Sisustus

Saanan ja Ollin koti on Suomen kaunein – ja Tom of Finlandin synnyinkoti! Katso kuvat kuukausia vaatineen remontin lopputuloksista

Touko Laaksosen alias Tom of Finlandin lapsuudenkoti on nykyisin muotoilijapari Saana Sipilän ja Olli Sallisen koti. Heillä on käytössään toinen puolikas satavuotiaasta kansakoulusta, joka jaettiin kahtia moottorisahalla.

Saana Sipilän ja Olli Sallisen koti voitti Suomen kaunein koti -ohjelman 2021. Saana ja Olli kertoivat Dekossa 9/2017 kodistaan ja sen remontoinnista. Julkaisemme jutun Kotiliesi.fi:ssä voiton kunniaksi.

Lue myös: Tässä on Suomen kaunein koti! Voiton nappasi kunnostettu kyläkoulu Aurajoen rannalta – näin asukkaat aikovat käyttää palkintorahat

Saanan ja Ollin koti
Eteisen kirjahylly löytyi nettikirppikseltä. Saana ja Olli etsivät pitkään vanhaa Lundian hyllyä, ja kun se vihdoinkin löytyi, Saana lähti heti hakemaan sitä Helsingistä.

Saana ja Olli: Miten päädyitte vanhaan kouluun?

Olli: Olemme aina olleet kiinnostuneita vanhoista taloista ja perinnerakentamisesta. Vanhempani hankkivat talon 1990-luvulla, jolloin vanhat hirsitalot eivät kiinnostaneet ketään. Kun he ehdottivat sen myymistä meille, ajatus tuntui liian isolta. Saimme kuitenkin innostettua mukaan ystäväpariskunnan. Rakennus jaettiin kirjaimellisesti kahtia moottorisahalla, jotta saimme rakennettua lain vaatiman katkeamattoman palokatkoseinän kellarista kattoon asti.

Saana: Aloimme miettiä talon mahdollisuuksia ja kävimme tutkimassa tiloja ja rakenteita perinnerakentamisen ammattilaisten kanssa. Mietimme ja laskimme budjettia vuoden. Sitten ajatus alkoi tuntua mahdolliselta. Ostimme rakennuksen vuonna 2015 ja muutimme tänne kesällä 2016.

Aiemmin emme olleet edes tapetoineet, joten jokainen työvaihe oli opeteltava.

Saanan ja Ollin koti
Muotoilijapariskunnan kodissa näkyy oman kädenjälki. Päiväpeittona toimii kangas Saanan ja Ollin uudesta Onnenmaa-mallistosta, joka esitellään syyskuussa.

Mikä talossa viehätti teitä?

Saana: Yli satavuotiaaksi rakennukseksi täällä on säilynyt paljon alkuperäistä. Esimerkiksi 11 tulisijaa, joista kymmenen saatiin toimimaan pienillä korjauksilla. Vanhat puulattiat ovat tallella, samoin ikkunat ja ovet.

Olli: Parasta on kuitenkin sijainti. Meiltä pääsee pyörällä vartissa Turun keskustaan, mutta silti ikkunoista näkyy maalaismaisema.

Saanan ja Ollin koti
Ison eteisen Duettosohvan on suunnitellut Olof Ottelin. Lattialla Saanan ja Ollin Koko iäksi -matto.

Teillä ei olut aiempaa kokemusta remontoinnista. Mikä on ollut haastavinta?

Saana: Aiemmin emme olleet edes tapetoineet, joten jokainen työvaihe oli opeteltava. Lattian hiomiseen meni pari kuukautta, sillä maalikerroksia löytyi monen vuosikymmenen ajalta. Toisaalta vaikeinta oli kokonaisuuden hahmottaminen ja päätösten tekeminen. Onneksi meillä oli kuitenkin jonkinlaiset raamit, sillä halusimme kunnioittaa vanhaa taloa ja sen estetiikkaa. Kaikki värit on valittu Thorvald Lindqvistin perinnevärikartasta.

Olli: Halusimme tehdä remontin kestävästi ja perinteisesti. Siksi vaihdoimme materiaaleja hengittävimmiksi ja luonnollisemmiksi. Kokolattiamatot ja laminaatit saivat lähteä. Haluamme, että täällä pystyy asumaan vielä seuraavan sadan vuodenkin kuluttua.

Haluamme, että täällä pystyy asumaan vielä seuraavan sadan vuodenkin kuluttua.

Saanan ja Ollin koti
Olohuoneen vanha tarjoiluvaunu on löytö Facebookin roskalavaryhmästä. Artekin sermi ostettiin käytettynä, ja matto on peritty Ollin vanhemmilta.

Millainen on sisustustyylinne? Missä olette joutuneet joustamaan?

Olli: Väännämme usein tavaran määrästä. Saana on minimalistisempi ja haluaisi koko ajan karsia, kun minä taas tuon tavaraa sisään. Tyylillisesti meillä on kuitenkin sama maku, sillä pidämme klassisista designkalusteista yhdistettynä kirppis- ja roskalavalöytöihin sekä perittyihin esineisiin.

