Sisustus Tilaajille

Atte Kilpinen syö munakkaan hopea-aterimilla ja säästää design-huonekaluihin: ”Olen materialisti, mutta en siinä mielessä, että shoppaisin ja kuluttaisin kauheasti”

Balettitanssija Atte Kilpinen kertoo, että hänellä on ollut kotihaaveita nuoresta asti. Hän unelmoi asuvansa sinisessä talosta Eirassa. Kun hän kuuli paahtoleipätelineestä, hän alkoi haaveilla sellaisesta.

Atte Kilpinen avaa oven ja napittaa haalaria. Kello on 13.30. Hän on juuri tullut töistä kotiin.

Ovensuusta näkyy pinkki frakki. Se päällä balettitanssija kätteli presidenttiä Linnanjuhlissa vuonna 2022. Puku nousi otsikoihin ja teki kantajansa kasvoista tutut. Eteisen seinällä frakki saa roikkua, kunnes huutokaupassa tulee vastaan 90 senttiä leveä 1800-luvun kullattu kokovartalopeili.

”Minulta on kysytty, miksi en vain hae peiliä Ikeasta. Mutta minulla on periaate, että jos ostan jotain, sen on oltava ikuista”, Atte sanoo.

Korkeutta peilillä saa olla niin paljon kuin senttejä löytyy – katto kun on kolmen metrin ja 30 sentin korkeudessa.

Atte muistaa sentit tarkalleen. Edeltävässä kodissa huonekorkeus oli kolme metriä. Kriteerinä oli, että seuraavassa katto olisi vieläkin korkeammalla.

Sille on syynsä. Oopperatalon näyttämöltä matkaa kattoon on 28 metriä.

”Jos seisot lavalla ja katsot ylöspäin, se on melkein yhtä korkea kuin kuusikerroksinen kerrostalo. Katto jatkuu loputtomasti ylös. Minulla on turvallinen olo silloin, kun katto ei ole lähellä. Silloin on tilaa unelmille”, Atte sanoo.

Lue myös: Balettitanssija Atte Kilpinen säväytti Linnan juhlissa pinkillä frakilla – nyt hän pukee hameen päälle, maalaa silmät mustiksi ja tanssii Jorma Uotisen Ballet Pathétiquen

Atte Kilpinen oikoo seinällä roikkuvaa pinkkiä frakkiaan.
Atte Kilpinen tuli koko kansalle tutuksi, kun hän asteli Teemu Muurimäen suunnittelemassa pinkissä frakissa Itsenäisyyspäivän vastaanotolle Presidentinlinnassa vuonna 2022. © Niclas Mäkelä

70-luvun lähiössä kasvanut Atte Kilpinen unelmoi vanhasta talosta keskustassa

Unelmapöytä: Eero Saarisen Tulppaani. Unelmavalaisin: Flos Arco. Unelmakylpyhuone: valkoista hartsia.

Sitten joskus, kun voin. Sitten haluaisin hankkia.

”Ihmisillä on urahaaveita ja asioita, joita he haluavat elämässä toteuttaa, vaikka perheen tai lapsia. Minulla on ollut tosi paljon kotihaaveita nuoresta asti.”

Himo marmoripintaista pöytää ja marmorijalkaista valaisinta kohtaan alkoi, kun hän näki ne lapsena samassa kuvassa, ehkä jossain äidin sisustuslehdessä.

Nyt ne löytyvät olohuoneesta.

Valaisimen Atte osti käytettynä, kun hän sai Hampurin baletissa ylennyksen solistitanssijaksi.

