Puutarha

Pihakivet edullisemmasta betonista vai arvokkaammista luonnonkivistä? Pihakiveys on helppohoitoinen, kun se perustetaan kunnolla

Pihakivet tuovat etupihalle arvokkuutta ja mukavuutta oleskelualueille. Paneudu pihakiveyksen rakentamiseen huolella, sillä kyseessä on myös talon arvoon vaikuttava investointi.

Pihakivet siistivät talon etupihan ilmeen, toimivat autojen parkkipaikkana tai oleskelualueen pohjana. Kiveys kannattaa rakentaa huolella, jotta se kestää käytön routimatta.

Etenkin autolla ajettaville alueille riittävän vahvat perustukset ovat tärkeät. Pohjatyöt vaativat silloin lähes aina koneita, jotta perustukset saadaan kaivettua riittävän syvälle. Käveltävät polut ja pinnat ovat kevyemmät rakentaa.

Lue myös: Tee itse pihakivetys

Pohjatyöt ovat onnistumisen edellytys

Kiveyksen alta routivat maa-ainekset kannattaa kaivaa pois vähintään vajaan puolen metrin syvyyteen saakka. Vain jalkaisin kuljettavat polut voi päällystää kivillä poistamalla ruokamullan ja asentamalla pihakivet sen tilalle levitettyyn hiekkaan.

Kaivuusyvyys riippuu kuitenkin paikasta, maalajista ja kiveyksen käytöstä. Mitä pohjoisempaan kiveystä perustetaan, sitä syvemmälle perustukset tulee ulottaa.

Kaivannon syvyyttä lisäävät lumien auraus ja autolla ajaminen. Eristelevyjen käyttö vähentää sitä jonkin verran.

Kiveyksen alta nostettuja maita ei ajeta pois, vaan ne hyödynnetään tontilla tai läheisyydessä. Maa-ainekset sopivat maaston muotoiluihin, ja pintamultaa voi parantaa istutuksille.

Näin asennat pihakivet

Kiveyksen perustukset mitoitetaan aina tapauskohtaisesti, mutta alla mainitut mitat ovat esimerkkejä 40-60 sentin vahvuisesta perustuksesta.

Salaojita kaivannon pohja ja muotoile siten, että se viettää rakennuksista poispäin. Leivtä kaivannon päälle suodatinkangas, joka pitää pohjamaan ja rakennekerrokset erossa toistaan.

Tuo kankaan päälle 15-20 sentin murskekerros (0-16 mm). Tiivistä se täyttämällä.

Levitä murskeen päälle 3-5 sentin kerros asennushiekkaa (0-6 tai 0-8 mm), jonka päälle pihakivet asetellaan. Tasaa hiekkakerros laudalla ja lado kivet valmiin kiveyksen päältä käsin.

Tue kiveyksen reunat, jotta ne eivät purkaannu. Varmimmin tuet kiveyksen reunat reunakivillä, jotka asennetaan murskekerroksen syvyyteen saakka ulotettavaan maakosteaan betoniin.

Levitä lpuksi kiveykselle lastalla saumahiekkaa, joka harjataan kivien väleihin. Tiivistä pihakiveys täryttimellä, jonka voi vuokrata konevuokraamosta.

Lisää tiivistyksen jälkeen hiekkaa, kunnes saumat ovat tiiviit.

Mikäli käytät routaeristelevyjä, asenna ne karkeaan hiekkakerrokseen, joka sijoitetaan pohjamaan ja murskekerroksen väliin.

Lähde Jaani Turunen, Pihakiviopas (Viheraluerakentajat ry)

Pihakivet: valitsetko betonikivet, luonnonkivet vai yhdisteletkö?

Kivien valintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten budjetti. Muita vaikuttavia tekijöitä ovat talon arkkitehtuuri, tyyli ja väritys.

Tutustu kivitarjontaan muun muassa  alan toimijoiden yhdistysten Kivi ry (luonnonkivituotteet) ja Betoniteollisuus ry (betonituotteet) kautta.

Kiviltä vaaditaan eri käyttökohteissa eri ominaisuuksia.

Esimerkiksi pihan oleskelualueen pinnan tulee olla tasainen, jotta pöydän ja tuolit eivät keiku. Ihmisen painon kestävät ohuetkin laatat.

Autolla ajettavilla pinnoilla kivien tulee puolestaan olla paksumpia ja kooltaan pienempiä, jotta pihakivet jaksavat kantaa vaurioitumatta pintaan kohdistuvat voimat.

Vertaile ennen kuin valitset.

Betonikivi on monipuolinen ja edullinen

Arvokas luonnonkivi kestää aikaa ja kulutusta

Näin hoidat pihakivet

Lakaise puiden lehdet ja muut roskat kivipinnoilta säännöllisesti. Pese pihakivet ensisijaisesti puhtaalla vedellä. Erikoisongelmille on omat pesuaineensa.

Rikkaruohoja ei ole hyvä päästää kasvamaan kiveysten saumoihin, kitke ne pois pieninä. Sammalta tulee ajan oloon varjoiseen ja kostetaan paikkaan – poista tai pidä.

Kivituhka on yleinen saumahiekka, mutta siinä itävät siemenet hyvin. Kovettuvat saumausaineet ovat kalliimpia, mutta pysyvät pidempään puhtaina.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pihakivet edullisemmasta betonista vai arvokkaammista luonnonkivistä? Pihakiveys on helppohoitoinen, kun se perustetaan kunnolla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.