Kodinhoito

Milloin lampun ostamisesta tuli näin vaikeaa? Selvitimme, mitä eri merkinnät tarkoittavat – näiden ohjeiden avulla valitset oikeanlaisen valon

 Koostimme tähän juttuun kaiken, mitä tavallisen lampunvaihtajan tarvitsee tietää valon valinnasta – yleensä kelvinit ja lumenit riittävät.

Menikö sormi suuhun lamppuostoksilla? Kymmenien, ellei jopa satojen valojen valikoimasta voi olla vaikea löytää juuri sitä, joka sopisi omaan valaisimeen. Oikean koon lisäksi lampun pitäisi olla myös riittävän tehokas ja oikean sävyinen.

Lamppuja on neljänlaisia: LED-valoja, hehkulamppuja, halogeenivaloja ja loisteputkia. Yleisin näistä on ympäristöystävällinen LED-valo. Hehkulamput ja halogeenivalot ovat sittemmin hävinneet markkinoilta lähes kokonaan.

Koostimme yhteen kaiken, mitä sinun pitää tietää eri lamppumerkinnöistä.

Lue myös: Vanhat valaisimet kiinnostavat nyt keräilijöitä – tarkistuta laitteen kunto ennen kuin otat käyttöön

Valitse oikean kokoinen kanta – mikä ihmeen E14?

Jotta lamppu sopii valaisimeen, kannan pitää olla oikean kokoinen. Yleisimmät kannat ovat iso kanta E27 ja pieni kanta E14.

Muut kantamallit, eli GU-kannat ovat halogeenilamppuja:

Kaikkiin GU-kantakokoihin löytyy korvaava tehokas, taloudellinen ja himmennettävä LED-lamppu.

Loisteputkilamppuja ovat esimerkiksi:

Lue myös: LED-valaisimesta voi tulla jopa romua, jos lamppua ei saa vaihdettua

lampun osto-opas
Valon sävy vaikuttaa huoneen tunnelmaan ja vireystilaan. Kuva: Innolux

Watti ja lumen kertovat valon tehosta

Wattien (W) määrä on se, joka näkyy konkreettisesti sähkölaskussasi. Mitä pienempi wattiluku on, sitä vähemmän energiaa lamppu käyttää.

Olennaisempi luku on kuitenkin wattia vastaava lumen-arvo (lm), joka kertoo sen, kuinka voimakas valo on. Esimerkiksi:

Muista, että liian tehokas lamppu valaisimessa aiheuttaa tulipaloriskin. LED-lamppu ei kuitenkaan kuumene. Se on turvallinen valinta esimerkiksi joulutähtiin ja paperisiin sisustusvalaisimiin.

Lämmintä vai kylmää valoa?

Kolmas tärkeä asia lamppupaketissa on kelvinaste (K), eli valon lämpö. Valon värilämpötila vaikuttaa ratkaisevasti kodin tunnelmaan ja esimerkiksi vireyteen: lämmin valo edesauttaa nukahtamista, viileä valoa pitää vireystilaa yllä.

Mitä pienempi lukema, sitä lämpimämpi valo. 2700 ja 3000 K ovat kotikäytössä tavallisimpia lämpimän valon lamppuja. Jos kodin värimaailma on enemmän neutraalimpaa, sopii tähän tyyliin paremmin 4000 K värilämpötila.

5000 K värilämpötilaa käytetään useimmiten tiloissa, joissa vaaditaan kirkasta ja voimakasta valaistusta, kuten esimerkiksi erilaisissa teollisuuskohteissa. Yli 5500 K värilämpötilan mentäessä valo alkaa sinertämään mitä korkeampiin värilämpötila-arvoihin siirrytään.

Lue myös: Kirkasvalolamppu on pimeiden aamujen pelastus – tässä 7 kaunista valoa, joilla karkotat kaamosoireet

Etkö tiedä, millaisen lampun tarvitset?

Uusissa valaisimissa lukee aina, millainen lamppu siihen sopii. Vanhojen valaisimien kohdalla vanha lamppu kannattaa ottaa mukaan liikkeeseen tai ottaa kuva lampusta tai valaisimesta – myyjä osaa parhaiten kertoa, minkälaisen lampun tarvitset.

Niin kutsuttuja yleislamppuja, jotka kävisivät jokaiseen valaisimeen, ei ole. On kuitenkin olemassa adaptereita, joilla erikokoisen lampun saa sovitettua esimerkiksi vanhaan valaisimeen.

Asiantuntijana jutussa toimi Clas Ohlsonin myymäläpäällikkö John Rosenlöf.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Milloin lampun ostamisesta tuli näin vaikeaa? Selvitimme, mitä eri merkinnät tarkoittavat – näiden ohjeiden avulla valitset oikeanlaisen valon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.