Puutarha

Syksyllä kukkivat perennat: 10 parasta vaihtoehtoa piristämään syyspuutarhaa

Syksyllä kukkivat perennat voivat tuoda iloa jopa pakkasiin asti. Syysperennojen istuttaminen on tärkeää pölyttäjille, jotka kaipaavat ravintoa myöhään syksyllä.

Kun kesä taittuu syksyyn, on ilmassa haikeutta. Kesän kukkaloisto on jo takana, mutta onneksi syksyllä kukkivat perennat puhkeavat paikkaamaan kukoistusvajetta. 

Syysperennat ovat tärkeitä paitsi ihmissilmälle, mutta ne myös lisäävät puutarhan monimuotoisuutta, tarjoavat ravintoa pölyttäjille sekä talventöröttäjinä ja siementen muodossa linnuille.

Lue myös: Syysistutus ruukkuun x 4 – katso kuvat erilaisista asetelmista ja poimi ideat omaan puutarhaasi

Syksyllä kukkivat perennat – 10 vaihtoehtoa

Komeamaksaruoho

Komeamaksaruohosta on iloa koko kasvukauden ajan. Sen vihreä lehtiruusuke alkaa nousta keväisestä paljaasta maasta. Kesän mittaan kasvusto kasvaa noin puolen metrin korkuiseksi. Syksy on komeamaksaruohon paraatiaikaa. Silloin kukkavarsien päässä aukeavat kukkatertun kukat. Komeamaksaruoho on napakka ja tukevavartinen. Pakkaset ja talvi kuivattavat maan päälliset osat, mutta kasvustosta on iloa talventörröttäjänä. Viihtyvät aurinkoisella paikalla, läpäisevässä maassa ja ovat hyviä perhos- ja kimalaiskasveja.

syysperennat
Komeamaksaruohosta, tarhapiiskusta ja vuorenkilven lehdistä koottu kukkakimppu. © Kristiina Kurronen

Nauhukset

Keltaisen ja oranssin värin ystävää ilahduttavat erilaiset nauhukset. Nauhuksista pitävät myös monet puutarhan pölyttäjät, kuten mehiläiset, kimalaiset ja monet päiväperhoset. Nauhukset ovat ilahduttavan kestäviä ja kooltaan komeilta. Monet nauhukset voivat kasvaa jopa 1–2 metrin korkuisiksi, kuten kallionauhus ja valtikkanauhus. Viihtyy puolivarjoisalla paikalla, paksussa multakerroksessa ja vettä pidättävässä maassa.

syksyllä kukkivat perennat
Keltainen kultanauhus © Seppo Saarentola

Punahatut

Pitkälle syksyyn kukkivissa punahatuissa on rentoa, päivänkakkaramaista tunnelmaa. Loppukesällä punahattujen ympärillä voi olla ahkeraa perhosten siipien kahinaa, sillä kukat houkuttavat monia päiväperhosia ja pölyttäviä kimalaisia ja mehiläisiä. Kukinnan jälkeen siemeniä sisältävät kukkapohjat tuovat iloa myös linnuille. Kasvit viihtyvät preerioiden kasveina aurinkoisilla, kuivilla ja vettä läpäisevillä paikoilla. Talvimärkyyttä punahatut eivät siedä.

Syysperennat: Punahattu
© Mirva Kakko

Sinipallo-ohdake

Sinipallo-ohdake aloittaa kukinnan loppukesällä, heinä–elokuussa ja kukkii pitkälle syksyyn. Kun kasvin siniseen ja hopeaan sävyttyvä pallomainen kukinto lakastuu, voi kukinnot leikata kuivakukiksi. Istuta taimi aurinkoiselle paikalle. Sinipallo-ohdake on erinomainen mesikasvi. Sen ympärillä käy aurinkoisina päivinä kuhina, kun mehiläiset ja kimalaiset lentevät kasvin ympärillä.

