Sisustus

Miestenvaatemalliston perustaneiden Jarkon ja Antin kalliolaiskaksiosta löytyy pirttikalusto ja harkittuja väripilkkuja

Kun asukkaat ovat muodin ammattilaisia, onko koti huipputrendikäs? Ei välttämättä. Antti Laitisen ja Jarkko Kallion kodin piirteitä ovat harkitut väripilkut, mittasuhteiden hallinta ja tavarat, joilla on tarina.

Ketkä: Yrittäjät, tekstiili- ja vaatetusteollisuudessa pitkän uran tehneet ja kuusi vuotta sitten oman Frenn-miestenvaatemerkkinsä perustaneet Jarkko Kallio, 48, ja Antti Laitinen, 46.

Koti: 60 neliön kaksio vuonna 1926 rakennetussa talossa Karhupuiston laidalla Helsingin Kalliossa.

Miten tästä asunnosta tuli teidän kotinne?

Jarkko: Muutimme tähän tasan kymmenen vuotta sitten. Tuolloin oli lama. Olimme ainoat näytössä ja myös ainoat tarjoajat.

Antti: Olin juuri nousemassa Lontoon koneeseen, kun Jarkko tekstasi, että tarjouksemme on hyväksytty.

Jarkko: Tarjousta tehdessä kuulin, että taloyhtiön nimi on Keskus-Kallio. Kieltämättä tuli fiilis, että tämä oli meille tarkoitettu, kun kaiken lisäksi olemme Kallion kaupunginosassa ja talo on kalliolle rakennettu.

Lue myös: Suunnittelija Maija Puoskarin nelihenkinen perhe asuu kaksiossa: ”Mietin tarkasti, että kalusteet ovat asuntoon oikean kokoisia”

Frennin Fredrikinkadulla sijaitseva lippulaivamyymälä on avattu noin vuosi sitten.
Jarkko ja Antti nauravat, että vajaa vuosi sitten Fredalla avattu Frennin lippulaivamyymälä on heille kuin toinen koti. Perusteellisesti remontoidussa tilassa on myymälän lisäksi pieni varasto ja toimistotilat.
Myymälässä ja Jarkon ja Antin kodissa yhteistä on valoisuus, mittasuhteiden hallinta, vaaleat puulattiat sekä tummansinisen ja koboltin käyttö tehostevärinä.
Fredan myymälässä ja Kallion kodissa toistuvat tietyt yhteiset piirteet: valoisuus, mittasuhteiden hallinta, vaaleat puulattiat, Muuton hyllyt sekä tummansinisen ja koboltin käyttö tehostevärinä. Myymälän on suunnitellut Pentagon Design.

Miksi juuri tämä koti?

Jarkko: Kaikki oli kohdillaan. Pohjaratkaisu on selkeä, keittiö on juuri oikeankokoinen ja olohuone on sopivan väljä.

Myös valo ja avaruus merkitsevät paljon. Meidän osaltamme kauppa taisi varmistua viimeistään silloin, kun huomasimme, että olohuoneen ikkunoista näkyy tuomiokirkko ja kaikki Helsingin tornit. Tuntuu, että tila jatkuu ja on avaruutta hengittää.

Asunto oli myös remontoitu mieleiseksemme.

Miten tämän kodin sisustus syntyi?

Jarkko: Yhdessä. Taisin kuitenkin johtaa projektia, koska minulla on sisustustausta.

Antti: Ei ollut suurempia kommervenkkejä.

Jarkko: Selkeys ja ilmavuus on perusta, mutta pitää olla myös kontrastia ja väriä, jotta mielenkiinto säilyy.

Antti: Meillä kaikki ei voisi olla valko-harmaata. Se näyttää toki elegantilta, mutta elämässä pitää olla väriä.

Olohuoneessa katse kiinnittyy Muuton Stacked-hyllyyn.
Olohuoneen katseenvangitsija on moduuleista rakennettu Muuton Stacked-hylly. Maton Jarkko on aikanaan suunnitellut VM Carpetille.
Antti on verhoillut - jo kolmatta kertaa - olohuoneen sohvan uusiksi.
Ikean sohvan Antti on verhoillut jo kolmeen kertaan. Sohvasta pari ei halua luopua, sillä siinä on helppo vuodesohvamekanismi. Räväkkä oranssi tuo sisustukseen mielenkiintoa ja kontrastia.
Takka kerrostaloasunnossa! Kyllä vain Kallion vanhoissa taloissa.
Olohuoneen tunnelmanluoja on moderni takka. Alkuperäinen oli ehditty purkaa jo ennen kuin Antti ja Jarkko ostivat asunnon.

Miten suunnittelijan työ näkyy kodissanne?

Jarkko: Sänky, yöpöydät ja olohuoneen matto ovat minun suunnittelemiani, ja olen maalannut osan astioista. Antti taas on ompelutaitoinen: hän on tehnyt sängynpeiton ja verhoillut sohvan laskujeni mukaan jo kolme kertaa.

Mitä keräilette?

Jarkko: En tajua tavaran haalimista! Kumpikaan meistä ei ole koriste-esineihminen ja yritämme pitäytyä siinä, että meillä ei ole turhaa kamaa.

Mikä on kotinne rakkain esine?

Antti: Jarkon käsin maalaama astiasto on tärkeä.

