Huonekasvit

Avokadon kasvatus – näin kasvatat avokadopuun

Avokadon kasvatus onnistuu kolmella hammastikulla ja vesilasilla. Katso helpot ohjeet kauniiseen avokadopuuhun.

Avokadon kasvatus on helpompaa kuin luulet! Avokadopuu on trooppinen kasvi, joka vaatii kosteat ja lämpimät olot. Sisätiloissa siitä voi kuitenkin Suomessakin kasvattaa 4–5 metrisen puun. Puutarhuri Merja Pulkkinen antaa tarkat ohjeet avokadopuun istutukseen ja hoitoon ja kumoaa tavallisimmat harhaluulot puun kasvatuksesta.

Lue myös: Tämän superkasvin haluat hankkia kotiisi – Helppohoitoinen sisäilmanpuhdistaja!

1. Siemenen puhdistus ja kuivatus

Puhdista avokadonsiemen hedelmälihasta varovasti vedellä. Jos hedelmälihaa jää, saattaa siemen mädäntyä ja itäminen epäonnistua. Toisin kuin usein ohjeistetaan, siemenen kuorta ei tarvitse poistaa. Kuori sisältää tärkeää ravintoa ja suojaa siementä.

Kun olet pessyt siemenen, pyyhi se paperilla ja jätä kuivumaan pariksi päiväksi huoneenlämpöön. Kuivuessaan siemenen kuori halkeilee, mikä mahdollistaa itämisen.

Avokadon kasvatus vesilasissa.
Avokadon kasvatus käy helposti vesilasissa.

2. Itäminen

Kun siemen on kuiva, työnnä siihen kiinni kolme hammastikkua, yksi kullekin puolelle, hieman yläviistoon osoittaen. Aseta avokadonsiemen hammastikkuineen vesilasin päälle ja täytä lasi vedellä niin, että noin puolet siemenestä on vedessä. Valitse lasille valoisa ja lämmin paikka.

Varmista päivittäin, että siemen on jatkuvasti vedessä. Parissa viikossa siemen halkeaa keskeltä ja kasvattaa yhden paksumman juuren ja pienempiä ohuempia juuria sen ympärille.

Avokadon kasvatus vesilasissa.
Avokadopuu 5 kuukautta vanhana. Tässä kuvassa siemen on kuorittu, mutta se ei ole välttämätöntä.

3. Istutus

Ensimmäisten lehtien odottaminen vaatii kärsivällisyyttä, sillä niiden ilmestymisessä saattaa kestää kuukausia. Kun verso puskee siemenestä ylöspäin ja ensimmäiset lehdet varressa ovat näkyvissä, voi taimen istuttaa kylvömultaan. Asettele kasvi multaan niin, että siemenen kärki jää näkyviin. Ei haittaa jos siemen irtoaa verson ympäriltä, mutta älä kuitenkaan väkisin irrota sitä. Kastele multa kosteaksi.

Lue myös: 7 suosikkia: Listasimme tämän hetken halutuimmat viherkasvit

Avokadon kasvatus ruukussa.
Avokadon kasvatus jatkuu ruukussa.

4. Avokadon kasvatus ja hoito

Pidä avokado tasakosteana ja sumuta suihkepullolla torjuaksesi punkkeja ja estääksesi lehtien reunoja ruskistumasta. Jos puun lehtien väri haalistuu, saattaa syynä olla myös valon puute tai ruukun liian pieni koko. Kasvin lannoitus on myös suositeltavaa.

Avokadopuu voi kasvaa noin 4–5 metriseksi, mutta kasvu voi olla hidasta ja kestää jopa vuosia. Halutessasi voit myös kasvattaa avokadon puskamaiseksi leikkaamalla 1,5 metriä korkeasta puusta latvan pois. Tällöin puu alkaa kasvattaa haaroja tiheämmin ja se saa pyöreämmän muodon. Oksien harvennus saattaa olla tarpeen, jotta puu säilyttää muotonsa.

