Sisustus

Stinan astiakaapissa on lähes 200 Arabian kahvikuppia – ”Saan aika paljon kyselyitä japanilaisilta, olisiko jokin kupeista myytävänä”

Stina Ehrström on keräillyt Arabian kahvikuppeja 1980-luvun loppupuolelta lähtien. Hän kertoo, mikä kasvikuvioisessa posliinissa vetoaa ja millaisiin asioihin hän kiinnittää kupeissa huomiota.

Kotimainen 1960–1970-luvun kasviaiheinen posliini on nyt kuumaa kamaa astiaharrastajien keskuudessa. Yksi innokkaista keräilijöistä on pietarsaarelainen Stina Ehrström, 55, jonka keittiön kaapissa on lähes 200 kahvikuppia, pääosin 1960–1970-luvun Arabiaa.

Lasiovellisesta posliinikaapista voi bongata esimerkiksi herkin vaaleanpunaisin kukin koristellut Leenat, sinisävyiset Tertut, graafiset punakuvioiset Hilpat ja kesäiset keltakukkaiset Sannat.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Stina (@stinaehrstrom) jakama julkaisu

Eturiviin kaapissa pääsevät aina ne kupit, joiden värit ovat sesongissa. Jouluisin Stina asettelee paraatipaikalle punaiset, syksyisin ruskeat ja keväisin ja kesäisin turkoosit, vihreät sekä lempivärin mukaiset keltaiset kupit, joita hänellä on kaikista eniten.

Kokoelma hurmaa myös Instagramissa, jonne Stina julkaisee ottamiaan kuvia tekemistään astiasommitelmista. Kahvikupit herättävät kiinnostusta jopa tuhansien kilometrien päässä.

”Saan aika paljon kyselyitä japanilaisilta, olisiko jokin kupeista myytävänä. Mikään kupeistani ei kuitenkaan ole kaupan. Jos myyn, myyn niitä täällä kirpputorilla”, Stina kertoo.

Lue myös: Onko kaapissasi porkkanakattila? Kasviaiheiset vintage-astiat 1960–70-luvulta kiinnostavat nyt keräilijöitä

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Stina (@stinaehrstrom) jakama julkaisu

”Kauneus on kupissa tärkeintä”

Siro koko, alhaalta ylöspäin levenevä muotokieli, kauniit kuviot ja upeat värit.

Siinä syyt, miksi juuri 1960–1970-luvun Arabia on eniten Stinan mieleen. Hän ei metsästä keräilyharvinaisuuksia, vaan kauneus on kupissa tärkeintä.

”En edes muista kuin muutaman kuppini nimen. Jos joku kysyy lisätietoja, katson mallin, suunnittelijan ja vuosiluvun Arabian Keräilijän aarteet -kirjasta”, Stina sanoo.

Stina on huomannut, että monet hänen suosikeistaan ovat Esteri Tomulan käsialaa. Sellaiset ovat esimerkiksi Tomulan ruskeakukkaiset Arabian 100-vuotisjuhlakupit, jotka hän löysi kymmenisen vuotta sitten seitsemän ja puolen euron kappalehintaan. Nykyään yhdestä kupista saatetaan pyytää jopa sata euroa.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Stina (@stinaehrstrom) jakama julkaisu

Itse hän ei olisi valmis maksamaan sellaisia summia kahvikupista. Kupit ovat hänelle ennen kaikkea käyttöesineitä, joista on voitava juoda. Liian arvokkaina ne jäisivät vain kaappiin pölyyntymään.

”On kiva tietysti tehdä hyviä löytöjä, mutta kuppien arvo ei kuitenkaan ole minulle se juttu. Minusta on vain kiva, että Arabia on ottanut uustuotantoon esimerkiksi Flora- ja Sunnuntai-sarjaa, joita oli aiemmin vaikea löytää”, Stina sanoo.

Järkevä hinta hänen mielestään vanhasta Arabian kupista on mallista ja kupin kunnosta riippuen enintään 20 euroa. Joskus hän on saattanut maksaa 25 euroa, jos on oikein kovasti jonkun kupin halunnut, tai silloin, kun varat menivät paikallisen kirkon rakentamiseen.

