Sisustus

Näin sisustat kotisi kalliin näköiseksi – käyttämättä paljoa rahaa! Lue 9 pikkurahan vinkkiä sisustussuunnittelijalta

Kaipaatko kotiisi arvokkuutta, mutta budjetti on rajallinen? Tyylikäs sisustus on mahdollista saada muillakin keinoilla kuin pelkkää arvokasta designia haalimalla.  

Moni ajattelee, että ylellinen sisustus on tehty lattiasta kattoon arvokalusteilla. Näin ei kuitenkaan ole, sanoo sisustustalo Cobellon sisustussuunnitelija Riia Lankinen. Kalliin vaikutelman voi tehdä jo pikkurahalla, pienin muutoksin.

Toki ihmisten välillä on suuria näkemyseroja sen suhteen, mitkä asiat mielletään kalliiksi.

”Jollekin kallis voi tarkoittaa näyttäviä kattokruunuja ja taidetta, kun taas joku voi arvostaa pelkistettyjä tiloja ja skandinaavista muotoilua”, Lankinen sanoo.

Pyysimme Lankista kertomaan, millä tavoin kotiin voi saada hiukan luksusta. Tässä 9 vinkkiä, joilla luot kotiin ylellisen vaikutelman.

1. Pinterest-kodeissa on hohtavan siistiä

Ensimmäinen sääntö on se, että koti on siisti – oli sisustustyyli mikä tahansa. Siistin kodin tekevät puhtaat nurkat ja kulmat, kiiltävät lattiat, pyyhityt työpinnat ja pestyt tekstiilit. Tavaraa pursuileva koti ei anna ylellistä vaikutelmaa.

Lankinen muistuttaa, että siisteys koskettaa myös seinäpintoja.

”Maali on maailman nopein tapa saada kodista viimeistellyn näköinen”, Lankinen sanoo.

2. Korkeat kattolistat viimeistelevät katon saumakohdat

Korkeat katto- ja jalkalistat tuovat arvokkuutta tilaan. Koristeelliset listat ovat tällä hetkellä myös erittäin trendikkäitä, ainakin Instagramin perusteella. Moni sosiaalisen median vaikuttaja on päätynyt listoittamaan kotinsa seinät kauttaaltaan.

”Halusi sitten kuviointeja tai suoraa ruudukkoa seinään, listoilla sisustaminen on halpa tehokeino. On todella tyylikästä, kun listat maalaa samalla sävyllä kuin seinät.”

Mitä näyttävämpi lista, sen parempi. Kuva: iStockphoto
Mitä näyttävämpi lista, sen parempi. Kuva: iStockphoto

3. Muhkeat, pitkät verhot pehmentävät kokonaisuuden

Lankinen on pistänyt merkille, että jossain kodissa verhot ovat hyvin lyhyet. Lisää arvokkuutta saa jo sillä, että verhot ulottuvat lattiaan saakka tai sentin pidemmälle.

”Tärkeintä on se, että verhot näyttävät runsailta.”

Jos ikkunan yläreuna on suhteellisen lähellä kattoa, verhokisko voi olla olla katossa kiinni. Huonekorkeus näyttää näin korkeammalta.

Pellava ja sametti ovat aavistuksen kalliimpia verhomateriaaleja. Niiden sijasta voi suosia sekoitekangasta, joka muistuttaa jompaakumpaa. Harva huomaa, mitä kangasmateriaali oikeasti on.

4. Stailaa sänky hotellimaisesti

Ylellisten hotellihuoneiden erottuvin yksityiskohta on yleensä sänky, joka kannattaa kopioida omaan makuuhuoneeseen. Lakanat ovat aina valkoiset, ja sängyltä löytyy muhkeita tyynyjä tai tuplapeitto.

”Littanat petivaatteet eivät näytä kauniilta, vaan muhkeus ja kerroksellisuus on se juttu”, Lankinen sanoo.

Ylellisen vaikutelman viimeistelee iso sängynpääty, joka on helppo tehdä itse.

