Sisustus Tilaajille

Perinnemestari neuvoo: Remppaaja, rakenteista voi pöllähtää riski – älä silti panikoi

Teollisuus on kehittänyt 1800-luvulta lähtien lukuisia kemikaaleja, joilla on ”parannettu” rakennusmateriaaleja. Varaudu siihen, että törmäät vaarallisiin aineisiin vanhaa taloa kunnostaessasi, perinne­rakentamisen asiantuntija Hannu Rinne sanoo.

Monien rakennusmateriaalien vaarallisuus tiedostettiin kunnolla vasta 1900-luvun puolivälin jälkeen. Kiellettyjen listalle ovat päätyneet muun muassa lyijy, asbesti ja kreosootti. Jotain näistä löytyy lähes jokaisesta talosta, todennäköisimmin lyijyä valkoisesta maalista.

Paniikkiin ei tarvitse joutua, sillä useimmat ­aineet ovat vaarattomia niin kauan kuin niihin ei koske. Myrkyt eivät säteile, vaan suurin riski liittyy remonttiin, jossa rakenteita rikotaan: lattian sisällä ollut kreosootti löyhähtää pahana hajuna ja keittiön työtason takana olevan laatoituksen purkamisen yhteydessä ilmaan vapautuu asbestikuituja.

Riski on samankaltainen kuin tupakanpolttajalla keuhkosyöpään: kaikki eivät sairastu, mutta riski tauteihin kasvaa. Aineisiin on siis suhtauduttava vakavasti. Mikäli puretaan ennen vuotta 1994 tehtyjä rakenteita, on tehtävä haitta-­ainekartoitus. Usein löytyy asbestia, ja purkaminen on annettava ammattilaisen tehtäväksi. Edes ulkoseinän asbesti- sementtilevyjä ei saa irrottaa itse.

Jos purkaessa löytää mustaa, voimakkaasti haisevaa pape­ria tai tököttiä, näistä on teetettävä kreosoottitutkimus eli virallisemmin PAH-analyysi.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Perinnemestari neuvoo: Remppaaja, rakenteista voi pöllähtää riski – älä silti panikoi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.