Huonekasvit

Miten tulppaanikimpun saa säilymään kauniina pitkään? Ota talteen tulppaanien hoito-ohjeet, joita noudattamalla varmistat pitkän kukoistuksen

Tulppaanin hoito on helppoa. Suomalaisten suosikkikukat kukoistavat parhaimmillaan jopa viikon. Näin tulppaanikimppu pysyy kauan hyvänä.

Tulppaanin hoito ei vaadi paljoa, mutta pienet asiat voivat vaikuttaa siihen, kuinka pitkään tulppaanikimppu säilyy nuukahtamatta. Leikkotulppaanien säilyvyyteen vaikuttavat muun muassa kodin lämpötila.

Katso videolta, miten tulppaanit saa säilymään pidempään:

Lue myös: Kukka kuumaan veteen? Ei uskoisi, mutta tämä käsittely saa kukat kestämään – nappaa vinkki kestävän kukka-asetelman tekoon

Tulppaanin hoito — näin tulppaanikimppu säilyy

1. Valitse terhakas tulppaanikimppu

Kiinnitä huomiota nuppuihin, kun valitset kimppua kaupassa. Valitse tulppaanit, joiden nuput ovat juuri avautumassa. Tarkista, että nuput ovat napakat ja lehdet ehjät ja vihreät.

Suosi kotimaisia tulppaaneja, sillä ne ovat todennäköisesti tuoreempia kuin ulkomaiset tulppaanit.

Jos mahdollista, valitse kimppu, joka on kaupassa viileässä tai kylmäkaapissa, sillä ne kestävät todennäköisesti pidempään. Älä huolestu, jos kukat ovat kaupassa kuivassa astiassa. Leikkokukkia säilytetään usein kuivassa, ilman vettä.

Suojaa kimppu paperilla tai muovipussilla kylmältä, kun viet kimpun kaupasta kotiin. Avaa suojapaperi vasta noin puoli tuntia kotiin saapumisen jälkeen, kun kukat ovat lämmenneet huoneenlämpöisiksi.

Älä poista valmiiksi kimpun ympärillä olevaa muovia, nyöriä tai paperia, kun tuot kukat kaupasta kotiin.

Tulppaanin hoito onnistuu parhaiten pitämällä tulppaanikimppu paketissa pari tuntia matalassa vedessä.
Yksi salaisuus leikkotulppaanien pitkään ikään on puhdas maljakkovesi. Kuva: Kristiina Kurronen

2. Totuta tulppaanit veteen

Yksi kikka on ylitse muiden: älä poista valmiiksi kimpun ympärillä olevaa muovia, nyöriä tai paperia, kun poistat kuljetuksen ajaksi käärityn, kylmältä suojaavan paperin tai pussin.

Kimppua ympäröivä kääre auttaa tulppaaneja pitämään ryhtinsä.

Nosta kimpun käärettä, ja tee varsiin uudet imupinnat leikkaamalla terävällä veitsellä tai kukkasaksilla varresta pois 1–2 cm. Tulppaanien varret voi leikata suoraan.

Täytä maljakkoon noin 10 cm viileää vettä, ja aseta kimppu paketin kanssa veteen noin tunnin ajaksi.

Lue myös: Älä tee näitä 2 virhettä, kun leikkaat leikkokukkia – näin leikkaat imupinnan kukan varteen oikeaoppisesti

Leikkotulppaanien hoito on yksinkertaista, eikä siihen tarvitse muuta kuin terävän veitsen, maljakon ja vettä.
Leikkotulppaaneja saa Suomessa marraskuusta pääsiäiseen asti. Suomessa on tarjolla yli 200 erilaista tulppaanilajiketta. Kuva: Mirva Kakko

Lue myös: Tee itse kukka-asetelma: Katso videolta helpot vinkit kauniiseen lopputulokseen

3. Tulppaanin hoito on helppoa: Vaihda vesi usein ja leikkaa uusi imupinta

Poista kimppua ympäröivä paketti tunnin jälkeen.

Revi tulppaanien alimmat lehdet pois noin 10 cm korkeudelta. Tulppaanit säilyvät pidempään, kun lehdet eivät ulotu maljakossa olevaan veteen.

Huoneenlämpö venyttää tulppaaneja vääjäämättä, mikä korostuu erityisesti sekalajikkeisessa kimpussa. Tulppaaneja kannattaa lyhentää samalla kun niille vaihtaa puhtaan veden ja leikkaa uudet imupinnat parin päivän välein.

Älä pidä maljakkoa lähellä hedelmiä, sillä esimerkiksi omenat erittävät etyleeniä, joka nopeuttaa kukkien lakastumista. Huomioi paikkaa valitessasi, että tulppaanit voivat kärsiä  myös liiasta vedosta tai liian voimakkaasta auringonpaisteesta.

Jos mahdollista, vie tulppaanit yöksi viileään tilaan, kuten kuistille tai kellariin. Lisää tarvittaessa vettä maljakkoon.

Tulppaanit eivät tarvitse kukkavirkistettä. Ne säilyvät puhtaassa vedessä ja tuoreilla imupinnoilla leikattuina noin viikon ajan.

Lähteet: Martat, Huiskula, Interflora

Juttua on muokattu 18.12.2023 kello 16.43: Juttuun on korjattu tieto, että tulppaanin varret voi leikata suoraan. Jutussa kerrottiin aiemmin, että tulppaanin varret leikataan viistosti.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten tulppaanikimpun saa säilymään kauniina pitkään? Ota talteen tulppaanien hoito-ohjeet, joita noudattamalla varmistat pitkän kukoistuksen

Vipsukka

Kyllä ne viikon kestävät noilla ohjeilla. Mutta miksi ne vielä 90-luvulla kestivät maljakossa jopa kaksi viikkoa? Mitä on tapahtunut noina vuosikymmeninä? Hoidan tulppaanini täsmälleen samoin kuin silloinkin, mutta kestävät puolet vähemmän aikaa.

Mummeli

Nykyaikana mikään ei saa olla kestävää, muuten ei kauppa käy kovaan tahtiin… Tässäkin on ahneus ja siitä maksamme ympäristötuhona

Hepsukka

Ja mikä se yksi kikka oli?

Hellu

Lukee kohdassa kaksi. 😉

Ansku

Pottujauhoa veteen sekoitettuna, pitää takuulla varret ojennuksessa, eivät turpoa eivätkä retkaha ympäriinsä. Vanhan mummon vinkki aikoinaan! Siis vähään veteen, lisätään vettä tarpeenmukaan…

tarja – 56

Hei minä säilytän tulppaanit kylmässä vedessä johon lisään näin talvella lunta.Kukkani kestävät 5 päivää maljakossa….!!!!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.