Sisustus Tilaajille

Perinnemestari: Tutki tapettikerrostumia, selvität samalla talosi historiaa

Irrota seinästä monikerroksinen näytepala ja näet, millainen tyyli on miellyttänyt edellisiä asukkaita. Huomaat, että ennen rakastettiin voimakkaita värejä ja suuria kuvioita. Ole yhtä rohkea, kun valitset omia tapettejasi!

Tapettikerrokset kertovat talon historiasta jopa parin sadan vuoden takaa. 1800-luvulla uudet teolliset tapetit olivat melko edullisia ja kuosia vaihdettiin usein. Vanhat tapetit saivat jäädä seinään, eikä ole harvinaista, että kerroksia on jopa parikymmentä.

Remontin yhteydessä voi hyvin jättää vanhat tapetit paikoilleen, jos ne ovat pysyneet kuivina ja homeettomina. Kotiarkeologi voi irrottaa aanelosen kokoisen palan, josta tapettikerrokset erotetaan.

Edelliset remontoijat olivat repineet lähes kaikki historialliset kerrokset 1970-luvulla, mutta vintin portaiden takaa Hannu Rinne löysi 1800-luvun jälkipuolen tapetin marginaalista tekstin Tapetfabrik, Sanitary Washable, jonka mukaan kyseessä on vernissalla suojattu kulutusta kestävä tapetti.
Edelliset remontoijat olivat repineet lähes kaikki historialliset kerrokset 1970-luvulla, mutta vintin portaiden takaa Hannu Rinne löysi 1800-luvun jälkipuolen tapetin marginaalista tekstin Tapetfabrik, Sanitary Washable, jonka mukaan kyseessä on vernissalla suojattu kulutusta kestävä tapetti. © Copyright: Hannu Rinne

Näin erottelet tapettikerrokset toisistaan

Tapetteja ei pidä liottaa vedessä, sillä liimavärit voivat levitä sotkuksi. Yritä ensin varovaisesti, jos kerrokset irtoavat kuivina. Märkämenetelmässä näytepalan alle ja päälle laitetaan muutama suihkepullolla kevyesti kostutettu sanomalehtiarkki ja nippu suljetaan useaksi tunniksi muovipussiin. Sanomalehdestä siirtyvä kosteus pehmittää liisterin.

Jos talon historia ulottuu aikaan ennen pinkopahvia (1870-luku), hirren päällä voi olla savirappaus, savella tasattu seinä tai tuhti kerros kovikkeeksi liimattuja kirjan tai sanomalehden sivuja. Jos tapettiarkit ovat noin A3:n kokoisia, ne ovat lumppupaperia ja kuviot ovat käsinpainettuja. 1800-luvun puolivälistä eteenpäin seinässä on koneella painettua rullapaperia.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Perinnemestari: Tutki tapettikerrostumia, selvität samalla talosi historiaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.