Puutarha

Näillä ohjeilla tulppaanin istutus ei voi epäonnistua! Ryhdy hommiin syksyllä, jos haluat ihastella kukkaloistoa keväällä

Tulppaanin istutus tehdään syksyllä, ja kukkaloistoa saadaan keväällä. Tulppaanit viihtyvät parhaiten avomaalla, mutta ne voi istuttaa myös ruukkuun. Näillä ohjeilla onnistut!

Tulppaanit ovat sipulikukkia, jotka istutetaan syksyllä. Tulppaanin istutus on usein yksi viimeisistä askareista, mitä puutarhassa tehdään ennen talvea. Kun puutarhan kukat ovat jo nuutuneet ja lehdet tippuneet puista, puutarhurin mieltä piristää ajatus kevään kukkaloistosta.

Tulppaanit kukkivat näyttävästi ja sopivat mainiosti myös leikkokukiksi. Runsaan tulppaanimeren sekaan kannattaa istuttaa kaveriksi myös muita sipulikukkia, jotka kukkivat vähän eri aikaan. Siten kukkaloistosta on iloa pidempään.

Lue myös: Miten tulppaanit saa säilymään kauniina pitkään? Kiinnitä huomiota kimpun valintaan jo kaupassa

Tulppaanin sipulit
Kiinnitä huomiota sipulien valintaan. Isokokoinen ja terve sipuli tuottaa komeimmat kukat. © OM-Arkisto

Tulppaanin istutus avomaalle

Sipulien valinta

Jos haluat näyttävän kukkasadon, ole tarkkana jo sipulikaupoilla. Valitse kaikkein suurimmat sipulit, koska niistä tulee komein kukinto. Halvimmat kukkasipulit ovat usein pienikokoisia, mikä tarkoittaa, että ne kukkivat isompia epävarmemmin ja huonommin.

Tarkasta, että sipulit näyttävät päällisin puolin terveiltä. Valitse kovia ja napakoita yksilöitä, joiden pinta on puhdas ja sileä. Pehmenneet ja homehtuneet sipulit eivät välttämättä tuota kukkaa.

Säilytä sipulit kuivassa ja viileässä istutukseen asti. Jos lämpimässä oleva sipulipaketti kostuu, sipulit voivat alkaa itää. Sipuleita ei kannata ostaa varastoon odottamaan pitkäksi aikaa.

Kasvupaikka ja kasvualusta

Tulppaanit viihtyvät parhaiten avomaalla aurinkoisella paikalla. Tulppaaneille, kuten sipulikasveille yleensäkin, sopii turve- tai hiekkapitoinen maa.

Savinen maa on ongelmallinen, koska tulppaanin verso ei välttämättä jaksa puskea tiiviin maan lävitse. Savimaa myös lämpenee keväällä hitaasti, jolloin tulppaanit lähtevät kasvuun myöhään.

Savista maata kannattaa parantaa hiekalla tai turpeella. Tulppaanien kukintaa voi joudattaa tekemällä avomaahan noin 10 cm korkean kohopenkin, joka lämpenee kevään auringonpaisteessa nopeasti.

Lue myös: Sannaliina alkoi slow flowers -viljelijäksi ja nyt hänen kotipihallaan kasvaa tuhansia tulppaaneja – tästä on kyse

Istutusaika

Tulppaanit istutetaan syksyllä, kuten myös krookukset, narsissit, helmililjat ja kevättähdet. Tulppaanin istutus keväällä ei toimi, koska tulppaanit tarvitsevat kukkiakseen ensin kylmän kauden.

Tulppaanien sipulit kannattaa istuttaa, kun maan lämpötila on selkeästi alle 10 astetta. Tämä on Pohjois-Suomessa yleensä syyskuun loppupuolella ja Etelä-Suomessa lokakuussa. Tulppaaneja voi istuttaa roudan tuloon saakka. 

Jos sipulit istuttaa liian lämpimään maahan, ne saattavat ryhtyä kasvuun ja nääntyä jo syksyllä, jolloin ne eivät kuki keväällä.

Torju tuholaiset

Puutarhurin harmiksi tulppaanit ovat monen eläimen herkkua. Keväällä tuoreet versot maistuvat muun muassa kaneille, jäniksille, peuroille ja fasaaneille. Näitä voi torjua keväällä suojaverkoin ja istuttamalla tulppaanien joukkoon narsisseja, joiden haju karkottaa eläimet.

Jo ennen kevättä tulppaanin sipulit voivat mennä myyrän suihin. Tulppaanit kannattaa suojata myyriltä jo syksyllä, kun tulppaanit istuttaa. Sipulit voi istuttaa metallisen korin sisään tai kuopan istutuspohjalle voi laittaa tiiviin suojaverkon. Jyrsiäissuojaverkkoa myydään rautakaupoissa.

Istutus

  1. Kaiva kullekin sipulille oma kuoppansa istutuslapiolla tai kaiva laakea kuoppa, johon istutat useita sipuleita. Sopiva kuopan syvyys on noin 20 cm.
  2. Laita kuopan pohjalle multaa tai kompostia. Jos maa on kovin savista, paranna sitä turpeella tai hiekalla. Kasvualustan on hyvä olla kuohkea, jotta sipuli juurtuu.
  3. Aseta sipulit kuopan pohjalle terävä pää ylöspäin ja juuret alaspäin kolme kertaa syvemmälle, kuin sipulien korkeus on. Tarkista istutusväli paketista.
  4. Peitä sipulit maalla, jonka kaivoit sivuun. 

Katso videolta, miten tulppaanin istutus tehdään:

Lue myös Anna.fi:stä: Ovatko tulppaanien hoitoniksit huuhaata vai oikeasti toimivia? Testasimme pitämällä yhtä kimppua hyvin ja toista huonosti – vertaa kuvia!

Tulppaanin istutus ruukkuun
Tulppaanit näyttävät kauniilta myös ruukuissa. © Nelson Garden

Tulppaanin istutus ruukuun

Tulppaanit voi istuttaa myös ruukkuun, mutta ruukussa kukkasato on hiukan epävarmempi kuin avomaalla. Sipulit istutetaan ruukkuun samaan tapaan kuin avomaallekin. Katso ohjeet tästä jutusta.

Juttua varten on haastateltu Puutarhaliiton toimitusjohtajaa Timo Taulavuorta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näillä ohjeilla tulppaanin istutus ei voi epäonnistua! Ryhdy hommiin syksyllä, jos haluat ihastella kukkaloistoa keväällä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.