Katso videolta, miten avokadon kasvatus onnistuu

 

Avokadon vihreät lehdet.
Avokadon kasvatus on onnistunut, kun puulla on kirkkaanvihreät, hyvinvoivat lehdet.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Avokadon kasvatus – näin kasvatat avokadopuun

Kerttu Natunen

Kasvatin avocado, N. kolme v. sitten annoin sen pois, Se iti hyvin eteläikkunalla. Kasvoi melko nopeasti kesän aikana. Latvoin sen n. 30cm. korkeudelta ja se alkoi haaroa. Lehtiä oli jopa 12-15cm pituisia. Terveitä ja kauniita. Ei se mitenkään kaunotar ollut kasvutavaltaan, kun levisi kuin harakan pesä. Kolmantena kesänä se oli pienellä avoparvekkeella. Ruukku oli jo halk. 300mm. Tuulet olivat välillä kovia, 4.krs. Sitten aurinko poltti kaikki lehdet parvekkeen reunan yläpuolelta ja tuuli vei ne mennessään. Eipä kauaa mennyt, kun avokadoni alkoi nopeasti kasvattamaan uusia lehtiä. Ne olivat kauniita, karmiinin punaisia. Kerran koko kasvi oli täynnä mustia kirvoja, joita näytettiin TV:ssäkin. Ne tulivat Virosta suurina parvina. Torjuin ne. Eikä muulloin mitään tuholaisia ollut. Syksyllä en halunnut suurta roikaletta enää sisälle. Puutarha.fi-avulla eräs naishenkilö haki sen uuteen kotiin. Annoin kesällä kasville paljon pelargonioista poistamiani vihreitä lehtiä mullan päälle. Pieneliöt hävittivät ne hetkessä . Ruukun päällä oli muovinen kansi, jonka keskellä reikä. Niin eivät sadevedet päässeet täyttämään ruukkua. Pohjassa ei ollut reikää. ( Kasvatin ananastupsusta myös kasvin. Senkin annoin vuosien päästä pois, kun teräväkärkisten lehtien pituus oli jopa 2,3m. Kymmeniä pitkiä lehtiä vein biolaatikkoon, koska niin iso asuntoni ei ole, että se sopisi) Ikävä niistä oli luopua, kun niiden kanssa oli vuosia tottunut vaihtamaan ajatuksia.

Mikä vikana?

Hei!
Laitoin luomu avokadon kasvamaan. Kyllä kasvaa jollakin lailla, mutta olen ihmetellyt miksi lehdet menee koppuralle kasvaessaan vähän isommaksi? Mielen kiinnolla olen yrittänyt usempaakin kasvattaa; yksi ei pitänyt ” lehtien typistämisestä ”, ihan hyvännäköinen kasvi tiputti lehdet ja kuivui pois : ( .
Olisin neuvosta kiitollinen toivoen Aune !

Ketokuurilapsi

Sama ongelma. Kaikki lehdet lähtee kiertymään kun kasvavat isommaksi. Olen nyt siirtänyt sen ilmalämpöpumpun puhalluksen linjalle ja hankkinut kasvivalon.

Avokado on todella ravinnerikkaassa mullassa, josta puolet on kompostia. Lämpökompostorista nimittäin löytyi puoli tusinaa pitkää alkua vaimon ketodietin jälkeen, joista otin kolme kasvamaan (yhdessä vasta lehdet). Koska olivat kompostissa aloittaneet ja pitkät juuret kasvattaneet, en viitsinyt siirtää pelkkään kukkamultaan.

Olisi kiva tietää miten käpertymisen saisi loppumaan

Eevi

Kiitos

Lukija436932

hei! mulla nyt on ollu avocadon siemen vedessä kasvamassa jo 3-4kk ja juuret on kasvanut jo suht paljon, tyhmänä tiputin vahingossa maahan kiven ja se meni puoliksi, toisella puolella kiveä kasvaa juuret ja toisella puolella se ”puu” (juuriakin hieman) jos ne yhistää esimerkiks nippusiteellä ni onko siinä mahollisuutta että juuret niinsanotusti yhdistyy🤣

Sinun täytyy kommentoidaksesi.