Sisustus

Sisustussuunnittelija varoittaa virheestä, joka saattaa pilata unet – näillä vinkeillä sisustat makuuhuoneen

Makkarin sisustuksessa vähemmän on enemmän, sanoo sisustussuunnittelija.

Ajatuksella sisustettu makuuhuone takaa levollisemmat yöunet. Sisustussuunnittelija SI ja sisustusarkkitehti SIO Ida Pihlajaniemi IdaDesignista vinkkaa, kuinka makuuhuone kalustetaan toimivaksi ja lepoa tukevaksi.

Lue myös: Petauspatja on tärkeä erityisesti kahdesta syystä – fysioterapeutti kertoo, miten ostat täydellisen petarin

Miten makuuhuone kannattaa kalustaa?

Kun kyseessä on makuuhuonetila, tila ei tarvitse liiakseen kalustusta sängyn lisäksi. Huone on hyvä rauhoittaa lepäämistä varten, mihin se on suunniteltukin. Makuuhuoneessa onkin hyvä suosia maanläheisiä ja neutraaleja värejä.

Mitä tavaroita tai tuotteita sisustussuunnittelija toisi makkariin sängyn lisäksi? 

Sängyn lisäksi yöpöydät tai jonkunlainen säilytyskaluste olisi hyvä olla jokaiselle tilassa nukkuvalle. Muuten liiallinen kalustus on turhaa, kun mietitään tilan käyttötarkoitusta. Makkarin sisustuksen tulisi olla selkeää tai jopa minimalistista, jolloin tilassa rauhoittuminen tapahtuu luonnostaan eikä katse lähde harhailemaan erilaisiin kiintopisteisiin. Kovin koristeellista esineistöä ei kannata tuoda tilaan, sillä se voi haitata rauhoittumista.

Moni on joutunut sijoittamaan etätyöaikana myös työpöydän makkariin, mutta se ei ole ideaali ratkaisu. Se rikkoo levon merkitystä, jos oman työpisteen näkee iltaisin viimeisenä asiana.

Missä on paras paikka makuuhuoneelle asunnossa?

Makuuhuoneet ovat kodin yksityisiä tiloja. Jos pystyy vaikuttamaan asunnon pohjaan tai tekemään tilanmuutoksia, makkarit kannattaa sijoittaa kauimmas kodin yhteiskäytössä olevista oleskelutiloista. Makuuhuoneen tulisi olla mahdollisimman rauhallinen paikka levolle.

Onko sängylle parasta paikkaa huoneessa? 

Sänky kannattaa sijoittaa tilaan keskitetysti ehjän seinän eteen niin, että nukkujalla olisi esteetön näkö ovelle päin. Mieluiten muualle kuin ikkunan alle, koska ikkunoista tulee hieman vetoa.

Jätä sängyn ja vaatekaapin väliin vähintään 80 senttimetriä tilaa.
Jätä sängyn ja vaatekaapin väliin vähintään 80 senttimetriä tilaa. © Otavamedia

Kuinka paljon tilaa olisi hyvä jäädä sängyn ympärille? 

Makuuhuoneessa liikkumisen tulisi olla sujuvaa, kuten muissakin tiloissa. Sängyn ympärille tulee jättää riittävästi tilaa kulkemiseen ihan minimissään 50 senttimetriä kummallakin puolella. Jos tilassa on vaatekaappi, sen avautumien ja riittävä pukeutumistila tulisi huomioida. Jätä sängyn ja vaatekaapin väliin vähintään 80 senttimetriä tilaa.

Onko vaatesäilytyksen hyvä olla samassa tilassa kuin sänky? 

Vaatesäilytys on tyypillisesti makkareiden yhteydessä, koska kodeista löytyy harvoin muualta riittävästi säilytystilaa henkilökohtaisille tavaroille. Pienet makuuhuoneet ovat kuitenkin haastavia vaatesäilytyksen kannalta. Yksi hyvä ratkaisu tällöin on yhteiskäyttöinen vaatehuone tai vaatekomerokäytävä perheille. 

Toisaalta, arjen sujuvuuden kannalta makkarissa sijaitseva vaatesäilytys on kuitenkin paras ratkaisu – esimerkiksi pienet koululaiset voivat aamuisin pukeutua omissa huoneissaan ennen aamupalalle siirtymistä. Oma paikka vaatteille vauhdittaa arjen toimintoja.

Mitä kysymyksiä sisustussuunnittelija esittää asiakkaalle makuuhuonesuunnitelmaa varten? 

Usein keskustellaan tilan käyttötarpeesta. Onko makuuhuoneessa tarvetta muille toiminnoille kuin levolle? Sitä kautta ryhdytään suunnittelemaan, miten saadaan kaikki toiminnot samaan tilaan. Ideaaleinta olisi, että makuuhuone olisi vain työstä palautumista ja lepoa varten, mutta todellisuudessa makkarit ovat tänä päivänä monitoimitiloja, joihin pitää saada ympättyä monenlaisia asioita.

Lue myös: Sänky kuin hotellissa! Petausguru näyttää, kuinka teet omaan vuoteeseen täydellisen hotellipetauksen

Juttu on julkaistu Dekossa 9/23.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sisustussuunnittelija varoittaa virheestä, joka saattaa pilata unet – näillä vinkeillä sisustat makuuhuoneen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.