Puutarha

Siili voi silpoutua robottiruohonleikkurin alle – ota nämä huomioon laitteen valinnassa ja käytössä

Siili on robottiruohonleikkurin edessä aseeton, sillä sille ominainen tapa puolustautua eli piikkipalloksi vetäytyminen ei suojaa sitä leikkurilta. Usein kohtaamisesta seuraa eläimen silpoutuminen.

Pihassa itsekseen huristeleva robottiruohonleikkuri saattaa säästää aikaa ja vaivaa, mutta laitteen käyttöön liittyy ikävä riski: kohtaaminen siilin kanssa.

Kohtaamisessa siili jää helposti kakkoseksi. Robottileikkurit eivät kykene havaitsemaan eläintä ainakaan ajoissa, ja pahimmassa tapauksessa siili saattaa jäädä kokonaan leikkurin alle, tuhoisin ja jopa kuolettavin seurauksin.

Vähäisemmässä kosketuksessa siilille voi koitua vakavia vaurioita, kuten silmien, piikkien tai ihon silpoutumista. Myös raajoja voi irrota.

”Siilit ovat puolustuskyvyttömiä robottiruohonleikkureita vastaan”, vahvistaa Luonnonvaraisten eläinten hankeasiantuntija Sonja Blom Suomen eläinsuojeluyhdistyksestä.

Siili on haavoittuvainen robottiruohonleikkurin edessä

Siilille luonnollisin tapa puolustautua on käpertyä piikkipalloksi. Tapa auttaa monia eläinpetoja vastaan, mutta robottiruoholeikkuri ei piikeistä välitä.

Kun siili havaitsee leikkurin ja pitää sitä uhkana, se käpertyy. Liikkumattomana piikkipallona se jää vielä herkemmin leikkurin alle kuin hitaasti lyllertäessään.

Toisaalta robottileikkurit ovat sen verran uusi uhka, ettei siili välttämättä osaa niitä pelätä, Blom muistuttaa. Tämä koskee erityisesti poikasia ja nuoria siilejä, jotka kokonsa puolesta ovat muutenkin täysikasvuisia alttiimpia joutumaan leikkurin silpomaksi.

Robottiruohonleikkureiden aiheuttamat siilien vammat ja kuolemat ovat olleet jo useamman vuoden selkeästi havaittavissa oleva ilmiö eläinsuojeluyhdistyksessä ja luonnonvaraisten eläinten parissa työskentelevien keskuudessa, Blom kertoo.

”Yhteydenotot jäsenyhdistyksiimme kuolleisiin ja silpoutuneisiin siileihin liittyen ovat lisääntyneet. Esimerkiksi kesäkuussa niitä tuli useita. Tarkkaa tilastoa me SEY:ssä emme valitettavasti pysty resurssipulan takia tekemään, mutta ilmoituksissa on selkeää kasvua.”

Blomin mukaan ilmoitukset keskittyvät alueille, joissa robottiruohonleikkureita on käytössä.

Ongelmalliseksi tilastoinnin ja kuolinsyyn määrittelyn tekee, että leikkureiden silpomat siilit usein vaeltavat kauemmas paikalta ennen kuin ne löydetään joko loukkaantuneina tai kuolleina. Tällöin vain vammojen laadusta voidaan päätellä, että eläin on joutunut ruohonleikkurin uhriksi.

Lue myös: Siilit eivät löydä talvipesiä kaupunkipihoilta ja ovat siksi vaarassa kuolla horroksen aikana – Näin autat siiliä ja teet sille talvipesän

Täysin siiliturvallista robottiruohonleikkuria ei ole

”Parempi olisi, ettei robottiruohonleikkureita käytettäisi ollenkaan”, Blom sanoo.

Mikäli laitetta haluaa käyttää, on olemassa keinoja, joilla siilille tuskallisen silpoutumisen ja kuoleman riskiä voi yrittää vähentää.

Ensimmäisen keinon voi ottaa käyttöön jo ostoksilla. Markkinoilla on useita erilaisia malleja, joiden välillä on siiliturvallisuuseroja.

