Ruoka

Tiesitkö jo nämä vinkit sienten puhdistamiseen? Sieniasiantuntija kertoo yhden nopean kikan 

Sienten puhdistus voi viedä aikaa ja raastaa hermoja – tai olla täyttä terapiaa. Ammattilainen kertoo, miten sienet kannattaa putsata ja vinkkaa yhden erityisen nopean kikan.

Sienten puhdistus pian niiden keräämisen jälkeen on tärkeää, koska likaisina ja märkinä sienet pilaantuvat herkemmin. Puhdistaminen voi kuitenkin olla aikaavievää hommaa, jos sienisatoa on kertynyt runsaasti.

Kysyimme sieniharrastajien Facebook-ryhmässä, miten kukin putsaa sienisaaliinsa. Moni kertoi pitävänsä hommaa työläänä, jotkut taas ihanan rauhoittavana. Osa harrastajista kertoi putsaavansa sienet sieniveitsellä jo metsässä, osa antavansa sienten kuivahtaa ennen putsaamista ja osa huljuttelevansa sieniä ämpärillisessä vettä.

Sienien puhdistus onnistuu sieniharjalla jo metsässä, jos haluaa välttyä jälkipyykiltä kotona.
Sienet voi puhdista jo metsässä. Silloin puhtaat sienet voi kotona valmistaa suoraan syötäväksi tai säilöttäväksi. Kuva: Susa Junnola / OM Arkisto

Mikä on paras tapa putsata sienet? Kysyimme asiaa biologi ja sieniasiantuntija Tea von Bonsdorffilta.

Sienten puhdistus metsässä

Jos metsässä viihtyy pidemmän aikaan, voi sienet putsata siellä. Sieniveitsellä saa näppärästi leikattua sienen jalan multaisen tyven pois. Harjalla, veitsen tylpällä puolella tai käsillä voi poistaa suuremmat roskat, kuten lehdet tai havunneulaset.

Von Bonsdorffin mielestä sienet kannattaa putsata jo metsässä, jolloin roskat jäävät luontoon.

”Roskat lähtevät helpoiten pois, kun sienet ovat tuoreita. Jos sienen jalan tyveä ei poista, multa likaa sienikorissa muutkin sienet ja työsarkaa on kotona enemmän.”

Sieni kuuluu aina nostaa kokonaisena maasta, jotta näkee kaikki sen tuntomerkit. Suuret sienet kannattaa halkaista puoliksi, koska silloin näkee, onko sieni sisältä toukkien syömä. Joskus lakki voi näyttää virheettömältä, vaikka sisus olisi täysin syöty.

Sienten puhdistaminen onnistuu parhaiten sieniveitsellä, mutta myös esimerkiksi vedessä huljuttelu on tepsivä kikka.
Metsästä tuodut sienet voi levittää kotona sanomalehtipaperille, jos sienet eivät ole kovin märkiä. Märät sienet irrottavat lehdestä paperinpalasia ja mustetta. Kuva: Susa Junnola / OM Arkisto

”Silloin voi saman tien heittää toukkaisen jalan pois. Tai toisinpäin, jos lakki on toukkainen, voi säästää jalan ja jättää lakin maastoon.”

Jos sienellä on limainen pinta, sen voi nylkeä. Esimerkiksi voitatit nyljetään halkaisemalla sieni kahtia ja kuorimalla lakin pintakelmu pois. Myös rouskut voi nylkeä, jos haluaa poistaa lakin roskat kertaheitolla.

Jos sieniveitsi on jäänyt kotiin, roskat täytyy yrittää poistaa käsin. Esimerkiksi suppilovahveron mustatorvisienen jalat jalan tyvi napsahtaa irti melko helposti myös käsin. Sen sijaan paksujalkaiset tatit vaativat veitsen työvälineeksi.

Kuinka nopeasti sienet täytyy puhdistaa?

Jos et ole puhdistanut sieniä metsässä, ne on hyvä puhdistaa mahdollisimman pian kotona. Bakteerien määrä sienessä lisääntyy herkästi, ja sienet pilaantuvat, jos ne joutuvat odottamaan putsaamista pitkään.

”Jos sienessä on toukkia, ne eivät odottele, vaan syövät sieniä korissa jatkuvasti.”

Suppilovahverot ovat todella kestäviä sieniä. Ne voivat odottaa putsaamista seuraavaan päivään, kunhan ovat viileässä paikassa, mieluiten ulkona varjossa. Jääkaappi tai viileä kaappi sopii myös, kunhan lämpötila ei laske pakkasen puolelle.

