Sisustus Tilaajille

Perinnemestari neuvoo: Remppaaja, rakenteista voi pöllähtää riski – älä silti panikoi

Teollisuus on kehittänyt 1800-luvulta lähtien lukuisia kemikaaleja, joilla on ”parannettu” rakennusmateriaaleja. Varaudu siihen, että törmäät vaarallisiin aineisiin vanhaa taloa kunnostaessasi, perinne­rakentamisen asiantuntija Hannu Rinne sanoo.

Monien rakennusmateriaalien vaarallisuus tiedostettiin kunnolla vasta 1900-luvun puolivälin jälkeen. Kiellettyjen listalle ovat päätyneet muun muassa lyijy, asbesti ja kreosootti. Jotain näistä löytyy lähes jokaisesta talosta, todennäköisimmin lyijyä valkoisesta maalista.

Paniikkiin ei tarvitse joutua, sillä useimmat ­aineet ovat vaarattomia niin kauan kuin niihin ei koske. Myrkyt eivät säteile, vaan suurin riski liittyy remonttiin, jossa rakenteita rikotaan: lattian sisällä ollut kreosootti löyhähtää pahana hajuna ja keittiön työtason takana olevan laatoituksen purkamisen yhteydessä ilmaan vapautuu asbestikuituja.

Riski on samankaltainen kuin tupakanpolttajalla keuhkosyöpään: kaikki eivät sairastu, mutta riski tauteihin kasvaa. Aineisiin on siis suhtauduttava vakavasti. Mikäli puretaan ennen vuotta 1994 tehtyjä rakenteita, on tehtävä haitta-­ainekartoitus. Usein löytyy asbestia, ja purkaminen on annettava ammattilaisen tehtäväksi. Edes ulkoseinän asbesti- sementtilevyjä ei saa irrottaa itse.

Jos purkaessa löytää mustaa, voimakkaasti haisevaa pape­ria tai tököttiä, näistä on teetettävä kreosoottitutkimus eli virallisemmin PAH-analyysi.

Mineriittilevyt ovat lähes ikuisia: syöpää aiheuttava asbesti on vahvaa ainetta. Levyt ovat haitallisia vasta, kun niitä irrotetaan ja murtumakohdista irtoaa pölyä.
Mineriittilevyt ovat lähes ikuisia: syöpää aiheuttava asbesti on vahvaa ainetta. Levyt ovat haitallisia vasta, kun niitä irrotetaan ja murtumakohdista irtoaa pölyä. © Copyright: Hannu Rinne
Purkki löytyi vintiltä. Vanhan talon eristeisiin voi olla siroteltuna vaarallisia aineita, joita ei havaitse paljaalla silmällä.
Purkki löytyi vintiltä. Vanhan talon eristeisiin voi olla siroteltuna vaarallisia aineita, joita ei havaitse paljaalla silmällä. © Copyright: Hannu Rinne

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Perinnemestari neuvoo: Remppaaja, rakenteista voi pöllähtää riski – älä silti panikoi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.