Osa leikkureista esimerkiksi havaitsee siilin paremmin kuin toiset. Terän muodolla ja muilla leikkurin ominaisuuksilla on väliä, sillä tietyntyyppiset terät vahingoittavat siiliä vähemmän.

”Täysin siiliturvallista robottileikkurimallia ei ole”, Blom muistuttaa. 

Oxfordin yliopiston 18 leikkurimallia kattaneessa tutkimuksessa kävi ilmi, että mikään tutkitusta 18 leikkurimallista ei tunnistanut alle 200 gramman painoista kuollutta siilinpoikasta.

Mikään malleista ei niin ikään havainnut kuollutta aikuista siiliä ennen kuin törmäsi siihen ja useissa tapauksissa ehti jo aiheuttaa vähäistä tai isompaa vauriota siilille. Tämä koski myös ultraäänellä ja kameralla varustettuja malleja.

Osa tutkituista malleista ei välittänyt siilistä lainkaan vaan joko törmäsi siihen tai ajoi sen yli. Vauriot vaihtelivat malleittain vähäisistä erittäin vakaviin silpoutumisiin.

Tutkimuksessa selvisi, että kolme ominaisuutta vaikuttavat eniten leikkurin siiliturvallisuuteen. Mikäli laitteessa on nivelletyt terät, pohjan suojalevyt ja etupyöräveto, sen aiheuttamat vauriot siileille olivat vähäisempiä.

Lue myös Anna.fi: Minna Tuupanen punnitsee siilejä keittiövaa’alla ja hoitaa ne parhaansa mukaan kuntoon: ”Eläimiä hoitamalla minä jätän jäljen”

Leikkurin kohtaamisia siilien kanssa voi vähentää

Oikean leikkurimallin valitsemisen lisäksi on muitakin keinoja, joilla ruohon leikkaamisen voi tehdä siiliystävällisemmin.

Helppo ja tehokas keino on ajoittaa robottiruohonleikkurin käyttö päiväsaikaan, jolloin siilit tavallisesti nukkuvat. Siili on hämäräeläin, joka lähtee liikkeelle illansuussa ja vetäytyy unille aamun tunteina.

”Valitettavasti monet käyttävät robottileikkuria juuri yöaikaan, jolloin siili on aktiivisimmillaan. Siilejä ajatteleva ruohonleikkaaja ajastaa leikkurin toimimaan vasta aamuyhdeksän jälkeen ja sammuttaa sen noin viiden aikaan iltapäivällä”, Blom vinkkaa.

Ennen kuin aloittaa leikkaamisen, leikattava alue on hyvä käydä silmämääräisesti läpi siilien ja muiden eläinten varalta.

”Siilithän eivät ole ainoita eläimiä, jotka ovat vaarassa jäädä leikkurin alle, vaan näin kesällä ruohikossa voi piileskellä esimerkiksi pesästä juuri lähteneitä, vielä lentokyvyttömiä linnunpoikasia.”

Siilien määrä on vähentynyt Suomessa nopeasti

Blom kannustaa pohtimaan, onko nurmikko välttämättä parturoitava kokonaan. Osan nurmikosta voi hyvin jättää luonnontilaisempaan asuun ja antaa kasvaa heinikoksi, jossa viihtyvät niin siilit kuin muut luontokappaleet.

”Osalle ruohikosta voi vaikka kylvää niittykukkien siemeniä, jolloin tulee luoneeksi lisää elintilaa pölyttäjille ja muille hyönteisille.”

Luonnon monimuotoisuuden väheneminen ja elinympäristöjen tuhoutuminen rakentamisen tieltä on uhka niin siilille kuin monille muille lajeille ihmisen elinympäristössä. WWF:n mukaan siilien määrä on Suomessa vähentynyt nopeasti.

Robottiruohonleikkurien lisääntynyt käyttö ja varsinkaan niiden siileistä piittaamaton käyttö ei ole ainakaan helpottamassa siilin asemaa.

”Tässä on ihmiselle yksi paikka omilla valinnoilla vaikuttaa konkreettisesti,” Blom huomauttaa.

Siili puutarhassa.
© iStock

Kommentoi

Kommentoi juttua: Siili voi silpoutua robottiruohonleikkurin alle – ota nämä huomioon laitteen valinnassa ja käytössä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.