Puutarha

Tuoksuherneen kasvatus on mainettaan helpompaa – etenkin näillä ohjeilla

Omien leikkojen kasvatus on trendikästä, ja tuoksuherne on yksi suosituista lajeista. Tuoksuherneen kasvatus onnistuu ruotsalaisen ekspertin ohjeilla.

Tuoksuherneen kasvatus on monen mielestä hankalaa, sillä kovapintaiset siemenet itävät oikukkaasti.

Ruotsalainen tuoksuherne-ekspertti Cecilia Wingård on kehittänyt konstit, joilla kasvatus käy entistä helpommin. Windgård myy tuoksuherneiden siemeniä omassa verkkokaupassaan.

Metodista tekee erikoisen se, että toisin kuin monissa muissa kasvatusohjeissa siemeniä ei hiota tai lioteta. Lisäksi taimet kiikutetaan ulos jo aikaisin keväällä, sillä Wingårdin mukaan ne kestävät jopa -8 astetta pakkasta. Viileässä ja valoisassa ulkoilmassa taimista kasvaa vantterat.

Lue myös: Haluaisitko kerätä kukkakimput omasta puutarhastasi? Katso vinkit leikkokukkien kasvatukseen

Tuoksuherneen kasvatus Cecilia Windgårdin ohjeilla

  1. Kylvä siemenet maalis-huhtikuun vaihteessa.
  2. Käytä halkaisijaltaan noin 9 cm muovista taimiruukkua ja täytä se lähes piripintaan mullalla. Painele multa ruukkuun tiukasti ja kastele se sitten läpimäräksi. Lisää ruukkuun multaa taas ruukun yläreunaan asti ja painele sekin tiiviiksi.
  3. Ripottele multapinnalle noin 20 siementä ja lisää niiden päälle muutaman sentin paksuinen kerros multaa. Kastele ruukku huolellisesti.
  4. Sujauta ruukku avonaiseen muovipussiin, se toimii minikasvihuoneen tavoin. Aseta ruukku huoneenlämpöiseen ja valoisaan paikkaan. Siemenet itävät yleensä reilussa viikossa.
  5. Kastele kylvöstä, jos multa vaikuttaa kuivalta.
  6. Siirrä ruukku muovipusseineen ulos suojaiselle paikalle, kun taimet ovat kasvaneet noin 5–7 cm pituisiksi.
  7. Suojaa harsolla, jos lämpötila laskee reilusti pakkasen puolelle.
  8. Istuta tuoksuherneet lopulliselle kasvupaikalle isoihin ruukkuihin tai maahan, kun maa on sulanut ja lämmennyt. Jaa taimipaakut varovasti kahteen–neljään osaan ja istuta ne vähintään 15 sentin päähän toisistaan.
  9. Tue kasvit huolellisesti, koska useimmat lajikkeet kasvavat noin parimetrisiksi.

Lue myös: Mitä tekemistä tuoksuherneillä on prinsessa Dianan ja 1600-luvulla eläneen sisilialaisen munkin kanssa? Tuoksuherneen historia on kiinnostavaakin kiinnostavampi

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 8/2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tuoksuherneen kasvatus on mainettaan helpompaa – etenkin näillä ohjeilla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.