Ovatko hyttyssavut turvallisia, sopivatko ne kaikille? Astmalääkäri vastaa

Kun jatkuva ininä vie kesäillasta ilon, moni turvautuu niiden karkottamiseen hyttyssavulla. Mitä niistä sanoo astmalääkäri?

Kesä tuo tullessaan hyttyset. Moni pyrkii suojautumaan niitä vastaan esimerkiksi terassilla poltettavilla hyttyssavuilla tai sisätiloissa pistokkeisiin kiinnitettävillä, korkeataajuista ääntä tuottavilla karkottimilla.

Mutta sopivatko ne kaikille? Onko niitä turvallista käyttää?

”Hyttyssavuja ei ole kauheasti tutkittu. Ne on tarkoitettu ulkokäyttöön, koska niistä syntyy palamistuotteita eli epäpuhtauksia samaan tapaan kuin kynttilän tai takan polttaminen tuottaa pienhiukkasia”, Terveystalon allergologi ja Iho-, allergia-, ja astmaliiton asiantuntijalääkäri Peter Csonka vastaa.

Hyttyssavu sopii ulkotiloihin, kunhan siihen pitää etäisyyttä. Sisäänhengitettynä savu voi ärsyttää hengitysteitä.

”Savuja on hyvä pitää ­paikoissa, joissa niiden etäisyys esi­merkiksi lapsiin säilyy, vaikka heitä ei koko ajan valvoisikaan.”

Lue myös: Ensin astma, sitten tuoksuherkkyys – home sairastutti Anne Lumion

Hyttyssavu ei välttämättä sovi astmaatikolle

Astmaatikolle kaikki hengitettävät aineet voivat aiheuttaa oireita herkemmin. Astmassa on kyse hengitysteiden limakalvon tulehduksesta, ja sitä pahentavat muun muassa savut: yhtä lailla tupakan, takan kuin hyttyskarkotteen savu.

”Jos samalla savun muotoon karkotteesta muuttuvat kemikaalit, syntyy yhdisteitä, jotka eivät todennäköisesti ole hengitysteille terveellisiä. Eli astmaatikkojen kannattaa noudattaa näiden tuotteiden kanssa erityistä varovaisuutta.”

Allergiassa kyse on proteiinista, joka aiheuttaa ihmiselle allergisen reaktion. Hyttyssavun kaltaisten palamistuotteiden aiheuttamassa yskässä tai silmien vuotamisessa sen sijaan ei ole kyse allergiasta vaan kemiallisesta ärsytysreaktiosta.

Jos näissä savuissa on myös eloperäisiä höyrystyneitä tuotteita tai proteiineja, ne voivat aiheuttaa myös allergisia reaktiota.

”Niin ympäristön kuin hengityselinten kannalta en ole kovin innostunut näistä savuavista karkotteista.”

Korkeataajuinen ääni turvallista allergiselle

Pistorasiaan laitettavat laitteet torjuvat hyttysiä tuottamalla korkeataajuista ääntä, jota ihminen ei kuule, mutta hyttynen vihaa. Niitä voi allerginenkin kokeilla.

”Jos karkottimesta ei lähde kemikaaleja tai savuja, se ei ole hengitysteiden kannalta merkittävä riski.”

Lue myös Seura.fi: Hyttynen ei pelkää kylmää kesää – sen vihollinen on kuivuus

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Ovatko hyttyssavut turvallisia, sopivatko ne kaikille? Astmalääkäri vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X