Sisustus

Ohikulkija peilaa näyteikkunassa, jonka verhon takana Suvi-Marja nukkuu – tällainen on vanhaan liiketilaan tehty koti

Alkujaan lappilainen pariskunta löysi elämänsä hiljaisimman kodin katutasosta Helsingin keskustasta. Kadulta katsoen ei vielä tajua, että näyteikkunan toisella puolella nukutaan.

Helsingin Punavuoressa, vilkkaasti liikennöidyn kadun varrella sijaitsevan kodin ikkunan ohi lipuu busseja ja henkilöautoja. Joku ulkoiluttaa koiraa ja peilaa samalla itseään entisen liiketilan ikkunoista. Peilikalvojen ja valoverhojen ansiosta mikään ei vihjaa tilan käyttötarkoituksen muutoksesta.

Avarassa kodissa tunnelma on talvipäivänä jopa unenomaisen hiljainen: kadun vilinän huomaa, mutta pian siihen ei kiinnitä mitään huomiota. Samaan seesteisyyteen ihastuivat tänne asuntonäytölle neljätoista vuotta sitten tulleet Suvi-Marja ja Pauli Kunnari.

”Huomasimme jo näytössä, ettei liikenne kuulunut sisälle kuin hiljaisena hurinana. Korkea huonekorkeus ja yhtenäinen suuri tila tekivät vaikutuksen. Olimme hiljattain muuttaneet Milanosta Suomeen, ja asunnossa oli jotakin epäsuomalaisen kiehtovaa”, Suvi- Marja kertoo.

Lue myös: Nyt on värikästä! ”Keltaiset verhot takaavat ikuisen auringonpaisteen”, Michael vinkkaa

Kodin ainoat varsinaiset ikkunat aukeavat olohuoneesta ja vanhempien makuutilasta kadulle. Olohuoneen ja koko kodin pehmeä värimaailma sai alkunsa sohvan päällä roikkuvasta Sara Rosengrenin Rygg-teoksesta, jonka naisesta tulee Suvi-Marjalle mieleen hänen oma äitinsä. Olohuoneen näyttävät valaisimet ovat Tom Dixonin Mirror Ballit.
Kodin ainoat varsinaiset ikkunat aukeavat olohuoneesta ja vanhempien makuutilasta kadulle. Olohuoneen ja koko kodin pehmeä värimaailma sai alkunsa sohvan päällä roikkuvasta Sara Rosengrenin Rygg-teoksesta, jonka naisesta tulee Suvi-Marjalle mieleen hänen oma äitinsä. Olohuoneen näyttävät valaisimet ovat Tom Dixonin Mirror Ballit. © Anna Riikonen

Mukavuudet kuin rivarissa

Alun perin Torniosta kotoisin oleva pariskunta on asunut Milanossa sekä eri puolilla pääkaupunkiseutua, kunnes he päättivät etsiä kodin läheltä Helsingin ydinkeskustassa sijainneita työpaikkoja.

Nykyisessä 1930-luvulla rakennetun arvotalon alimman kerroksen kodissa on vain yksi makuuhuone. Muutoin 99-neliöinen asunto on yhtä suurta tilaa kylpyhuonetta ja wc-tiloja lukuun ottamatta.

14 vuotta sitten moni kääntyi asuntonäytöllä jo ovelta. Suvi-Marja ja Pauli olivat tuolloin vielä lapseton pariskunta, mutta Suvi-Marjan mielestä kodista löytyivät samat mukavuudet kuin kookkaasta rivitalosta, jossa he asuivat ennen nykyistä asuntoa.

”Oma sisäänkäynti, rauha, sauna ja paljon tilaa. Kun tarjouksemme hyväksyttiin, tiesimme, että tästä tulisi meille pitkäaikainen koti”, hän kertoo.

Lue myös: Vuokra-asunnon sisustaminen onnistuu takuuvarmasti näiden 5 vinkin avulla – rempparajoitteista huolimatta!

