Sisustus

4 asiaa, joita valaistussuunnittelija ei koskaan tekisi kotonaan – yksi tietty ratkaisu on suomalaiskotien helmasynti

Moni suomalainen ajattelee, että pimeinä talvikuukausina kotiin kaivataan paljon valoa. Asia ei kuitenkaan ole aivan näin, sanoo asiantuntija.

Valaistus on yksi tärkeimpiä tekijöitä kodin tunnelman kannalta. Sitä eivät kaikki tule ajatelleeksi silloin, kun kotia sisustetaan tai kun valaisinkaupoilla piipahtaminen tulee ajankohtaiseksi.

Valaistus- ja sisustussuunnittelija Erja Taipale Tilasi Oy:stä kertoo, millaisia ratkaisuja hän ei itse tekisi valaistuksen suhteen omassa kodissaan.

Lue myös: 5 asiaa, joita sisustussuunnittelija ei tekisi omassa kodissaan – nämä valinnat voivat tulla kalliiksi

1. Kodin ylivalaisu

Koska Suomessa eletään pimeyden keskellä monta kuukautta, valon puutetta lähdetään paikkailemaan valaisemalla – joskus hieman liikaakin. Taipale kertoo näkevänsä usein, kuinka koteja ylivalaistaan.

”Suomalaiset asuvat usein kodeissa, joissa on yksi kattokoukkurasia. Siihen sitten pannaan sellainen valotykki, mikä varmasti riittää”, Taipale sanoo.

Ylivalaisu on tavallista etenkin olohuoneissa ja makuuhuoneissa. Se on asiantuntijan mukaan  ristiriidassa sen kanssa, että näissä tiloissa halutaan lähtökohtaisesti rentoutua tai oleskella tunnelmallisesti. 

Jos tilassa oleva valaisin antaa laajasti valoa ja on teholtaan voimakas, tilasta tulee herkästi ankea ja muodoton.

”Henkilökohtainen lempisloganini on, että varjo tekee valon. Liian tasainen valo tappaa tunnelman.”

2. Ainoa valaisin keskellä huonetta

Suomalaiskotien helmasynti valaistuksen suhteen on se, että monesta olohuoneesta löytyy vain yksi valo – ja se on keskellä huonetta oleva kattovalaisin.

”Suositeltavampaa olisi tehdä valaisimien avulla hiukan varjoja, ehkäpä toispuoleista valoa tilaan. Se tekee tilasta mielenkiintoisemman. Yksi valaisinpiste katossa on helposti katastrofaalinen tunnelman kannalta.”

Taipaleen mukaan yksi katossa oleva valaisinpiste ei varsinaisesti ole asukkaiden syy vaan ongelma. Nykypäivän kerrostalokohteiden sähkösuunnitelmat eli valaisinpisteiden sijainnit eivät ole juuri kehittyneet, vaan ne ovat edelleen samanlaisia kuin 1800-luvun taloissa.

Yhden valon sijaan esimerkiksi olohuoneessa on hyvä suosia kolmiportaista valaisua, eli tilasta löytyisi kattovalo, pöytävalo ja jalkavalaisin. 

käsi sammuttamassa valaisinta
Asiantuntija suosittelee oleskelutiloihin 3 000 kelvinin polttimia. © iStockphoto

3. Polttimen valinta summanmutikassa

Lamppuhyllyllä voi mennä sormi suuhun, sillä valikoimaa ja erilaisia lukuja on valtavasti. Siksi saattaa päätyä nappaamaan hyllystä ensimmäisen polttimen summanmutikassa, vaikka ei kannattaisi.

”Moni ei ymmärrä, mitä tekstejä pitäisi katsoa lamppupaketin kyljestä. Pakkauksesta ei myöskään välttämättä oikeasti näe, mikä valon värilämpötila on.”

Yleisesti koteihin suositellaan 3 000 kelvinin polttimia. Tällöin valo on tarpeeksi pehmeä mutta silti raikas, Taipale sanoo.

Hieman alempi 2 700 kelvinin valo on jo hyvin keltainen. 4 000 kelvinin valo on puolestaan jo hieman sinertävää, mikä voi pahimmassa tapauksessa vaikuttaa unirytmiin.

”Jos illasta oleilee pitkään viileässä valossa, se saattaa alkaa siirtää myöhemmäksi unirytmiä.”

Lue myös: Milloin lampun ostamisesta tuli näin vaikeaa? Selvitimme, mitä eri merkinnät tarkoittavat – näiden ohjeiden avulla valitset oikeanlaisen valon

4. Epäsuoralla valolla sisustaminen väärissä paikoissa

Sekä suoraa että epäsuoraa valoa tarvitaan joka kodissa. Epäsuora valo voi parhaimmillaan olla tyylikäs tunnelmanluoja esimerkiksi makuuhuoneessa, mutta aivan kaikkialle se ei sovi.

Taipaleen mukaan esimerkiksi portaikkoa ei ole viisasta valaista epäsuorasti.

”Epäsuora valo ei tuo porraskorkeuksiin tarvittavaa kontrastia, jolloin portaissa kulkeminen voi olla hyvin hankalaa etenkin ikäihmisille.”

Keittiön alasokkeleihin asennetut epäsuorat valot ovat tyylikkäät, mutta jos kotia asuttaa laiska siivooja, sokkelissa oleva valo paljastaa armottomasti kaikki roiskeet ja murut lattianrajasta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: 4 asiaa, joita valaistussuunnittelija ei koskaan tekisi kotonaan – yksi tietty ratkaisu on suomalaiskotien helmasynti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.