Keskellä näkyy Flos Arco -valaisin, sen oikealla puolella Tulppaani-pöytä ja Muurahaistuolit sekä värikäs maalaus seinällä. Vasemmalla puolella on seinällä sininen maalaus ja sen alapuolella valkoinen senkki, jonka päälle on nostettu kukkia maljakoissa.
Atte osti itselleen 60-luvun italialaisen Flos Arco -designvalaisimen, kun hänet ylennettiin Hampurin baletissa solistitanssijaksi. ”Olin kaksi vuotta ostamatta kahvia ulkona ja tein omat sumpit. Kun oli oikea hetki, laitoin ­rahat valaisimeen.” © Niclas Mäkelä

Ensiasunto oli unelma: 34-neliöinen yksiö, vuonna 1912 valmistuneessa kivitalossa Etu-Töölössä. Lautalattia, korkeat huoneet ja hartsipinnoitettu kylpyhuone.

Omaa kotia Atte ei halunnut ostaa 1920-lukulaisia nuoremmista taloista.

Samana iltana, kun avaimet olivat kädessä, Atte poisti sälekaihtimet ja alkoi maalata seiniä valkoisiksi.

”Olen kotoisin keskustan ulkopuolelta, alueelta, jossa ei ole vanhoja taloja. Ehkä siitä se rakkaus tulee. Vanhat talot olivat aina vähän vieraita, sellainen unelma”, Atte sanoo.

Lapsuudenkoti sijaitsee Turun Ilpoisissa, 70-luvulla rakennetussa lähiössä.

”Koristeita ei ole sen aikakauden taloissa arvostettu. Se on ollut toissijaista.”

Atte haluaa, että jo kotiovesta ulos astuminen hymyilyttää.

Balettitanssija Atte Kilpinen nojaa olohuoneensa seinään. Takana näkyvät Eero Saarisen Tulppaani-pöytä, Muurahais-tuolit sekä Flos Arco -valaisin.
Punainen käärme lattialla on vintage-Ikeaa. Sen balettitanssija Atte Kilpinen hankki itselleen Suomeen palaamisen kunniaksi, kun pesti Hampurin baletissa päättyi. © Niclas Mäkelä
Atte Kilpinen kävelee selin kameraan kohti olohuoneen ja makuuhuoneen välistä oviaukkoa. Oikealla näkyy keittiökaappeja, vasemmalla Tulppaani-pöytä ja Muurahaistuolit.
Fritz Hansenin Muurahaistuolit ja Eero Saarisen Tulppaani-pöytä ovat huutokauppalöytöjä, joista Atte haaveili vuosia. Hänen mielestään design-klassikoihin kannattaa sijoittaa nuorena, jotta niistä ehtii nauttia pitkään © Niclas Mäkelä

Kodin myynti-ilmoitus tuli vastaan syksyllä 2019 – kaupat tehtiin kuukausia myöhemmin

Syksyllä 2019 suu loksahti auki: vielä vanhempi talo, vielä korkeampi katto!

Oli soitettava heti.

Vuonna 1895 valmistuneessa talossa oli upea julkisivu, rapussa koristeelliset kaiteet ja maalaukset. Atte oli myyty.

Sisällä tunne vahvistui. Seinät olivat tupakan sävyiset, ikkunat peitetty sälekaihtimilla – mutta se valo, mikä niistä tulisi!

Omistajaa asunto vaihtoi helmikuussa vuonna 2020.

”Sanotaan, että hinta tuli alas niin paljon, että yksi päivä Atte oli tyytyväinen.”

Samana iltana, kun avaimet olivat kädessä, Atte poisti sälekaihtimet ja alkoi maalata seiniä valkoisiksi.

Huonekalut hän kantoi sisään yksitellen ennen muuttopäivää.

”Olin se hullu, joka käveli tuolla maton ja tuolien kanssa. Kun vanhempani tulivat autolla Helsinkiin, oli vain tyyliin pöytä kannettavana”, Atte sanoo.

”Olen materialisti, mutta en siinä mielessä, että shoppaisin ja kuluttaisin kauheasti.”

