Sisustus

Iittalan Raami – tällainen on Iittalan uusi astiasarja

Iittala lanseerasi vuosien tauon jälkeen uuden astiasarjan, jonka on suunnittelut Jasper Morrison. Suunnitellessaan Raamia Morrison on pohtinut, mikä merkitys esineillä on tunnelman luomiseen.

Iittalan Raami-astiasarja syntyi yhteistyössä tämän ajan tunnetuimpiin kuuluvan suunnittelijan Jasper Morrisonin kanssa. Eleettömään Raami-sarjaan, joka tulee myyntiin vuoden 2019 alussa, kuuluu niin keraamisia, lasisia kuin puisiakin osia, viinilasistosta munakuppeihin ja tarjoilualustoihin.

Lue myös: Harmaan päivän pelastajat: Iittalan Kastehelmi-tuikkukupit

Morrisonin mukaan osat ovat kuin joukko sukulaisia: itsenäisiä ja persoonallisia mutta loistavasti yhdessä toimivia.

Iittala Raami-astiasarja
Raamin lasit, keramiikat ja puualustat toimivat hyvin yhdessä. Juomalasien uurteet heijastuvat kauniisti varjoissa.

Iittalan Raami -sarja antaa raamit ruoalle

Morrison on omien sanojensa mukaan lapsuudesta asti havainnoinut esineiden vaikutusta tunnelmaan. Hän korostaakin suunnittelufilosofiassaan tätä, ei niinkään pelkkää esineen muotoa. Hän halusi suunnitella astiasarjan, joka kestää vuodesta toiseen, koska sen luomaan välittömään ilmapiiriin kiintyy. Tästä syntyi myös nimi Raami: se luo tunnelman ja raamit päivän jokaiselle aterialle.

Morrison mainitsi inspiraation lähteenään myös ranskalaisen Nathalie Du Pasquierin maalaukset, ja lopulta Iittala pyysi taiteilijaa tekemään maalauksen Raami-sarjasta.

Iittalan Raami-astiasarja
Eleetön muotoilu tuo mieleen japanilaiset astiat. Vaikeinta Morrisonin mielestä oli suunnitella viinilasi.

Neljä kaunista kokonaisuutta

Raami-sarja koostuu neljästä kokonaisuudesta. Ensimmäisen muodostavat juomalasit, karahvit ja kynttilälyhdyt, joiden uurrettu muoto on hauskasti lasin sisäpinnalla. Valo taittuu kauniisti muotojen läpi, ja muhevat värit heijastuvat myös varjossa, koska väri on lasimassassa itsessään.

Viinilasit ovat oma kokonaisuutensa, ja niiden funktionaalinen muoto on samalla ajaton ja huoleton. Huolettomuuden takana on myös hikeä, sillä Morrison kertoi, että mikään astia ei ole niin vaikea suunnitella kuin viinilasi.

Keraamisissa astioissa näkyy kehysajattelu ehkä eniten: niiden kaareva muoto ja pyöristetty reuna antavat lempeät kehykset ruoalle.

Monista muista Iittalan astiasarjojen valkoisesta poiketen Raamissa on vitivalkoinen väri, joka tuo mieleen itämaiset astiat. Myös astioiden muotokielessä on voimakasta japanihenkeä ja ihmekös tuo, onhan Jasper Morrison asunut vuosia Japanissa ja tehnyt paljon töitä japanilaisten yritysten, kuten Mujin, kanssa.

Neljäntenä kokonaisuutena sarjaan kuuluvat tammesta valmistetut tarjoilualustat, jotka tuovat syvyyttä kattaukseen.

Raami-astiasto tulee myyntiin vuoden 2019 alussa.

Iittalan Raami-astiasarja
Eleettömät astiat luovat kauniin tausta, tai kehyksen, värikkäille ainesosille ja ruokalajeille.
Iittalan Raami-astiasarja
Karahvista ja mukeista muodostuvat kauniit varjot pöytään. Karahvista saa sen muotoilun ansiosta hyvän otteen.
Iittalan Raami-astiasto
Raamin pakkauksissa toistuu elettömyys ja tyylikkyys.

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Iittalan Raami – tällainen on Iittalan uusi astiasarja

Sinun täytyy kommentoidaksesi.