Kupit hän tiskaa yleensä käsin vedellä ja astianpesuaineella.

Pikkurahan löydöt kannustivat päivittäisille kirppiskierroksille

Kauniiden kuppien haaliminen alkoi 1980-luvun loppupuolella. Stina oli juuri muuttanut lapsuudenkodistaan Alavetelistä Pietarsaareen kesätyön perässä. Työkaveri lupasi näyttää hänelle kaikki parhaat kirpputorit, joista voisi löytyä tarvittavaa tavaraa tyhjään asuntoon.

Huonekaluja, kankaita, pöytäliinoja, vanhoja purkkeja ja astioita pursuavat kirpputorit osoittautuivat aarreaitoiksi, joissa oli helppo tehdä edullisia löytöjä.

”Maksoin Arabian turkooseista Pop-kupeista yhden markan kappaleelta. Nykyään niiden hinta on noin 30 euroa per kuppi.”

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Stina (@stinaehrstrom) jakama julkaisu

Innostuttuaan Stina saattoi poiketa kirpputoreille päivittäin. Etenkin kävelymatkan varrella matkalla kaupungin keskustaan sijainnut Antik Loveret -niminen liike ja sen pitäjä Ulla tulivat tutuiksi.

Suurin osa ensimmäisistä hankituista kupeista Stinalla on yhä tallella. Sellaisia ovat esimerkiksi Arabian Papu-kupit, jotka Stina osti opiskellessaan opettajaksi.

”Keräilin yhteen aikaan myös japanilaisia kuppeja, mutta jossain vaiheessa myin kaikki pois, sillä haluan, että kuppini mahtuvat yhteen kaappiin. Arabiaa myin, jotta minulla oli aikoinaan varaa olla 2007 syntyneen neljännen lapsen kanssa kauemmin kotona, sillä äitiysraha ei ole kovin suuri”, Stina kertoo.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Stina (@stinaehrstrom) jakama julkaisu

Lue myös Annan juttu: Lojuuko sinunkin kaapissasi aarre? Huutokauppakeisarin vinkeillä selvität, voiko ”vanhasta roinasta” saada huippusummia

Kuppi on nähtävä omin silmin ennen ostopäätöstä

Parhaat astialöydöt tekeekin Stinan mukaan perinteisillä kirpputoreilla. Omia suosikkeja ovat Pietarsaaren Amida Hallen sekä Juthbackan markkinat, jotka järjestetään Pietarsaaressa vuosittain elokuussa yhtenä perjantaina ja lauantaina. Silloin Stina ottaa virkavapaata opettajan työstään ja aloittaa kierroksen myyntialueella heti aamulla.

Tapahtumaan liittyy myös sosiaalinen aspekti. Jossain kohtaa päivää Stina taittaa retro-retkipöytänsä auki ja nauttii sen äärellä kahvia ja kakkua ystäviensä kanssa.

Esteri Tomulan Aurinko-kuppi
Keltaiset kupit ovat eniten Stinan mieleen, sillä niistä tulee aina iloinen olo. Oma suosikki on Esteri Tomulan Aurinko 1970-luvulta.  Kuva: Stina Ehrström

Vaikka korona-aika on vähentänyt kirppistelyä, kiertää Stina vielä nykyäänkin aina uudella paikkakunnalla kyläillessään ensimmäiseksi kirpputorit. Sen sijaan nettikirpputoreilta hän ei ole ostanut kupin kuppia.

”Haluan nähdä omin silmin, missä kunnossa kupit ovat. En koskaan osta kuppeja, joissa on halkeamia tai vikoja.”

Särkyneet yksilöt Stina antaa ystävälleen, joka tekee niistä koruja. Kissan tiputtaman sinikukkaisen Armi-kupin palanen roikkuu nyt kaulalla riipuksena.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Stina (@stinaehrstrom) jakama julkaisu

Kommentoi

Kommentoi juttua: Stinan astiakaapissa on lähes 200 Arabian kahvikuppia – ”Saan aika paljon kyselyitä japanilaisilta, olisiko jokin kupeista myytävänä”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.