Atte Kilpinen tekee arabesque-tanssiliikkeen sohvatuolilla (vas.) ikkunoiden edessä. Katosta roikkuu Cosmic Angel -valaisin. Oikeassa alakulmassa on sininen sohva.
Artemiden Cosmic Angel -valaisimen Atte huusi itselleen huutokaupasta muistoksi teoksestaan Kohtauksia punaisesta jumalasta. Attea kiehtovat esineet, joissa on liikkuva muotokieli. Italialainen design-sohva on ostettu Ruotsista. © Niclas Mäkelä

Hampurissa asuessaan Atte ikävöi läheisiään – ja huonekalujaan

Maaliskuussa 2020 koronapandemia sulki Oopperatalon. Atte laittoi kotinsa vuokralle ja otti vastaan työtarjouksen Hampurin baletista.

Töitä oli seitsemänä päivänä viikossa.

Asunnollaan Atte kävi vain nukkumassa. Hän ei kutsunut sitä kodiksi.

1920-luvulla rakennetun talon ullakkohuoneistossa ei ollut mitään vikaa. Katto oli korkea ja lattia lautaa.

Huonekalut olivat kauniita mutta eivät omia.

”Olen materialisti, mutta en siinä mielessä, että shoppaisin ja kuluttaisin kauheasti. Minulla on tosi kova tunneside asioihin, esimerkiksi huonekaluihini. Ne ovat kuin perheenjäseniä”, Atte sanoo.

”Esimerkiksi aina, kun laitan tämän lampun päälle, tulen iloiseksi. Tai aamulla, kun makaan sohvallani ja juon kahvia lempikupistani.”

Hampurissa kaikki oli väliaikaista. Läheiset olivat Suomessa.

Vasemmassa alareunassa näkyy sininen sohva. Seinällä on sininen Sami Syköltä saatu maalaus.
Sininen maalaus on ”lainassa” Aten ystävältä Sami Syköltä. Atte kuljetti lähes itsensä pituisen taulun kotiin raitiovaunussa. © Niclas Mäkelä
Seinälle on ripustettu maalaus värikkäästä hahmosta.
Atte ajatteli, että harmonisessa kodissa kuuluu olla vain puuta, valkoista ja mustaa. Värejä kotiin alkoi tulla, kun hän törmäsi Kouvolan taidemyyjäisissä vuonna 2017 teokseen, jossa on värikäs hahmo. © Niclas Mäkelä

Seinien maalaaminen toi hallinnantunnetta

Atte nojasi keittiönkaappeihin ja mietti, mitä tekisi. Oli elokuu vuonna 2022. Ensimmäistä kertaa vuosiin lauantai-illaksi ei ollut suunnitelmia.

Hän oli juuri palannut Hampurista. Henkilökohtaisessa elämässä myllersi. Ihmissuhteita päättyi. Moni asia muuttui.

Atte katsoi taakseen ja päätti: valkoista maalia.

Hän käveli läheiseen rautakauppaan, osti purkin maalia ja alkoi sutia ruskeita kaapinovia ja tiiliseinää valkoisiksi.

Maalaaminen toi hallinnantunnetta, pysyvyyttä.

”Ehkä silloin ymmärsin vielä paremmin kodin tär-keyden: se on turvapaikka. Tajusin, että joko jään tähän, enkä tee mitään tai sitten alan tekemään ja opettelemaan uudenlaista arkea”, Atte sanoo.

Takaseinällä on isovanhemmilta peritty maalaus alastomasta naisesta. Edessä nojatuoli ja pieni pöytä.
Maalaus alastomasta naisesta on peritty edesmenneiltä isovanhemmilta, jotka harrastivat huutokaupoissa käymistä. Taulun paikka oli Aten papan sängyn vieressä. ”Kun olin pieni, ihmettelin, että eikö mummi ole mustasukkainen, että papalla on tuollainen pyllytaulu.” © Niclas Mäkelä

”Se, että aloitan aamun syömällä munakkaan hopea-aterimilla, tekee minut onnelliseksi.”

