Sisustus

Keittiöremontti edessä? Trendikäs materiaali voi olla siivoojan painajainen

Luonnonkivestä tai puusta tehdyt keittiötasot ovat ajattoman kauniita – mutta vain oikein käytettynä. Asiantuntija kertoo, mitkä muut trendimateriaalit voivat olla virhevalintoja, jos niitä ei jaksa huoltaa säännöllisesti.

Laminaattia, kiveä vai puuta? Keittiötään remontoivat painiskelevat usein pitkään sen kanssa, mitä materiaalia valitaan oviin ja tasoihin.

Instagramissa vilahtanut unelmakeittiö ei kuitenkaan välttämättä sovellu jokaiseen kotiin. Keittiömaailma Tampereen myymäläpäällikkö Nina Järventaustan mukaan sillä on paljon väliä materiaalien kannalta, paljonko keittiössä laitetaan ruokaa ja mikä on siisteyden taso. Se auttaa määrittelemään sitä, mitkä pinnat palvelevat parhaiten asukkaita.

Lue myös: Keittiötrendit vuonna 2022: musta ja valkoinen väistyvät lempisävyjen tieltä

Järventausta kertoo, mitkä asiat pitää ottaa huomioon keittiön materiaaleja valitessa – ja mitkä kauniit ja trendikkäät materiaalit voivat osoittautua hankalaksi pidemmän päälle.

1. Aito puutaso ei sovi laiskalle siivoojalle

Puutaso on tunnelmallinen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että puu on elävä materiaali, joka mukautuu ilman, lämpötilan ja kosteuden kanssa. Näin ollen massiivipuinen keittiötaso on altis värjääntymään ajan saatossa. 

Järventaustan mukaan aidon puun käyttö tasoissa onkin nykyään vähäisempää, sillä sitä täytyy huoltaa enemmän. Etenkin ensimmäisenä vuotena se vaatii todella tarkkaa huolenpitoa.

”Puu on kaunis, ihana ja luonnollinen materiaali, mutta käytössä täytyy ottaa huomioon tiettyjä asioita, kuten tahraavat aineet. Esimerkiksi punajuuri imeytyy äkkiä puupintaan.”

Aito puutaso on haastava myös vesipisteen vieressä – roiskeet pitää kuivata heti tasolta.

Lue myös: Uusi ilme keittiöön edullisesti: Nämä 5 vinkkiä haluat lukea, ennen kuin remontoit koko keittiön

2. Vaalea luonnonkivi imaisee tahrat

Luonnonkivitaso on ajattoman kaunis ja varsinainen huippumateriaali – mutta vain oikein käytettynä. Jos valitsee esimerkiksi vaalean kivipinnan, täytyy olla valmis huoltamaan pintaa säännöllisesti.

Monet vaaleat kivilaadut ovat imukykyisiä, eli niiden pinta tahriintuu helposti. Erityisesti kahvi, tee, kolajuomat, sitrushedelmät, punaviini ja etikka voivat jättää jälkiä luonnonkivitasoihin. Ilman huolellista puhdistusta, pinta on vaihdettava pian uuteen.

Lue myös: Sanna on remontoinut 4 keittiötä 7 vuodessa – nyt hän listaa pahimmat virheet, mitä keittiötä rempatessa voi tehdä

keittiömateriaalit
Marmori on leipurin unelma, mutta sotkuisen kokkaajan painajainen. Kuva: iStockphoto

Ahkeran kokkaajan kannattaakin harkita, pitäisikö keittiöön valita vielä kestävämpi tasomateriaali, kuten kvartsi.

Kvartsi on yleistymässä todella nopealla vauhdilla suomalaisissa keittiöissä. Siinä ei ole huokosia, eli se ei ime nesteitä.

”Kivitasoissa hinta kulkee laadun takeena. Eli mitä kalliimpi taso, sitä paremmat ovat tuotteen ominaisuudet”, Järventausta sanoo.

3. Yksivärinen mattapinta paljastaa pölyn armottomasti

Yksivärinen taso on ihanan simppeli, mutta riski sekin. Se nimittäin kerää helposti näkyviä töhryjä ja sormenjälkiä. Sama pätee myös yksivärisissä kaapin ovissa.

Esimerkiksi musta keittiö on trenditietoisen valinta, mutta mustilla pinnoilla näkyy kaikki lika ja sormenjäljet.

”Joka ikinen pölyhiukkanen ja pieni leivänmuru siinä näkyy, ja ne tekevät pinnasta epäsiistin näköisen”, Järventausta sanoo.

2010-luvun alussa trendikkäät, kiiltävät ovipinnat ovat väistyneet ja nyt keittiöön halutaan ennen kaikkea helppohoitoista mattapintaa. Mattapintaista tasosta haaveilevan kannattaa kuitenkin muistaa, että matta on haastavampi pitää siistinä kuin kiiltävä.

Lue myös: Keittiöremontti vanhaan taloon: Kuinka rakentaa nykyvaatimusten mukainen keittiö ja samalla säilyttää vanhan talon henki ja tunnelma?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Keittiöremontti edessä? Trendikäs materiaali voi olla siivoojan painajainen

Sarah

Keittiöasiantuntija kävi kotonamme ja ehdotti laminaattia puun sijaan. Ehdotus oli fiksu. Laminaatti on toiminut hyvin jo lähes 15 vuotta.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.