Tomaatin kasvatus viipaleesta – näin kasvatat tomaatit kotikonstein!

Tomaatin kasvattaminen viipaleesta onnistuu helposti kaupan tomaateista. Tarvitset vain multaa, hammastikkuja ja kelmua. Lue ohje Kotiliesi.fi:stä!

Tomaatin kasvatus viipaleesta on helpompaa kuin uskotkaan. Omat makeat tomaatit saa kätevästi kaupasta ostetuista tomaateista.

Lue myös: Edullinen tapa kasvattaa tomaatteja on kasvattaa tomaatti siemenestä: Ota vinkit talteen!

Yhden taimen kasvattamiseen tarvitset:

  • Pienen astian
  • Kylvö- tai taimimultaa
  • Muovikelmua
  • Hammastikun
  • Ison ruukun tai ämpärin

Kasvatus kannattaa aloittaa maalis-huhtikuussa, kun taimet saavat riittävästi valoa ja lämpöä. Valmistaudu kesän tomaattisatoon näillä vinkeillä!

Lue myös: Kotipuutarhuri, nyt on aika kylvää siemenet! Näillä ohjeilla onnistut taimien kasvatuksessa

Tomaatin kasvatus viipaleesta: Valitse tällainen tomaatti

Viipaloi kaupasta ostettu isohedelmäinen tomaatti tai kirsikkatomaatti ohuiksi siivuiksi. Yksi tomaatti riittää useamman taimen kasvattamiseen.

Tomaatti voi olla kotimainen tai ulkomainen, mutta sen täytyy olla täysin kypsä. Siemenet eivät välttämättä idä, jos tomaatti on liian raaka.

Laita astiaan tai esimerkiksi puoliksi leikattuun maitotölkkiin 4–5 cm kerros kylvö- tai taimimultaa. Kostuta multa sumutinpullolla.

tomaatin kasvatus viipaleesta

Tomaatin kasvatus onnistuu yhdellä tomaatilla, sillä yhdessä tomaatissa on monta siementä. 

Asettele tomaatinsiivut multakerroksen päälle ja peitä ne noin 1 cm ohuella multakerroksella. Kostuta sumutinpullolla.

Peitä astia muovikelmulla ja pistä kelmuun pieniä reikiä hammastikulla.

Laita lämpimään paikkaan, noin 25 asteeseen, esimerkiksi lähelle lattialämmitystä.

Kouli versot, kun tomaatin kasvatus viipaleesta on lähtenyt kasvuun

Poista muovikelmu heti, kun vihreätä versoa on näkyvissä.

Anna taimien kasvaa noin 3–4 cm korkeiksi. Erottele versoista vahvimmat ja istuta ne erillisiin pieniin astioihin kosteaan multaan.

Laita taimet valoisaan paikkaan, esimerkiksi ikkunalaudalle. Jos kasvatat jo helmikuussa, eikä valoa ei ole tarpeeksi, hyödynnä kasvilamppua.

Istuta tomaatin taimet isompaan astiaan

Noin 6 viikon kuluttua taimet ovat kasvaneet noin 25–30 cm pituisiksi. Siirrä taimet muovisankoihin, suuriin rukkuihin tai kasvusäkkeihin runsaaseen määrään kosteaa kylvö- tai taimimultaa.

Touko-kesäkuussa taimet voi siirtää kasvihuoneeseen tai lämpimälle parveekkeelle. Muista kastella huolellisesti.

Odota satoa

Tomaatit tuottavat satoa noin kahdessa kuukaudessa, jos niillä on tarpeeksi lämpöä ja valoa. Tomaateista kannattaa nauttia vasta, kun ne ovat täysin kypsiä, koska silloin ne ovat makeimpia!

Lue myös: Avokadon kasvatus – näin kasvatat avokadopuun

tomaatin kasvatus viipaleesta

Tomaatin kasvatus pääsee alkuun, kun tomaatin siivut peitetään ohuella multakerroksella.

Tiesitkö?

  • Tomaatinsiemenet voi myös irrottaa tomaatinsiivuista ja laittaa suoraan multaan erillisiin astioihin. Tällä tavalla taimet eivät kasva niin tiheästi, eikä niitä tarvitse koulia.
  • Kaupasta ostettujen tomaattien lajiketta voi olla vaikea selvittää. Siksi tomaatin maku ja kasvutapa voivat tulla yllätyksinä tomaatinkasvatuksessa. Jos haluat vaikuttaa siihen, tuleeko tomaateista esimerkiksi pensasmaisia vai rungollisia, kannattaa siemenet hankkia puutarhakaupasta.
  • Voit myös tuoda tomaatteja ulkomailta ja kasvattaa niistä omia tomaatteja. Pidä kuitenkin mielessä, että etelässä kasvavien tomaattien makea maku tulee yleensä siitä, että ne ovat kypsyneet tarpeeksi kypsiksi. Älä siis poimi tomaattejasi liian aikaisin.

Avainsanat

Keskustelu

Tällä tavalla niitä pikkutaimia tulee aivan valtava määrä. Ellei käytössä ole tilava kasvihuone tai muu laaja viljelyalue, ei kannata laittaa alulle montakymmentä tomaattivauvaa…
Kaupan tomaateista saattaa tulla monin tavoin mielenkiintoisia ja maukkaita tuloksia, mutta ennen kypsymistä ei voi olla niistä varma – hybridilajikkeista otettujen toisen sukupolven siementen satoa saattaa tulla mitä tahansa, mauttomasta herkulliseen, pyöreästä soikeaan… eli emohedelmän koko ja muoto ei kerro jälkikasvun muodosta mitään.

Samaa sanoisin kuin NG,lisäksi kasvattaessa on hyvä tietää onko lajike pensas- vai runkotomaatti. Minusta on tuhlausta laittaa hyviä tomaattiviipaleita ruukkuun,itse otan siemeniä leikkuulaudalta jolla tomaattia viipaloin,siinä on niitä ihan riittävästi. Mutta hauskaahan tällainen kokeilu on,ainakin siihen saakka kun ruukkuja on ikkunalaudat täynnä.

Kommentoi juttua: Tomaatin kasvatus viipaleesta – näin kasvatat tomaatit kotikonstein!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X