Sisustus

Näin nelihenkinen perhe elää omavaraisesti kesäkodissaan

Omavaraisuuteen pyrkivät Tessa ja Cay viettävät perhe-elämää vanhassa kivitalossa Iitissä. Omavarainen elämä tarkoittaa ruokaa omasta maasta, munia omasta kanalasta ja sähköä omasta aurinkopaneelista.

Tämä talo on lähes omavarainen: taloon ei tule vettä eikä sähköä, joten kesäkodista puuttuvat imuri, suihku ja sisävessa. Vain aurinkopaneelit keräväät talteen pienen määrän energiaa.

Muutenkin tunnelma on kuin vuosikymmenten takaa. Laitumelta kuuluu iloinen suomenhevosen hirnahdus. Iivari-polle on valmiina kiidättämään 13-vuotiasta Kaarnaa ja 9-vuotiasta Tuuvea pian hiekkateitä pitkin.

Vanhemmat Tessa ja Cay ovat kunnostaneet tämän Tikanderin linnaksi kutsun talon Iitin Vehkosuolla. Vuonna 1930 valmistunut talo on saanut nimensä sen rakentaneiden muurariveljesten mukaan.

Omavarainen perhe kesäkotinsa pihalla.
Cay, Tuuve, Kaarna ja Tessan kesäkotinsa edustalla.

Lue myös: Kilpauimari, nomadi, surffari – Tampereen Työväen Teatterin johtajalla on mielenkiintoinen tausta

Talvella eläminen perheen esikoisen, erityislapsi Kertun kanssa on helpompaa kaupungissa, jossa Tessa työskentelee koulunkäyntiavustajana ja Cay kalusteasentajana. Kesän tullessa muuttokuorma kääntyy kohti Iitin kesäkotia ja hiljaisuutta.

Maalla asuminen Kertun kanssa tuo arkeen omat haasteensa, mutta Tessa ja Cay ovat päättäneet voittaa ne.

Omavaraisuus ja askeettisuus kiehtoo

Lue myös: Torju ekologisesti tuholaiset puutarhasta

Asuminen askeettisesti on elämäntapa, johon perhe on totutellut pikkuhiljaa. Suihku korvataan ämpärillisellä vettä, imuri harjalla ja vesivessa biovessalla. Tessa ja Cay tuntevat vetoa yksinkertaiseen arkeen, mikä tarkoittaa elämää lähellä luontoa, luonnon hyödyntämistä, sen arvostamista ja siitä oppimista.

Vettä käsikäyttöisestä kaivosta.
Nykyajan mukavuuksista esimerkiksi juokseva vesi puuttuu. Veden pumppaamiseen kaivosta kuluu aikaa, mutta sitä maalla riittää.

”Tietenkin mietimme etukäteen, miten pärjäämme täällä Kertun kanssa. Haemme pesuveden kaivosta ja lämmitämme sen liedellä. Pesuveden saaminen vie hieman enemmän aikaa, mutta sitä ei lasketa puutteeksi”, Tessa, joka on Kertun omaishoitaja, sanoo.

Tessa haaveili pitkään pienestä mummonmökistä, jonka mailla Iivari saisi laiduntaa. Kun Cay löysi myynti-ilmoituksen kummituslinnaa muistuttava rakennuksesta keskellä metsää, päätös oli selvä.

Lue myös: Ninan, 47, elämänmuutos: Jätti rahakkaan uran ja muutti metsään – ei halunnut odottaa eläkeikään

”Mukavuuksien puuttuminen oli meille se juttu. Tikanderin linna antoi raamit elämiseen luonnon lähellä, ja me olemme opetelleet sitä tämän paikan ehdoilla”, Tessa sanoo.

Ruoka omasta maasta ja lähimetsästä

Tuntuu kuin kello pysähtyisi täällä, perhe kuvailee. Arjen pyörittämiseen kulunutta aikaa ei lasketa.

Tessa valmistaa perheelle ruoan kolme kertaa päivässä. Lieden turvallinen tuli lämmittää sen jokaisella kerralla. Pöytä täytetään oman puutarhan sadolla, johon kuuluvat punajuuret, porkkanat, perunat, pavut ja salaatit. Lihaa ei perheessä syödä.