Hopeinen paahtoleipäteline keittiötason päällä. Takana leivänpaahdin.
Atte sai hopeisen paahtoleipätelineen lahjaksi kumppaniltaan. © Niclas Mäkelä

Atte syö munakkaan aamuisin hopea-aterimilla

Parasta ovat aamut. Atte herää seitsemältä, syö aamiaisen ja juo aamukahvin. Veden hän kaataa hopeiseen, ystävältä saatuun kannuun. Munakkaan hän paloittelee hopea-aterimilla.

”Se, että aloitan aamun syömällä munakkaan hopea-aterimilla, tekee minut onnelliseksi. Turha niitä on säästää kerran vuoteen, jos niitä voi käyttää joka päivä”, Atte sanoo.

Hopeinen on myös esine leivänpaahtimen vieressä.

”En ikinä ennen tiennyt, että tarvitsisin elämääni paahtoleipätelineen ennen kuin sellaisesta kuulin. Ja kun kuulin, aloin hulluna haluamaan sellaista. Koska mikä on siistimpää kuin ottaa sellaisesta pienestä hopeisesta paahtoleipätelineestä aamupaahtoleipä?” Atte sanoo.

Eihän sellaista esinettä voi olla!

”Mä näytän, se on aivan ihana!” Atte innostuu.

”Jos laitat heti paahtoleivän paahtimesta lautaselle, se jää löysäksi. Mutta kun se saa olla hetken tuossa, siitä tulee rapea”, hän sanoo ja pitelee kädessään ritilämäistä esinettä.

Se on lahja kumppanilta.

Aamiaisen jälkeen Atte kävelee Oopperatalolle. Ensin tunti pilatesta tai joogaa. Sitten alkavat harjoitukset.

Makuhuoneen lattialla on lehmäntalja, seinään on tehty hyllykkö. Seinälle on ripustettu myös värikäs maalaus.
Makuuhuoneen seinällä oleva maalaus on ostettu Hampurista. Teos on maalattu Aten syntymä-vuonna eli 1996. Lehmäntaljan Atte osti, kun hän muutti 16-vuotiaana kotoa. Atte on nimennyt sen Lellikiksi. © Niclas Mäkelä
Vitran keltainen tuoli (oikea alareuna), sänky (vas.). Katossa näkyy jäämiä kattomaalauksesta.
Atte päätti poistaa valkoiset kattopaneelit makuuhuoneen katosta, jotta katto kestäisi kattoon alun perin ajateltua raskasta ja kookasta valaisinta. Kun alta paljastui jäämiä kattomaalauksesta, Atte ei halunnutkaan peittää kattoa. Hän rapsutteli kattomaalausta esiin entisöijä-äitinsä kanssa. © Niclas Mäkelä

Unelmatalo sijaitsee Eirassa

Vapaapäivinä Atte suuntaa Eiraan. Joka kerta, kun hän ohittaa sinisen, kartanoa muistuttavan kivitalon, hän ajattelee: unelmatalo.

”En tiedä, olisiko siihen muuttaminen ikinä mahdollista. Mutta ei tarvitsekaan. Unelmointi riittää.”

Parin tunnin päästä on oltava Oopperatalolla. Illalla on Draculan viimeinen näytös.

Vitran keltainen tuoli oven edessä makuuhuoneessa. Seinällä on pyöreä peili (yllä) ja kultarkehyksinen peili (alla).
Vitran keltainen tuoli löytyi Hampurissa hylättynä ja mutaisena. Atte vei tuolin kotiin, meni sen kanssa kylpyyn ja pesi sen kirkkaaksi. © Niclas Mäkelä

Katso videolta, kun Atte Kilpinen esittelee kolme kiinnostavaa esinettä

Juttu on julkaistu Dekossa 5/2024.

Lue myös Suomenkuvalehti.fi: Atte Kilpinen tanssi kaksi vuotta kivenkovassa Hampurin baletissa – ”Jos jaloista katosikin tunto, sinä hetkenä se oli toissijaista”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Atte Kilpinen syö munakkaan hopea-aterimilla ja säästää design-huonekaluihin: ”Olen materialisti, mutta en siinä mielessä, että shoppaisin ja kuluttaisin kauheasti”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.