Sisustus

Astiakauppias paljastaa, mitkä Arabian kahvikupit myydään nyt käsistä – joukosta erottuu yksi tyylisuunta, joka ennen miellettiin ”mummomaiseksi”

Käytettyjä astioita myyvässä Astialiisa-kaupassa on huomattu, että asiakaskunta on nuortunut viimeisen viiden vuoden aikana. Nyt kauppias Tiina Westerlund paljastaa, mitkä Arabian kupit myyvät parhaiten.

Kun asiakas astuu Astialiisaan Töölössä, hänen katseensa nauliintuu yleensä ensimmäisenä tuttuun kuvioon kahvikupin kyljessä. ”Juuri tuollaisia oli mummolassa!” asiakas saattaa hihkua. Kauppias Tiina Westerlund seuraa asiakkaiden ilahtuneita tai liikuttuneita reaktioita tiskinsä takaa.

”Kutsun sitä aikamatkaksi. Esineet tuovat muistoja ihmisistä ja tapaamisista. Se on hyvin tunnepitoista.”

Lue myös: Löytyykö kaapistasi Raija Uosikkisen Koralli-kuppi? Kasarikuppeja himoitaan nyt erityisesti yhdessä maailmankolkassa ja niistä maksetaan huikeita summia

Astialiisa-myymälän hyllyt ovat täynnä vintageastioita.
Tiina Westerlund on pyörittänyt Astialiisa-kauppaa 15 vuoden ajan Helsingin Töölössä. Myymälässä on satoja kahvikuppeja yli sadan vuoden ajalta. Kuva: Anni Reenpää

Arabian kahvikupit ovat kenties leimallisin osa suomalaisen keittiön astiastoa. Pitkään ne kiinnostivat lähinnä vanhempaa ikäpolvea, mikä näkyi myös Astialiisan asiakaskunnassa. Nyt Tiina on huomannut, että liikkeeseen astuu sisään yhä nuorempaa väkeä.

”Ihmiset sanovat, että haluavat ostaa käytettyä. Second hand- ja vintage-markkinat ovat kasvaneet, ja nuoret ovat ympäristötietoisia. Mutta kyllä tähän liittyy myös elämäntyyli. Puhutaan hitaasta elämästä, ”slow life”, arvostetaan enemmän pysähtymistä rauhalliseen kahvihetkeen. Olisiko se sitä kotoilua?”

Tiina Westerlund pitelee kahvikuppia ja kahvilautasta
Tiinan mielestä tärkeintä keräilyssä ei ole kahvikupin arvo. ”On tehty tutkimuksia, joissa on todettu keräilijöiden olevan keskimäärin onnellisempia kuin muut ihmiset. Se perustuu siihen, että uuden kokoelmaan sopivan palasen löytäminen tuottaa vilpitöntä iloa, joka ei ole muilta pois.” Kuva: Anni Reenpää

Värikkäät puhalluskoristeet kiinnostavat 20–40-vuotiaita

Tiinan mukaan keräilijän ikä määrittelee usein, minkä tyyppiset Arabian kahvikupit ovat sihdissä. Yleensä tyyleistä viehättää eniten se, jota on näkynyt omassa lapsuudenkodissa.

20–40-vuotiaat keräilevät usein 1960–1970-lukujen kuppeja, jotka valmistettiin suurelta osin fajanssista. Fajanssi on lasitettua keraamista materiaalia, joka muistuttaa posliinia, mutta on sitä huokoisempi ja siten paksumpi.

”Fajanssikupit olivat aikanaan arkisia keittiökuppeja. Minun lapsuudenkodissani 1970-luvulla ei missään nimessä tuotu fajanssikuppeja ruokasalin puolelle. Juhlissa juotiin kultareunuksisista koristeellisista posliinikupeista”, Tiina kertoo.

Nyt trendaavat erityisesti puhalluskoristetekniikalla koristellut fajanssikupit. Puhalluskoristeiset kupit tunnistaa siitä, että kuvioiden reunat ovat hieman sumeita, eivät teräviä. Usein koristeet ovat värikkäitä ja yksinkertaisia, kuten suosituimmassa, pallokuvioisessa Pop-mallissa. Muita puhalluskoristeita ovat esimerkiksi Retikka, Nolla, Salla ja Varpu.

Puhalluskoristeiden rinnalla myös jotkin 1960–1970-lukujen painokoristeet ovat suosittuja, kuten Pelikortit-sarjan Hertta, jossa on punainen sydän.