Ruokaa perhe saa omasta kasvimaasta ja kasvihuoneelta.

Lue myös: Satokauden salaatti ei jätä ketään kylmäksi – 5 herkullista salaattia

”Pyrimme hyödyntämään mahdollisimman paljon luonnonantimia ja oman pihan satoa. Voimme olla kesäisin melkein omavaraisia juuresten ja vihannesten suhteen – ja tietysti kananmunien, joita kanalan väki uutterasti tuottaa.”

”Lämpiminä kesäaamuina katan aamiaisen pihalle. Joku voisi luulla, että vain koirat tulevat kerjäämään herkkuja, mutta meillä sitä tekevät myös suomenhevonen ja kanalauma”, Tessa nauraa. Kasvihuoneen rakentamisen jälkeen satoa onkin tullut joinakin kesinä loistavasti – ja toisina vähemmän loistavasti.

Lue myös: Pikkukoti taimille – nikkaroi kätevä pienoiskasvihuone

Joskus ainoat maasta korjattavat kasvikset saattavat olla sokeriherne ja peruna. Kesäkurpitsa ja punajuuri kasvavat usein hyvin. Epävarmoiksi sadon antajiksi jäävät huonona vuonna juuripersilja, tilli, jätti-
kurpitsa, salaatti ja avomaakurkku.

”Kasvihuoneen avulla saamme varmemmin satoa. Tomaatit punertuvat siellä jo hyvää vauhtia. Yrtit röyhistelevät innokkaina punaposkien rinnalla”, Tessa iloitsee.

Puutarhan antimia täydennetään läheisestä metsästä. Innokkaat samoilijat palaavat usein retkiltä korit täynnä sieniä, mustikoita ja puolukoita.

Pyrkimys itse kasvatettuun ravintoon on perheen kantava ajatus, mutta siitä voidaan hyvin poiketakin. Pakastepitsakaan ei ole kiellettyä, tosin sen valmistamiseen menee Vehkosuolla aikaa.

Nainen hevosen ja lampaiden kanssa.
Tikanderin linnan laumaan kuuluu kolme koiraa, hevonen, kissa, lampaita, kanoja ja kukko.

Lapset pyörittävät navettakahvilaa

Tessa pyörittää kesällä perheen arkea Cayn käydessä töissä kaupungissa. Tessan koulunkäyntiavustajan työt alkavat vasta syksyllä, jolloin perhe muuttaa takaisin Kausalan-kotiin.

Aamupalan, päivällisen ja iltapalan välissä Tessa hakee vettä ja puita, tiskaa, hoitaa tomaatteja, tekee laidunta, hoitaa Kerttua, niittää heinää ja miettii ääneen, kuka lämmittää saunan.

Lue myös:Tiesitkö? Sauna voi suojata muistisauraudelta ja alentaa verenpainetta

”Päivän kohokohta on noutaa laatikosta sanomalehti ja iloita tomaattien kasvusta. Täällä pienistä asioista tulee suuria ja merkityksellisiä”, Tessa miettii.

Kertun hoitaminen noudattaa kesälläkin tuttua kaavaa. Päivään kuuluvat pukemiset, ruokailut, vaipanvaihdot ja seurusteleminen. Koko perhe pitää tyttöä silmällä ja auttaa liikkumisessa.

”Kertun hoitaminen on tietenkin täällä maalla työläämpää, mutta olemme keksineet keinoja arjen helpottamiseksi. Esimerkiksi lämmintä pesuvettä saa kätevästi saunan lämmityksen yhteydessä”, Tessa sanoo. Kaarna ja Tuuve ovat mukana kaikissa arkisissa askareissa. Marjaretkellä Tuuve on ämpärinkantaja ja Kaarna marjavastaava. Tyttöjen vastuulla on myös navettakahvila, jota pidetään auki, vaikka asiakkaita ei valtoimenaan tulisikaan.

”Tytöt ovat iso apu kaikessa, eläinten hoitamisessa, puutarhassa ja Kertun hoidossa. Molemmat ovat aivan korvaamattomia”, Tessa kiittää.

