Sisustus

Designmuseon kevään 2019 päänäyttely Secret Universe – Maailmojen Salat vie matkalle maailman ympäri

Muotoilustudio Companyn Aamu Songin ja Johan Olinin kevään suurnäyttelyssä Maailmojen Salat pääsee kurkistamaan taiteilijoiden luomisprosessiin.

Designmuseon kevään ja kesän 2019 päänäyttely Secret Universe – Maailmojen salat esittelee Aamu Songin ja Johan Olinin muodostaman Companyn tuotantoa yli kymmenen vuoden ajalta.

Lue myös: Yrjö Kukkapuron suunnittelema Remmi-tuoli täyttää 50 vuotta – nimi on silmänisku nuoruuden harrastukselle

Pariskunta on kiertänyt ympäri maailmaa tutustuen paikallisiin käsityömenetelmiin ja valmistustaitoihin ja luonut niistä omannäköisiään tulkintoja.

Companyn projekteja eri maissa

Kulttuurien kohtaamisista syntynyneitä esineitä ja näyttelykokonaisuuksia on vuosien varrella syntynyt muun muassa Eestissä, Venäjällä, Japanissa ja Meksikossa. Esineitä on esitelty pariskunnan aiemmissa näyttelyissä muun muassa Kiasmassa.

Nyt järjestettävä suurnäyttely kokoaa yhteen tekemisen koko prosessin matkalle lähdöstä valmiiksi tuotteiksi. Valmiita esineitä näyttelyssä nähdään yli 200. Mukana on myös paljon luonnoksia, valokuvia jakirjeenvaihtoa.

Aamu Song ja Johan Olin muodostavat yhdessä suunnittelijaduo Companyn.

Tutkimusta ja uteliaisuutta

Näyttely syventyy muotoilijoiden poikkeukselliseen työskentelyprosessiin, joka on yhdistelmä antropologiaa, folkloristiikkaa ja mystiikkaa.

Vierailluissa maissa vanhat kädentaitojen mestarit ovat olleet suunnittelijaduon oppaina paikallisiin käsityötaitoihin ja kulttuuriin. Toisinaan, kun yhteinen kieli on puuttunut, ainut kommunikointitapa on ollut piirros ja piirtäminen.

Näyttelyn avulla Company haluaa ohjata huomiota käsityötaitojen uhanalaisuuteen ja uteliaisuuteen tekemisen pohjana. Miten ja missä ympärillämme olevia esineitä valmistetaan? Kuka ne on tehnyt? Kuinka voimme suojella käsityömenetelmiä ja valmistustaitoja, jotka ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon?

”Koska monet asiat ovat erkaantuneet juuristaan, tietämättömyys on hyvä lähtökohta lähteä reissuun ottamaan asioista selvää”, Johan sanoo.

Jakkara on syntynyt osana Japanin matkaa.

Oheisohjelmaa näyttelyn lisäksi

Designmuseon näyttelyn runsaassa oheisohjelmistossa on luvassa muun muassa vierailevien käsityömestareiden työnäytöksiä ja työpajoja.

Seuraava tapahtuma on Helsinki-päivänä 12.6, jolloin järjestetään Juhannusetkot. Juhlan teemana on suomalainen juhannus ja ohjelmassa muun muassa moottorisahaveistämisen työnäytös, vieraana puuveistostaiteilija Pertti Karhunen Mikkelistä ja muita “Suomen mestareita”. Helsinki-päivänä on vapaa pääsy museoon ja tapahtumiin. Muun ohjelman näet täältä.

Näyttelyn arkkitehtuurista vastaa luova designeri Linda Bergroth.

Matkojen tuloksena syntyneitä esineitä on mahdollista myös ostaa Johanin ja Aamun Helsingin keskustassa sijaisevasta Salakaupasta tai verkosta.

Secret Universe – Maailmojen Salat Designmuseossa 5.4.–22.9.2019

Kommentoi

Kommentoi juttua: Designmuseon kevään 2019 päänäyttely Secret Universe – Maailmojen Salat vie matkalle maailman ympäri

Sinun täytyy kommentoidaksesi.