rakentamisen opas, (Viherympäristöliitto, Viheraluerakentajat ja Viheraluesuunnittelijat).

Kuva: Pekka Holmström

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Pihasuunnitelma, mitä se maksaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X