Sähkökin omavaraisesti aurinkopaneeleista

Kodin sisustus on tehty pikkurahalla. Talon tunnelma on syntynyt maalamalla ja tapetoimalla seiniä, poistamalla lattioilta maalikerroksia ja riisumalla keittiökalusteita.

Tessa rakastaa yksinkertaisuutta. Koruttomien seinien tauluiksi riittävät kehystetyt sivut vanhoista aikakauslehdistä. Sisustus on luotu kirpputorihankinnoilla ja ystäviltä kantautuneilla huonekaluilla.

”Olemme yrittäneet olla muuttamatta talon sielua. En voisi koskaan kuvitella tuovani tänne koriste-esineitä tai purkkeja ja purnukoita. Jokaisella tavaralla on täällä jokin tarkoitus.”

Vanhoja huonekaluja olohuoneessa.
Tessa ja Cay haluavat huonekalujen sopivan talon tyyliin. Askeettinen ja harmaasävytteinen kuvaavat Tessan mielestä parhaiten hänen aarteitaan.

Myönnytys nykyajalle ovat juuri asennetut aurinkopaneelit, joiden avulla saadaan ladattua puhelinten ja tablettien akkuja. Netflixin avulla voidaan järjestää pientä luksusta – elokuvahetkiä – iltoihin. Paneelien virran kerääminen tapahtuu ilmojen haltijan suostumuksella, joten koskaan ei tiedetä, miten pitkään virtaa riittää.

”Puolustelin paneeleiden hankintaa sillä, että Cayn sähkötyökalujen käyttäminen helpottuu ja jääkaappi saa virtaa. Tosiasiassa olen iloinen yhteisistä elokuvahetkistämme”, Tessa nauraa.

Sauna omista puista

Perhe alkaa odottaa kesäkotiin palaamista jo tammikuussa.

”Tytöt alkavat jo silloin haaveilla navettakahvilastaan ja keppihevoskisojen järjestämisestä”, Tessa kertoo.

Puutarhatöihin ryhdytään heti, kun säät sallivat. Ensimmäiset siemenet istutetaan Vehkasuolla maahan toukokuun lopulla. Seuraavaksi istutusvuorossa ovat hallanarat lajikkeet, jotka kylvetään heti maan lämmettyä.

Kaupunkikodin ikkunoilla esikasvatetut tomaatit, kasvihuonekurkut, chilit ja lehtikaalit muuttavat kevään koittaessa maalle kasvihuoneen lämpöön. Töitä tehdään kuokan ja omien hartiavoimien avulla. Cay ammentaa voimaa rakentamisesta. Pihassa on jo perinteisillä menetelmillä rakennettu puuliiteri, nyt työn alla on sauna. Rakennusmateriaaleja ei hankita kaupasta, vaan Cay kaataa itse puut ja kuivaa ja sahaa ne puutavaraksi. Pikkuhiljaa pihapiiri muovautuu perheelle ja sen eläinlaumalle täydelliseksi.

Uusi sauna on yksi toteutunut unelma, seuraava voi olla onnistunut tomaattisato. Tikanderin linnassa päivän voi tehdä täydelliseksi pelloilta nouseva usva tai onnistunut marjaretki.

”Tämä on meidän linnamme. Meillä ei ole krumeluureja eikä kruunuja, mutta aitoja timantteja löytyy monta.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näin nelihenkinen perhe elää omavaraisesti kesäkodissaan

Lyhyellä matematiikalla

Nelihenkinen? Äiti, isä ja kolme lasta?

??

Eli viisihenkinen perhe.

Varaton mutta velaton

Tähän juttuun liittyen: älkää ihmiset hakeko puutteita ja vikoja näiden omavaraisuuteen edes yrittävien ihmisten jutuista. Maailman tila nyt vaan on sellainen että esim. ananas ei täällä pärjää ja sitä saa järkevä ihminen kaupasta. Sitä ei kukaan omavaraisuuteen sentään edes yrittävä voikaan kiistää. Sen sijaan voi miettiä mitä voi ylipäätään tehdä itse omassa elämässään eikä sitä mitä ei voi. Unelmiaan toteuttaessaan saa iloa pienistäkin onnistumisista. Suosittelen ilon tunteita kaikille.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.