Puutarha

Puutarhatrendit 2024: Hyvinvointia, villiinnytystä ja sekaistutuksia – kaikkea tätä nähdään pihoilla tänä vuonna

Katsoimme asiantuntijoiden kanssa kristallipalloon ja selvitimme, mitä suomalaisissa puutarhoissa tapahtuu tänä vuonna.

Puutarhatrendit 2024 korostavat sekä luonnon että ihmisen hyvinvointia. Vastavuoroisen kokonaisuuden voisi kiteyttää termiin vihervuoroisuus: kun haluamme hyvää pihoista ja puutarhoista, on niistä myös pidettävä huolta niiden omilla ehdoilla.

Ekologisuus on isoin trendi. Ajattele esimerkiksi pölyttäjiä ja monimuotoisuutta ja vaikkapa hulevesiä ja kasteluveden keräämistä. Myös hiilensidonta kuuluu tähän. Ekologisuudesta on puhuttu jo jonkin aikaa, mutta nyt aletaan tehdä.

Sama on vastuullisuuden kanssa. Siitä on puhuttu useita vuosia, ja vaikka se onkin jo muuttunut oletusarvoiseksi, ei sen merkitys vähene. Vastuullisuuden pitää näkyä koko valmistusketjussa ja tuotteita täytyy voida käyttää vastuullisesti.

Nousussa on ympäristön osana oleminen ja puutarhasta nauttiminen. Pihalla halutaan tehdä asioita, ei vain katsella ikkunasta tai terassilta. Tekeminen voi olla monenlaista, omavaraisviljelyä tai vain puutarhan parantavasta voimasta nauttimista. Jos perhe urheilee, pihalle voi tehdä lähiliikuntapaikan, pelikentän tai pihapunttisalin.

Puutarha muotoutuu luontevaksi osaksi kotia ja ympäröivää maisemaa. Kotoilu muuntuu pihailuksi, puutarhan oleskelutilat ovat sisätilojen jatke.

Istutukset ovat kerroksellisia ja luontoa jäljitteleviä, ja luonnonmukaisuutta korostetaan kasvien hyvinvoinnin ja terveyden ylläpidossa.

Hyvinvointipuutarha ja villiinnytys yllättävät

Suomessa nousee jo muualta tuttu wellness garden, hyvinvointipuutarha, jossa huomioidaan muun muassa aistit ja ajatuksena on edistää sekä fyysistä että psyykkistä terveyttä.

Suomessa on perinteisesti puhuttu metsän terveysvaikutuksista, mutta omasta puutarhasta hyvinvointia saa läheltä, lähtemättä minnekään.

Omavaraisuus jatkaa nousuaan. Puutarha ei ole vain rentouttava harrastus, vaan lisäksi ollaan omavaraisia tietyssä, vaikka pienessäkin asiassa: pihalta saadaan omat leikkokukat tai yrtit.

Hyötykasvit ovat entistä enemmän osana koristepuutarhaa. Paraatipaikalle voidaan istuttaa upeasti kukkiva päärynäpuu. Yrttejä ja vihanneksia kasvatetaan kesäkukkien ja perennojen kanssa. Sekaistutuksilla saadaan myös torjuttua luonnollisesti tuholaisia ja kasvitauteja.

Hiljalleen lisääntynyt trendi on villiinnytys, jota näkyy jo paljon julkisilla alueilla. Villiinnytys tarkoittaa, että ainakin joitakin alueita voi olla puutarhassa kevyemmällä hoidolla ja luonnollisemmin, antaen näin tilaa monimuotoisuudelle. Leikkuujätteitä ja kaikkia risuja ei tarvitse kerätä pois, ne ovat käytännössä lannoitetta ja hyönteisten koti.

Uusi jätelaki lisää biojätteen kierrätystä. Vaikka taustalla on velvoite, voi kompostoinnista tulla hauska trendi, joka yllättää iloisesti.

Puutarhatrendit 2024: Perinteinen penkki jää taka-alalle

Taakse on jäämässä hillityn yksivärisyyden trendi niin kasveissa kuin esimerkiksi ruukuissakin. Tilalle tulevat kirkkaat ja pastelliset sävyt, samoin kuin sisustuksessa ja vaatteissa.

Perinteiset kukkapenkit käyvät entistä harvinaisemmiksi. Monimuotoiset ja kerrokselliset sekä luonnollisesti rajatut istutukset tulevat syrjäyttämään tarkkaan rajatut ja vähälajisemmat kukkapenkit.

Pois on jäämässä rakentaminen, joka ei sovi paikkaan. Esimerkiksi kuivasta mäntymetsästä ei yritetä tehdä väkisin kukoistavaa puutarhaa, vaan nähdään paikan ominaispiirteet ja toimitaan luonnon ehdoilla.

Kertakäyttöisyys ja muovin käyttö väistyy. Puutarhajätettä ei kärrätä enää kaatopaikoille, vaan se kierrätetään ja kompostoidaan omalla pihalla.

Pihoilta saisivat poistua haitalliset vieraslajit, kuten viitapihlaja-angervo ja kurtturuusu.

Lue myös Anna.fi: Pihasuunnittelija Helga kertoo: tällaisen pihan kaikki haluavat juuri nyt

Asiantuntijat: Kekkilän puutarha-asian­tuntija Mari Kaartokallio, Viherrinki Oy:n toimitusjohtaja Satu Laurell, hortonomi ja fengshui-konsultti Sari Weckström, Viher­kuutio Oy:n toimitusjohtaja Minna Harju ja Viherympäristöliiton toiminnanjohtaja Taavi Forssell.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 6/2024.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puutarhatrendit 2024: Hyvinvointia, villiinnytystä ja sekaistutuksia – kaikkea tätä nähdään pihoilla tänä vuonna

Sinun täytyy kommentoidaksesi.