Pystytä piharakenteet puuelementeistä

Toimiva pihapiiri kaipaa erilaisia säleikköjä ja katseilta suojaavia aitoja, tilanjakajia, oleskelutasanteita, tonttia rajaavia puuaitoja ja portteja.

Ylellisyyttä pihaan tuovat kukkaköynnösten kaunistamat kaariportit. Sateelta, tuulelta tai liialliselta paahteelta suojaan päästään pergolaan, paviljonkiin tai muunlaisen kevyen katoksen alle. Myös puutarhatyökaluille ja jätehuollolle on oltava omat säilytyspaikkansa.

Valmiista puuelementeistä on helppo pystyttää erilaisia rakennelmia. Niistä voi tehdä kätevästi vaikkapa pihapuron ylittävän kaarisillan tai viihtyisän kesäkeittiön.

Kun valitaan saman tuoteperheen elementtejä, niiden eri osat sopivat yhteen. Tarkasti mitoitetut rakenteet on tällöin helppo koota ja pystyttää. Eikä työkalujakaan kovin monia tarvita. Puuelementit on valmistettu usein painekyllästetystä männystä, joskus myös kuusesta. Muita puulajeja ovat siperianlehtikuusi, Kauko-Idän mangila tai bambu.

Kesäkamareita eri toiminnoille

Vaikka rakastammekin aurinkoista kesää, niin aurinko voi välillä paahtaa liikaa ja kaipaamme jo varjoa. Sadekesinä on oltava suojaa myös tuulta ja vettä vastaan.

Kun oleskelu- tai grillipaikka rajataan halutun korkuisella aidalla, syntyy varsin mukava olohuone, johon saadaan ilmavuutta, kun osa seinäkkeistä pystytetään säleikköelementeistä. Tällaisen seinäkkeen viereen voi istuttaa kiipeilemään erilaisia kukkivia tai vihreitä köynnöskasveja.

Seinämien ei tarvitse olla joka puolelta samankorkuisia, jotta ei syntyisi karsinamaista tunnelmaa. Vaihtelua saadaan, kun osa seinämästä madaltuu sinne päin, miltä suunnalta halutaan ihailla ympäröivää maisemaa.

Osa voi olla vaikka vain matalan piha-aidan korkuinen. Kalusteryhmän yläpuolella voi rakentaa rimoista tai säleikköelementeistä katoksen ja istuttaa sitä elävöittämään villiviiniä, viiniköynnöstä, köynnöskuusamaa tai humalaa.

Puusäleikköjä ja bambuseinäkkeitä yhdistelemällä syntyy varsin eläväpintaista näkösuojaa ja tilanjakajaa, sinne missä niitä kaivataan. Näin pihalle voi rakentaa eri tarkoituksia varten pieniä nurkkauksia ja luoda somia kesäkamareita.

Kun lasten leikkialueet rajataan matalahkolla läpinäkyvällä seinäkkeellä tai aidalla, niin perheen pienimmät pysyvät turvallisesti leikkipaikoillaan ja heidän puuhailu voi tarkkailla puoli salaa sivulta käsin. Myös hiekkalaatikot ja niiden kannet syntyvät kätevästi valmiiksi mitoitetuista puuelementeistä.

Kaariportit, pergolat ja paviljongit

Kaariportit, pergolat ja paviljongit sopivat hyvin vanhaan tyylipihaan, mutta myös moderniin puutarhaan. Kaariportit saadaan näyttäväksi erilaisilla köynnöskasveilla. Mikä olisikaan ihanampaa kuin astella omaan pihapiiriin köynnösruusuportin kautta?

Yhdistelemällä välipuilla useampia kaariportteja peräkkäin, syntyy romanttinen, pitkä vilpola – sellainen, joita ennen rakennettiin herraskartanoiden pihapiireihin. Varjostusta tällaiseen kesähuoneeseen saadaan esimerkiksi villiviineillä. Syksyllä villiviinien värittämässä pergolassa onkin mukava pitää elonkorjuujuhlia laajallekin ystäväjoukolle.

Lyhyestä kesästämme on voitava nauttia mahdollisimman tehokkaasti ulkosalla. Valmiiksi mitoitetuista puuelementeistä saa nopeasti markiisikankaalla tai valoa läpäisevällä erikoismuovilla varustettuja keveitä katoksia tai paviljonkeja, jolloin sadekuurokaan ei pääse katkaisemaan ihanaa pihaelämää.

Paviljongista voi tehdä halutessaan neliskulmaisen, tai monikulmaisen, jolloin se muistuttaa huvimajaa. Pienen rivitalopihan voi kattaa lähes kokonaan ja istuttaa kasvit erikokoisiin puulaatikoihin.

Puurakenteet kaipaavat hoitoa

Valmiiksi painekyllästetyt puurakenteet ja kalusteet kaipaavat välillä huoltoa, jotta puun luonnollinen kuviointi säilyisi ja puun halkeilu estyisi. Ympäri vuoden ulkona pidettävät pihakalusteet ja puurakenteet käsitellään värittömällä puunsuojaöljyllä, joka suojaa puuta vahingoittavalta UV-säteilyltä ja estää sen halkeilun.

Öljykäsitellyt pinnat on huollettava pari kertaa vuodessa, mutta painekyllästetyille puupinnoille riittää vuosittainen keväthuolto.

Lehtikuusesta valmistetut puupinnat kaipaavat säännöllisen käsittelyn sekä keväällä että syksyllä. Bambusta valmistettuja seinämiä tai kalusteita ei tarvitse yleensä muuten huoltaa kuin pestä niiden pinnat tarvittaessa tähän tarkoitukseen kehitetyllä öljypitoisella saippualla. Vastaavanlainen saippuapesu on hyväksi myös kaikille muillekin puurakenteille.

Painekyllästetyt puutarhakalusteet ym. saadaan puhtaaksi puupintoja varten tarkoitetulla puhdistusaineella, mutta oikein huonokuntoiset rakenteet ja kalusteet vaativat myös esipesun.

Teksti: Ulla Kervinen
Kuvat: Jarmo Wright

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Pystytä piharakenteet puuelementeistä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X