Sienten puhdistus kotona: Nopein kikka on vedessä huljuttelu

Mitään suurta oikotietä sienten putsaamiseen ei ole. Ei ole myöskään olemassa yhtä oikeaa tapaa. Perinteinen tapa on levittää metsästä tuodut sienet sanomalehdelle, joka imee sienistä kosteutta. Sitten jokainen sieni käydään läpi harjan kanssa. Etanan erittämä lima kannattaa rapsuttaa pois veitsellä.

”Sienet täytyy käydä joka tapauksessa läpi. Jos niitä on paljon, joukossa voi olla sieniä, jotka eivät sovellu syötäväksi”, von Bonsdorff perustelee.

Sienien puhdistus harjaamalla on hidas mutta varma tapa. Sienet voi vaihtoehtoisesti huljutella vedessä.
Sienien putsaaminen harjaamalla on hidas mutta varma tapa. Sienet voi vaihtoehtoisesti huljutella vedessä. Kuva: Jorma Martisto / OM-arkisto

Kovin hiekkaisiin sieniin harjaaminen ei välttämättä auta. Silloin von Bonsdorff suosittelee huljuttelua kylmässä vedessä esimerkiksi ämpärissä. Tämä on tyypillinen tapa puhdistaa esimerkiksi korvasienet, joiden muhkurainen pinta on hankala puhdistaa. Kikka soveltuu kaikkiin sienilajeihin.

”Sienet voi laittaa mihin tahansa isoon altaaseen. Sienet ponnahtavat kellumaan pintaan. Painat sienet muutaman kerran veden alle reiluin ottein. Silloin hiekka alkaa irrota ja painuu altaan pohjalle.”

Koko prosessi käy nopeasti. Sieniä ei jätetä vesialtaaseen pidemmäksi aikaa imemään vettä. Kun sienet ovat puhtaita, vesi valutetaan pois ja sienet siirretään keittiöpyyhkeen päälle ja taputellaan toisella pyyhkeellä päältä kuiviksi. Paperin tai sanomalehden päälle ei kannata märkiä sieniä laittaa, sillä paperista voi irrota palasia tai jopa painomustetta.

Jos sienet ovat puhtaan oloisia ja hyväkuntoisia, niitä ei tarvitse huuhdella vedellä. Vedellä huuhtelu tekee sienistä kosteampia, ja niiden saamisessa paistokuntoiseksi ja rapeaksi kestää kauemmin.

Sienien puhdistus kuivatuksen jälkeen

Jos sienet haluaa kuivattaa säilöttäväksi, roskien poiston voi tehdä vasta sen jälkeen. Kun sienet eivät ole enää märkiä, lika ei tarraudu yhtä kovasti sienen pintaan. Roskat voivat tippua pois itsestään.

Sienet kuivuvat helpoiten hyötykasvi- tai sienikuivurissa, mutta esimerkiksi suppilovahverot tai mustatorvisienet voi kuivattaa vaikka lattialämmityksen päälle levitettynä. Tarkista lajikohtainen kuivatustapa. Esimerkiksi paljon vettä sisältävät tatit vaativat kuivurin kuivuakseen.

Kovin hiekkaisia sieniä ei kannata kuivuriin laittaa, koska silloin kuivuri voi mennä rikki. Mutta lattialämmityksen päällä sienissä oleva hiekka tippuu kätevästi lattialle.

Jotkut sieniharrastajat antavat sienten kuivahtaa esimerkiksi ulkona pöydälle levitettynä ennen perkaamista seuraavana päivänä. Silloin sienet eivät ole syödessä yhtä tuoreita, mutta roskien poistaminen kuivalta pinnalta voi käydä nopeammin.

”Vaikka jokin tapa olisi todettu hyväksi ja sitä suositellaan, se ei tarkoita, ettei mikään muu tapa toimisi. Kaikkea voi kokeilla”, von Bonsdorff sanoo.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiesitkö jo nämä vinkit sienten puhdistamiseen? Sieniasiantuntija kertoo yhden nopean kikan 

NN

Tää on jo klikkihuoraamisen ennätys. Otsikko lupaa kikan (eikä kerro sitä), eikä sitä ole jutussakaan.

Milla Kukkonen

Hei NN,

kiitos palautteesta! Jutussa Tea von Bonsdorff kertoo, että nopein kikka on vedessä huljuttelu. Jutussa annetaan myös selkeät ohjeet, kuinka puhdistaminen onnistuu.

Yst. Milla / Kotilieden digituottaja

Fiksua

Kiitti tämähän oli julkaisu! Kun on tarkkana niin vinkkejäkin huomaa ihan useamman 😉

Sinun täytyy kommentoidaksesi.