Jarkko: Äidin kotitalosta Ikaalisista peräisin oleva piironki on minulle rakkain. Se kulkee matkassani elämäni loppuun asti. Kotia ostaessamme yksi kriteeri oli nimenomaan piirongin paikka – jos sitä ei ollut, siirryimme seuraavaan kohteeseen.

Tässä kodissa piirongille oli olohuoneen syvennyksessä paras mahdollinen paikka. Piironki on tullut äidin isän isovanhemmilta ja puuseppä-isäni on kunnostanut sen äidinäidin 50-vuotispäiväksi.

Jarkko on ollut monessa mukana. Käsinmaalatut astiat ovat prototyyppejä Jarkon ja Harri Helorinteen Arabialle suunnittelemasta Tuokio-astiasarjasta.
Käsinmaalatut ja päivittäin käytössä olevat astiat ovat Jarkon ja Harri Helorinteen Arabialle suunnitteleman Tuokio-astiasarjan prototyyppejä.
Jarkon isä veisti keittiön pirttikaluston alunperin perheen mökille.
Keittiössä syödään Jarkon isän 80-luvulla veistämän ja Jarkon toiveesta sittemmin kiiltävän mustaksi maalatun pirttikaluston ääressä.
Jarkko Ja Antti kokkaavat kumpikin. Jarkko vastaa pääruoista, jälkkärit ovat antin vastuulla.
Jarkon ruokabravuurit löytyvät Julia Childin klassikkokeittokirjasta.
Makuuhuoneen seinällä on Jarkon opiskelukaverin, valokuvataiteilija Ulla Lindströmin teos.
Sänky ja yöpöytä ovat Jarkon Avestialle suunnittelemia, päiväpeite on Antin ompelema. Kartellin pöytävalaisimen juju on upea väri. Sängyn yläpuolelle on ripustettu Jarkon opiskelukaverin, valokuvataiteilija Ulla Lindströmin teos.
Kodissa on paljon Jarkon suunnittelemia esineitä. Eteisen teos on hänen opiskeluaikainen väri- ja sommittelututkielmansa.
Olohuoneen taulu on Jarkon väri- ja sommittelututkielma vuodelta 1992. Hän oli tuolloin vaihdossa Taideteollisesta korkeakoulusta amsterdamilaisessa Gerrit Rietveld Academiessä.

Millainen vaatekaappi teillä on?

Antti: Teimme viime syksynä yhdeksän vuoden puhdistuksen, joten se on nyt järjestyksessä. Tavaraa oli kertynyt järjettömästi, veimme säkkikaupalla vaatteita kierrätykseen.

Jarkko: Kaikki, mikä ei mennyt päälle sai lähteä. Samoin kävi vaatteille, joita ei ole käytetty muutamaan vuoteen.

Suunnittelutyö, jonka haluaisit tehdä?

Antti: Suunnittelen kaksi kertaa vuodessa vaatemalliston. En osaa nimetä yhtä konkreettista tuotetta. Olen takki-ihminen ja tykkään päällyspukeutumistuotteista. Niiden kehittämistä haluan tehdä.

Jarkko: Minulla se taitaa olla tehty. Myymälän perustaminen ja konseptin hiominen oli äärimmäinen projekti, jossa sain laittaa kaiken eri alueiden osaamiseni likoon.

Antti ja Jarkko käyvät viikoittain kahvilla ja ostoksilla Hakaniemen kauppahallissa.
Antti ja Jarkko käyvät viikoittain Hakanimen hallissa kahvilla ja ruokaostoksilla. Maistuisiko Roinisten tryffelisalami?
Jarkon ja Antin kotoa on vain kivenheitto Kallion kirjastoon.
Kallion kirjasto on aivan Antin ja Jarkon naapurissa. Antti kertoo käyvänsä lukemassa lehtiä aina kuin suinkin ehtii.

Mitä teette, jos saatte lorvailla viikonlopun?

Jarkko: Vapaa on harvinaista herkkua, koska kauppa on auki lauantaisin. Sunnuntait yritämme pitää vapaata ja olla tekemättä juuri mitään.

Antti: Pidimme vapaata eilen. Kävimme kävelemässä sekä Marjatta Tapiolan näyttelyssä ja Oodissa.

Miten hemmottelette itseänne?

Antti: Saunomalla. Meillä on kaksi saunavuoroa, perjantaina ja lauantaina.

Jarkko: Hyvä ruoka ja hyvä viini, kyllä se on siinä. Näemme ystäviä joko täällä tai frendien luona. Meistä kumpikin kokkaa, mutta Antti hoitaa jälkiruoat, oma bravuurini on kerma-herkkusieni-portviini-kanapata, joka liekitetään konjakilla. Jostakin syystä onnistun aina liekittämään myös kulmakarvani.

Minkälaista sisustusratkaisua teillä ei nähdä?

Jarkko: Ylimääräistä tai turhaa tavaraa. Kaikella pitää olla funktio. Meillä ei ole turhakkeita, ei edes yhtä ylimääräistä tuolia tai pömpeliä.

Juttu on julkaistu Dekossa 3/2019.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miestenvaatemalliston perustaneiden Jarkon ja Antin kalliolaiskaksiosta löytyy pirttikalusto ja harkittuja väripilkkuja

Sinun täytyy kommentoidaksesi.