Lue myös: Sängynpääty x 15 – katso inspiroivat ideat

Ylellinen sisustus: Muhkeaan sänkyyn on ihana vetäytyä päivän päätteeksi. Kuva: iStockphoto
Muhkeaan sänkyyn on ihana vetäytyä päivän päätteeksi. Kuva: iStockphoto

5. Isot peilit ja taulut toimivat katseenvangitsijana

Suomessa asutaan melko tiiviisti, joten isolla peilillä saa luotua avaruutta tilaan, kun peili sijoitetaan lähelle ikkunaa.

Ylellisissä kodeissa seinillä on usein taidetta. Pienten taulujen sijaan kannattaa hankkia yksi iso taulu, joka toimii katseenvangitsijana esimerkiksi sohvan päällä.

”Yksinkertaiset isot esineet, kuten taulut ja peilit, jotka sopivat huoneen kokoon, tekevät vaikutuksen”, Lankinen sanoo.

6. Luo pöytätasoille hiottuja asetelmia

Sen lisäksi, että ylellisissä kodeissa on aina siistiä, kotien pöytätasoilla on hallittuja tavara-asetelmia. Kauniit esineet pääsevät esiin, kun kaikkialla ei ole pikkutavaraa.

”Asetelmien ei tarvitse olla ihmeellisiä juttuja, vaan ne voivat olla erilaisia kynttilöitä tai vaikkapa sohvapöydälle asetetut kauniit kirjat.”

Ylellinen sisustus: Kylpyhuoneen tavara-asetelmat viimeistelee yhtenäiset saippuapullot, rasiat ja kipot. Kuva: iStockphoto
Kylpyhuoneen tavara-asetelmat viimeistelee yhtenäiset saippuapullot, rasiat ja kipot. Kuva: iStockphoto

7. Iso matto kokoaa huonekalut kokonaisuudeksi

Usein Lankinen törmää pieniin mattoihin, esimerkiksi olohuoneessa. Tosiasiassa matossa saisi olla reilusti volyymia. Niin paljon, että se kokoaa istuinryhmän yhdeksi kokonaisuudeksi.

”Matto saa olla niin iso, että se on osittain sohvan, sohvapöydän ja nojatuolien alla.”

Lue myös: Tämä vinkki on helppo muistaa – hanki niin suuri matto kuin olohuoneeseen mahtuu

8. Asettele valaistus eri tasoille, jos haaveena on ylellinen sisustus

Valaistus on erittäin tärkeää pimeässä Suomessa, mutta usein kodin olohuoneesta löytyy vain yksi kirkas kattovalaisin. Kun pienempiä valoja, kuten pöytä-, lattia- ja kattovalaisimia, asettelee ympäri huonetta ja eri tasoille, vaikutelma on välittömästi eri.

”Valaisimissa tulee olla saman värinen polttimo, jotta valaistus on yhtenäinen”, Lankinen sanoo.

Massiivinen peili heijastaa valoa ja tekee tilasta avaramman. Kuva: iStockphoto
Massiivinen peili heijastaa valoa ja tekee tilasta avaramman. Kuva: iStockphoto

9. Greige korvaa kolkon valkoisen

Suurin osa Lankisen asiakkaista toivoo kodin väreiksi valkoista, mustaa, harmaata tai beigeä. Tyylikkäitä, mutta hillittyjä sävyvaihtoehtoja ovat esimerkiksi vaalean harmaan tai greigen sävyt, joilla voi maalata vaikka koko kodin.

”Tehosteseinät ei ole enää se juttu, vaan nyt maalataan laajemmin kaikki huoneen seinät jollakin vaalealla sävyllä. Huoneesta tulee näin intensiivisempi kolkon valkoisen sijaan.”

Kun vaaleat sävyt yhdistää näyttäviin listoihin, kalliin kodin vaikutelman saa luotua todella edullisesti.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näin sisustat kotisi kalliin näköiseksi – käyttämättä paljoa rahaa! Lue 9 pikkurahan vinkkiä sisustussuunnittelijalta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.