Parviratkaisuilla omaa tilaa lapsille

Kun esikoistytär Iris syntyi 12 vuotta sitten, kodin ainoa suurikokoinen makuuhuone muutettiin lastenhuoneeksi. Huoneeseen rakennettiin väliseinä sekä parvi, joka on nykyisin Iriksen oma sopukka. Pikkusiskon, 8-vuotiaan Seelan, sänky on myös lastenhuoneessa, mutta tila leikeille leluineen on nykyään kylpyhuoneen yläpuolella sijaitsevalla parvella, jonne vievät näyttävät mustat kierreportaat.

Aikuisten makuutila on alusta saakka sijainnut suoraan julkisivun ikkunoiden takana.

”Muistan jo ensimmäisenä yönä nukkuneemme tässä paremmin kuin missään. Ohikulkeva katu ei häiritse meitä millään tapaa. Aluksi pelkäsin, että joku tulee pissimään ikkunaa vasten, mutta tätä ei ole onneksi koskaan tapahtunut.”

Lauteet, joita tehtiin kuin Iisakin kirkkoa

Kodissa muokkauksen alle on vuosien varrella päätynyt lähes jokainen tila ja pinta. Pari on remontoinut itse niin paljon kuin mahdollista. Suvi-Marjan mukaan tämä kumpuaa pariskunnan pohjoisista juurista: esimerkiksi molempien kotitalot Torniossa ovat heidän vanhempiensa rakentamia.

”Erityisen ylpeä olen saunan lauteista, joita edistimme joka sunnuntai kuin Iisakin kirkkoa. Minä olen meillä se, joka on maalannut seinät ja koonnut hyllyjä. Olen hanakka tarttumaan kaikkeen, ja ajattelen, että aina voi oppia uutta.”

Lue myös Anna.fissä: Ainutlaatuinen, vanhaan kirjapainoon rakennettu koti hurmasi Sadun: ”Tässä oli jotain erikoista”

Kodin sisustuksessa näkyvät Suvi-Marjan harkitun tyylikäs designsilmä sekä pohjoiset juuret suvuilta perittyjen huonekalujen ja tekstiilien muodossa. Toki myös Paulilla on vahvaa visuaalista näkemystä kampaajan ammattinsa puolesta.

Sisustus ja värimaailma ovat muuttuneet täysin ensimmäisistä vuosista, jolloin kodin tyyliä määritti Milanosta poimittu Missoni-merkin graafisuus ja vahva väripaletti. Nyt kodissa näkyvät pehmeät puuterisävyt ja materiaalit – maustettuna hippusella romantiikkaa. Maanläheiset sävyt Suvi-Marja poimi olohuoneen taulusta, jonka nainen muistuttaa hänen omaa äitiään.

Koti palvelee ennen kaikkea omaa perhettä. Suvi-Marja ei ole suurten juhlien ystävä, sillä sosiaalinen työ saa kaipaamaan vastapainoksi omaa rauhaa.

Nautinnollista on, että eläväinen Punavuori on ympärillä ja kaikkialle voi kävellä helposti, mutta kotona voi vetäytyä omaan rauhaan. Viikonloppuisin koko perhe kokoontuu keittiöön nauttimaan aamiaisbrunssia, johon kuuluvat itse tehdyt amerikkalaiset pannukakut kera siirapin ja marjojen.

”Sen jälkeen tytöt saattavat lähteä naapurilasten kanssa sisäpihalle leikkimään. Perheiden aikuiset saavat kukin omasta asunnostaan seurata pihapiirissä esitettävää lasten tanssi- tai teatteriesitystä. Se on kaupunkielämää parhaimmillaan.”

99-nelioinen asunto on yhtä suurta tilaa kylpyhuonetta ja wc-tiloja lukuun ottamatta.

Aikoinaan liiketilaan vienyt ulko-ovi on toiminnassa, mutta perhe käyttää sitä harvoin. Talon edessä on myös bussipysäkki.
Aikoinaan liiketilaan vienyt ulko-ovi on toiminnassa, mutta perhe käyttää sitä harvoin. Talon edessä on myös bussipysäkki. © Anna Riikonen

Juttu on julkaistu Dekossa 2/2024.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ohikulkija peilaa näyteikkunassa, jonka verhon takana Suvi-Marja nukkuu – tällainen on vanhaan liiketilaan tehty koti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.