Saana: Sallisten koko suku on täynnä keräilijöitä, ja tapa kulkee geeneissä. Toki olen antanut Ollin laittaa esille tavaroita, jotka laittaisin itse mieluummin piiloon. En voi sietää tavaroita tavaroiden päällä tai postikortteja joka paikassa. Ikkunanlaudatkin alkavat Ollin myötä täyttyä jo liikaa. Hän myös liimailee tarroja joka paikkaan, en kestä sitä! Edellisessä kodissamme raaputtelin niitä välillä salaa pois.

Lue myös: Hanna Sumari paljastaa, mikä pudottaa pisteitä Suomen kaunein koti -ohjelmassa – yksi asia puuttuu aika usein

vinyylit laatikossa
Ollin rakkaat vinyylit ovat esillä olohuoneessa vanhassa Laitilan virvoitusjuomatehtaan laatikossa, jonka Olli on saanut veljeltään.

Kotinne on Tom of Finlandina tunnetun kuvataiteilija Touko Laaksosen synnyinkoti. Miten historia näkyy kodissanne?

Saana: Talosta on löytynyt kymmeniä vanhoja opetustauluja, karttoja, kirjoja ja muuta esineistöä. Olemme ottaneet niitä harkitusti esille. Vielä remonttia odottavassa salissa on vanha opettajankoroke, jonka jätämme paikoilleen. Kellarissa olevan urkuharmonin nostamme esille olohuoneeseen.

Olli: On ollut yllättävää, miten paljon talomme on kiinnostanut ulkopuolisia. Touko Laaksonen on ehkä tunnetuin suomalainen taiteilija maailmalla, ja kodissamme onkin vieraillut paljon ihmisiä useista eri maista. Tom of Finland Foundationin perustaja Durk Dehner vierailee kodissamme muutaman kuukauden välein seuraamassa remonttimme etenemistä.

keittiö
Keittiökalusteet ja ison peilin valmisti puuseppä Ville Aakula. Suunnitelmissa on vielä rakentaa keittiösaareke, sillä säilytys- ja laskutilaa on vähän. Ilmari Tapiovaaran ruokaryhmä on Ollin vanhempien vanha ja rottinkituolit ovat Ollin mummolta sekä roskalavalta. Alvar Aallon suunnittelema Mehiläispesä-valaisin on yksi niistä harvoista esineistä, joita Saana ja Olli ovat ostaneet uutena.

Miten oma suunnittelutyönne näkyy sisustuksessa?

Saana: Käytämme arjessa paljon omia tuotteitamme. Kun uuden malliston saa valmiiksi, sitä ei jaksa hetkeen katsoa, mutta kun aikaa kuluu, päätyvät tuotteet myös meille. Suunnittelemme aina niin, että tuotteet sopivat itsellemme ja oman kotimme tarpeisiin.

Olli: Omien tuotteiden toimivuuden pystyy parhaiten testaamaan, kun niitä kokeilee omassa arjessa.

Piha
Saanan ja Ollin koti, Ristimäen vanha kansakoulu sijaitsee keskellä maalaismaisemaa, aivan Aurajoen varressa. Turun Kauppatorille pyöräilee kuitenkin vartissa. Koulu on rakennettu viikinkiaikaisen kalmiston päälle, jonka takia pihassa ei saa tehdä kaivauksia.

Mikä Toukolaakson arjessa on parasta?

Olli: Istumme paljon naapureiden kanssa ulkona ja järjestämme usein juhlia ystäville. Ensimmäinen vuosi meni remontoidessa, emmekä ehtineet juuri nauttia kodista. Nyt haluamme tehdä asioita ilman stressiä. Remontin keskellä asuessa osaa myös tehdä järkevämpiä ratkaisuja.

Saana: Rakastan saunomista ja odotan, että saamme pihalle puusaunan. Toistaiseksi kylpyamme toimii hyvänä korvikkeena. Ammeesta on upea näkymä joelle. On myös ihana istua ulkona ja juoda kahvia. Silloin tulee usein tunne, että tähän kannatti lähteä.

yksityiskohtia keittiöstä
Keittiön tasolla on esillä päivittäin käytössä olevat ruoanvalmistusvälineet. Remontissa on kiinnitetty huomiota yksityiskohtiin: myös pistorasiat on valittutalon tyyliä kunnioittaen.

Juttu on julkaistu Dekossa 9/2017.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Saanan ja Ollin koti on Suomen kaunein – ja Tom of Finlandin synnyinkoti! Katso kuvat kuukausia vaatineen remontin lopputuloksista

jarrrza

Ei ollut kovin kaksisen näköinen. Luulisi että remontilla saisi parempaakin aikaan.

Risto Rppj

Todella epäilyttävä voitto. Suunnittelijapariskunta tuntuu olevan juontokolmikon kavereita.
Ei todellakaan suomen kaunein koti. Ulkoverhous suorastaan ruma.

Ttj

Kansa äänesti, joten pulinat pois. Olisiko remontilla pitänyt tuhota vanhan talon tunnelma, valita valkoista, laminaattia ja tyyliin sopimatonta kitchiä. Pidän kovasti Toukolaakson kodista sisustuksineen päivineen.

Mardu

Tässä kodissa jokainen nurkka on kaunis ja tarkkaan harkittu. Keittiö on mennyt sitten ihan nappiin. Samoin kylpyhuone. Miten näin nuorilla voi ollakin noin kaunis ja kauniita sisustustavaroita täynnä oleva koti.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.