syksyllä kukkivat perennat: sinipallo-ohdake
© Annabelle Antas

Syyskatkero

Syyskatkero kääntää katseita voimakkaan sinisillä kellomaisilla kukilla. Kasvi kukkii myöhään syksyllä. Kasvutapa on maanmyötäinen. Matalan, maatapeittävän kasvutapansa takia syyskatkero onkin mitä mainioin kasvi aurinkoisen paikan kivikkopuutarhaan tai istutusalueen reunuskasviksi. Syyskatkero viihtyy myös happamassa maassa.

syysperennat: syyskatkero
© iStockphoto

Syysasteri

Syysasteri lukeutuu syksyn varmoihin kukkijoihin. Se aloittaa kukinnan jo elokuussa ja kukista saa nauttia aina pakkasiin asti. Syysasterista kasvatetaan myös syksyn kausikasvina käytettäviä matalia lajikkeita. Perennana kasvavalle syysasterille kertyy korkeutta jopa 80–120 cm. Varaudu siihen, että tämä perenna leviää. Paikan on hyvä olla puolivarjoinen, maan keskiravinteista ja läpäisevää, jolloin syysasteri kiittää upealla, pensasmaisella ja rehevällä kasvulla ja näyttävällä kukinnalla. Kukat voivat olla lajikkeesta riippuen yksinkertaisia, kerrannaisia, valkoisia, violetteja tai siniseen vivahtavia.

Syysasteri
© Kristiina Kurronen

Syyskaunosilmä

Aurinkoisella paikalla viihtyvä syyskaunosilmä kukkii syyskesästä lähtien myöhäiseen syksyyn. Kasvin olemus on siro, tähtimäiset kukat ovat keltaiset. ’Moonbeam’-lajikkeella vaaleankeltaiset. Syyskaunosilmä muodostaa noin 30–50 cm korkean ilmavan kasvuston ja on kaunis lisä syksyllä kukkivaan perennaryhmään. Maan tulee olla kuohkea, multava ja vettä läpäisevää ja paikan aurinkoinen.

Syyskaunosilmä
© iStockphoto

Syyskimikki

Puolivarjossa viihtyvä syyskimikki on loppusyksyn viimeisiä kukkijoita. Kookas perenna voi kerryttää korkeutta kasvustolle reilun puolen metrin verran, mutta kukkavarret kohoavat jopa 150–180 cm mittaan. Valoisa ja varjoisa kasvupaikka sopii, mutta paahde on liikaa tälle näyttävälle syksyn perennalle. Lajike ’Brunette’ omaa koristeelliset tummat lehdet. Kasvi kukkii valkoisin, tuoksuvin ja kimalaisia houkuttavin kukin.

syyskimikki
© Miina Leppänen

Syysleimu

Perinneperennoihin lukeutuva syysleimu kukittaa loppukesää ja alkusyksyä. Se viihtyy puolivarjoisalla paikalla, runsasmultaisessa maassa. Syysleimun juuret ovat lähellä maan pintaa ja voivat kuivina periodeina kaivata lisäkastelua. Syysleimut ovat mainioita mesikasveja monille päivä- ja yöperhosille.

syksyllä kukkivat perennat: syysleimu
© Jarmo Wright

Syysvuokko

Valkovuokon näyttävä sukulainen kukittaa syksyä valkoisin tai vaaleanpunaisin kukin. Lajikkeesta riippuen kukat ovat yksinkertaiset tai kerrannaiskukkaiset. Mittaa syysvuokolle kertyy komeasti noin 50–70 cm. Se viihtyy runsasmultaisessa, ravinteikkaassa ja vettä läpäisevässä maassa. Anna syysvuokolle erityisesti alussa kasvurauha, jotta se saa rauhassa kasvaa kokoa ja kehittyä komeaksi ja runsaasti kukkivaksi kasvustoksi.

syysvuokko
© Teija Tuisku

Kommentoi

Kommentoi juttua: Syksyllä kukkivat perennat: 10 parasta vaihtoehtoa piristämään syyspuutarhaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.