Arabian kahvikupit: Pop-kuvio
Kahvikupit maksavat Astialiisassa yleensä 15-35 euroa. Pop-kupit ovat on niin suosittuja, että ne myydään Astialiisassa heti. Kuva: Astialiisa
Arabian kahvikupit: Nolla-koristemalli
Nolla on yksi suosituista 1970-luvun fajanssikuppiin suunnitelluista koristemalleista. Kuvion reunat ovat sumeat, mistä sen tunnistaa puhalluskoristeeksi. Kuva: Astialiisa

1980-luvun kivitavarakupit sopivat arkikupeiksi

Toinen nuoria kiinnostava tuoteryhmä on 1980-luvun kivitavarasta valmistetut paksut ja painavat Arabian kahvikupit. Näistä esimerkkejä ovat Anemone, Karelia, Kataja, Otso, Ruija ja Rosmariini.

”Kivitavarakupit eivät ole niinkään keräilykohteita, vaan luulen, että niitä käytetään arjessa. Ne kestävät hyvin käyttöä, mikroa ja tiskikonetta. Sen takia ne ovatkin säilyneet niin hyvin.”

Ruskea väri ja vankka muotokieli ovat monelle liiankin tuttuja 1980-luvulta, jolloin kivitavarakuppeja käytettiin kaikkialla ruokaloita myöten. Mutta nuoria – ja etenkin aasialaisia – tyyli viehättää.

Arabian kahvikupit: Anemone
Käsinmaalattu Anemone on yksi suosituimpia 1980-luvun kivitavarakuppeja tällä hetkellä. Kuva: Astialiisa
Arabian kahvikupit: Karelia-kahvikuppi
Moni muistaa kivitavarasta valmistetun Karelian 1980-luvulta. Karelia kiinnostaa nyt Tiina Westerlundin mukaan erityisesti Aasiassa. Kuva: Anni Reenpää

Yllättäjä: ”mummomaiset” kukkakoristeet kiinnostavat taas

Kultareunaiset kukkakoristeiset posliiniastiat 1920–1950-luvuilta ovat olleet jonkin aikaa pois muodista ja ne ovat myyneet huonosti. Monen nuoren näkökulmasta ”mummomaisilta” näyttävät posliinikupit ovat kiinnostaneet lähinnä iäkkäämpiä ihmisiä. Nyt asiaan on tapahtumassa muutos.

”On ollut paljon puhetta, etteivät kultareunaiset kukkakoristeiset astiat myy. Tein kokeilun. Järjestin kesätorin, johon keräsin paljon kukkalautasia. Katsoin, minkälaiset ihmiset kiinnostuivat astioista. Aika paljon oli nuoria ihmisiä, jotka saattoivat kerätä yhden astian kutakin kuviota.”

Romanttistyylisissä kahvikupeissa varsinainen kestosuosikki Suomessa 1940–1970-luvuilla oli Maisema, jonka koriste tehtiin kuparipainolaatalla. Koristelun päällä on lasite, mikä mahdollistaa kupin laittamisen astianpesukoneeseen.

Arabian kahvikupit: Maisema
Maisema-koristetta on tehty sekä sinisenä että ruskeana, punaisena, mustana ja vihreänä. Siniset kupit ovat olleet kautta aikojen suosittuja – muut värit ovat sinistä harvinaisempia. Kuva: Anni Reenpää
Arabian kahvikupit: OB-malli
OB-malli siirtokuvaruusulla ja kultauksella on esimerkki 1920-luvun hienosta kahvikupista. Kuva: Anni Reenpää

Tiinaa ilahduttaa, että nuoret ovat löytäneet vanhojen astioiden pariin. Kerättävää riittää Arabian valtavassa tuotannossa, ja eri tyylisuuntia on monia. Tiinalla on liikkeessään satoja kahvikuppeja yli sadan vuoden ajalta.

Mikä on Tiinan suosikkimalli?

”En osaa sanoa enää. Mieli on muuttunut monta kertaa. Olen keräillyt jo muun muassa puhalluskoristekuppeja ja kultakoristekuppeja, ja myynyt sitten eteenpäin. Tässä työssä on se etu, että ei tarvitse pelätä, etteikö uusia hienoja kuppeja tulisi vastaan.”

Lue myös Seura.fi: Muistatko nämä Arabian aarteet? Kuviosuunnittelija Esteri Tomula oli yksityiskohtien mestari

Kommentoi

Kommentoi juttua: Astiakauppias paljastaa, mitkä Arabian kahvikupit myydään nyt käsistä – joukosta erottuu yksi tyylisuunta, joka ennen miellettiin ”mummomaiseksi”

Eeva-Liisa Pietiläinen, sp: eevaliisapietilainen38@gmail.com

Todella kiinnostavia juttuja kera hyvien kuvien, kiitos!

Kulta-aika

Kahviastiasto mukana kannu kerma-astia ja sokerikko sekä iso lautanen

Raili

Mulla on Airisto sarjaa, minkä arvoisia ne on

Lukija039316

Jäin miettimään artikkelia, missä sanottiin, että koiran kuolema suretti ja itketti enemmän kuin mummon kuolema.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.