Puutarha

Tomaatin kasvatus viipaleesta – näin kasvatat tomaatit kotikonstein!

Tomaatin kasvatus viipaleesta onnistuu helposti kaupan tomaateista. Kaupan tomaatit saattavat kuitenkin kantaa virusta, eikä kasvatusta niistä enää suositella.

Tomaatin kasvatus viipaleesta on helpompaa kuin uskotkaan. Omat makeat tomaatit saa kätevästi kaupasta ostetuista tomaateista.

Yhden taimen kasvattamiseen tarvitset:

Kasvatus kannattaa aloittaa maalis-huhtikuussa, kun taimet saavat riittävästi valoa ja lämpöä. Valmistaudu kesän tomaattisatoon näillä vinkeillä!

Lue myös: Edullinen tapa kasvattaa tomaatteja on kasvattaa tomaatti siemenestä: Ota vinkit talteen!

Tomaatin kasvatus viipaleesta: Valitse tällainen tomaatti

Viipaloi kaupasta ostettu isohedelmäinen tomaatti tai kirsikkatomaatti ohuiksi siivuiksi. Yksi tomaatti riittää useamman taimen kasvattamiseen.

Valitse kotimainen kypsä tomaatti. Siemenet eivät välttämättä idä, jos tomaatti on liian raaka. Ulkomaiset kasvit ja siemenet voivat levittää erilaisia tauteja.

Laita astiaan tai esimerkiksi puoliksi leikattuun maitotölkkiin 4–5 cm kerros kylvö- tai taimimultaa. Kostuta multa sumutinpullolla.

tomaatin kasvatus viipaleesta
Tomaatin kasvatus onnistuu yhdellä tomaatilla, sillä yhdessä tomaatissa on monta siementä.  © Anni Reenpää

Asettele tomaatinsiivut multakerroksen päälle ja peitä ne noin 1 cm ohuella multakerroksella. Kostuta sumutinpullolla.

Peitä astia muovikelmulla ja pistä kelmuun pieniä reikiä hammastikulla.

Laita lämpimään paikkaan, noin 25 asteeseen, esimerkiksi lähelle lattialämmitystä.

Kouli versot, kun tomaatin kasvatus viipaleesta on lähtenyt kasvuun

Poista muovikelmu heti, kun vihreätä versoa on näkyvissä.

Anna taimien kasvaa noin 3–4 cm korkeiksi. Erottele versoista vahvimmat ja istuta ne erillisiin pieniin astioihin kosteaan multaan.

Laita taimet valoisaan paikkaan, esimerkiksi ikkunalaudalle. Jos kasvatat jo helmikuussa, eikä valoa ei ole tarpeeksi, hyödynnä kasvilamppua.

Istuta tomaatin taimet isompaan astiaan

Noin 6 viikon kuluttua taimet ovat kasvaneet noin 25–30 cm pituisiksi. Siirrä taimet muovisankoihin, suuriin rukkuihin tai kasvusäkkeihin runsaaseen määrään kosteaa kylvö- tai taimimultaa.

Touko-kesäkuussa taimet voi siirtää kasvihuoneeseen tai lämpimälle parveekkeelle. Muista kastella huolellisesti.

Odota satoa

Tomaatit tuottavat satoa noin kahdessa kuukaudessa, jos niillä on tarpeeksi lämpöä ja valoa. Tomaateista kannattaa nauttia vasta, kun ne ovat täysin kypsiä, koska silloin ne ovat makeimpia!

Lue myös: Avokadon kasvatus – näin kasvatat avokadopuun

tomaatin kasvatus viipaleesta
Tomaatin kasvatus pääsee alkuun, kun tomaatin siivut peitetään ohuella multakerroksella. © Anni Reenpää

Juttua muokattu 18.2.2022: Poistettu tieto, että tomaatin voi kasvattaa ulkomaisista tomaateista ja lisätty tieto, että ulkomaiset tomaatit voivat levittää tauteja.

Juttua päivitetty 6.2.2022: Lisätty tieto ruskokurttuviruksesta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tomaatin kasvatus viipaleesta – näin kasvatat tomaatit kotikonstein!

NG

Tällä tavalla niitä pikkutaimia tulee aivan valtava määrä. Ellei käytössä ole tilava kasvihuone tai muu laaja viljelyalue, ei kannata laittaa alulle montakymmentä tomaattivauvaa…
Kaupan tomaateista saattaa tulla monin tavoin mielenkiintoisia ja maukkaita tuloksia, mutta ennen kypsymistä ei voi olla niistä varma – hybridilajikkeista otettujen toisen sukupolven siementen satoa saattaa tulla mitä tahansa, mauttomasta herkulliseen, pyöreästä soikeaan… eli emohedelmän koko ja muoto ei kerro jälkikasvun muodosta mitään.

jkjjjhh

Samaa sanoisin kuin NG,lisäksi kasvattaessa on hyvä tietää onko lajike pensas- vai runkotomaatti. Minusta on tuhlausta laittaa hyviä tomaattiviipaleita ruukkuun,itse otan siemeniä leikkuulaudalta jolla tomaattia viipaloin,siinä on niitä ihan riittävästi. Mutta hauskaahan tällainen kokeilu on,ainakin siihen saakka kun ruukkuja on ikkunalaudat täynnä.

Maida

En ymmärrä tätä viipalekasvatusvillitystä. Viipaleessa on moninkertainen homehtumisriski, ja home siirtyy myös taimeen. Lisäksi siemenet ovat kaupan tomaateissa täysin sattumanvaraisia: koska viljellyt tomaatit ovat hybridejä, niiden jälkeläiset ovat mitä sattuu, useasti tulee mahtava taimi mutta vähän satoa, tai mauttomia tomaatteja. Ulkomaisissa tomaateissa on lisäksi virustautiriski. Ja lopuksi: viipaleviljely on 100% ruokahävikkiä. Ruoka on tarkoitettu syötäväksi, ei pois heitettäväksi.

Anne

Miten niin 100 %ruokahävikki? Eikö tuo muutaman siemen uusiokäyttöönotto ole mitä taloudellisinta ja säästäväisintä toimintaa !

kasvihuoneviljelijä

Tämä on ihan ihme villitys.

Siemenet ovat halpoja ja tarkastettuja, eikä Ruokavirasto suosittele lainkaan näiden tuoresiementen käyttöä juuri virustautien takia.

Lukekaa nyt esim. tämä:
https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/kasvintuotanto/kasvinterveys/kasvintuhoojat/karanteenituhoojat/tomaatin-ruskokurttuvirus/

Viipaleesta tulee monta alkua, joista suurin osa menee hukkaan, kun juuria ei saa erilleen.
Ja tosiaan, tomaatti saattaa olla ihan erilainen kuin emonsa, joka on usein hybridi.

Syödään tomaatit ja ostetaan siemenet.
(Sama juttu unikonsiemenissä. Mausteeksi tarkoitetuista siemenistä tulee yleensä onnettomia hailakoita kukkia.)

Sinun täytyy kommentoidaksesi.