Sisustus

Tässä on Suomen kaunein koti 2023! Espoolainen puutalo sai tuomarit henkäilemään ihastuksesta – tältä näyttää ”aikuisten leikkimökki”

Katsojat äänestivät Suomen kauneimmaksi kodiksi harkitun huvilamaisen kodin Espoosta. ”Täällä on vahva kauneudentaju”, tuomarit ylistävät puutalokotia.

Suomen kaunein koti -ohjelman voittaja on valittu. Voittoon ylsi Jari Saarelaisen ja Mika-puolison tarinoita kertova puutalo Espoossa. Vuonna 1926 valmistuneessa talossa on 100 neliötä kahdessa kerroksessa.

Tuomarikolmikko, eli toimittaja Hanna Sumari, arkkitehti Sini Rainio ja sisustusarkkitehti Tero Pennanen, kukittivat voittajat henkilökohtaisesti. Samalla he tapaavat ensimmäistä kertaa asukkaat kasvotusten. Kisassa mukana olevat kohteet pisteytetään aina ilman tietoa siitä, keitä kodissa asuu.

Lue myös: Hanna Sumari paljastaa, mikä pudottaa pisteitä Suomen kaunein koti -ohjelmassa – yksi asia puuttuu aika usein

Suomen kaunein koti 2023 kuvattuna ulkoa.
Asukas Jari Saarelainen kuvailee kotia aikuisten leikkimökiksi. © Jari Saarelainen

Suomen kaunein koti valittiin 12. kertaa

Suomen kaunein koti -ohjelmaa on tehty jo 12 tuotantokautta. Tällä tuotantokaudella ohjelmassa esiteltiin 30 erilaista kotia eri puolilta Suomea.

Koteja oli moneen makuun sukupolvelta toiselle siirtyneistä perinnekodeista moderneihin loft-asuntoihin.

Lopuksi katsojat saivat äänestää tuomareiden valitsemista kymmenestä finalistista suosikkiaan. Eniten katsojaääniä keränneelle on luvassa Suomen kaunein koti 2023 -tunnustuksen lisäksi muhkea voittopotti: 10 000 euroa.

Suomen kaunein koti 2023 -voittajien lempihuone.
Asukkaat valitsivat lempihuoneekseen yläkerrassa sijaitsevan makuuhuoneen. © Jari Saarelainen
Kodin vehreys teki vaikutuksen tuomaristoon.
Kodin vehreys teki vaikutuksen tuomaristoon. © Jari Saarelainen

Suomen kaunein koti 2023 on puutalo täynnä tarinoita

Sisustusvaikuttajanakin tunnetun Jarin ja Mika-puolison koti on ajatuksella remontoitu puutalokoti, jossa kauneutta löytyy joka nurkasta.

Sisustus on saanut innoitusta sirkustaiteesta. Jari kuvailee taloa itse aikuisten leikkimökiksi.

”Tämä on Suomen kaunein koti, koska tällä on vanhan talon sielu, mutta sillä on uusimpien omistajien sydän”, Jari sanoo kotinsa esittelyjaksossa.

Kodin yksityiskohtaisuuden huomasivat myös tuomarit: sisustusta he kuvailevat rikkaaksi, mutta tasapainoiseksi. Lisäksi koti saa kiitosta tyylikkäistä remonttiratkaisuista, jotka sopivat vanhan talon henkeen.

”Täällä on vahva kauneudentaju näissä asioissa. Kaikki on loppuun saakka tehtyä”, Sini Ranio sanoo ohjelmassa, kun tuomarit vierailevat kodissa.

Kodin pihalla on romanttinen puutarha kasvihuoneineen, jossa asukkaat viettävät paljon aikaa. Etenkin kodin vehreys tekee välittömästi vaikutuksen tuomarikolmikkoon.

”Mitkä kasvit! Tämähän on kuin Edenin puutarha. Ulkona on valtava määrä kasveja, ja sama jatkuu sisällä”, Hanna Sumari sanoo ohjelmassa.

Pihan viimeistelee beach house -tyyppinen saunarakennus ja ulkoporeallas.

Kodin yläkerrassa sijaitsee pieni torkkunurkkaus.
Kodin yläkerrassa sijaitsee pieni torkkunurkkaus. © Jari Saarelainen
Suomen kaunein koti 2023 on saanut innostusta sirkustaiteesta.
Rohkea mutta tasapainoinen sisustus on saanut innoitusta sirkustaiteesta. © Jari Saarelainen

Voittorahat käytetään vanhan talon kunnostamiseen

Jari kertoo Kotiliedelle, että voitto tuntuu heistä todella hienolta, jopa hieman yllättävältäkin. Ohjelmaan osallistuminen oli tunteikas kokemus sisustusta rakastavalle pariskunnalle.

”Teen sosiaalista mediaa vahvasti, ja ajattelin, että eihän tämä siitä eroa. Tämän myötä antoi kuitenkin jonkun muun tehdä kuvauksen siitä, miltä täällä näyttää”, Jari sanoo.

Etenkin tuomarien reaktioita he jännittivät.

”Meidän piti odottaa varsinaista jaksoa, ja se jännitti, mitä tuomarit sanovat. Kun katsoimme jaksoa, välillä olimme ihan hiljaa ja välillä myös kiljuttiin.”

Voittopotin asukkaat saavat käyttää sisustusunelmiensa toteuttamiseen. Pariskunnalla ei ole vielä tarkkoja suunnitelmia sen suhteen, mihin rahat käytetään, mutta koska vanhassa talossa on aina laitettavaa, Jari uskoo rahojen uppoavan ainakin osittain siihen.

Ennen voittojakson julkistusta pariskunta ei vielä ole uskaltanut juhlistaa voittoa, mutta heillä on haaveissa kattaa kotiin hieno illallinen, ja nostaa malja ystävien kanssa Suomen kauneimmalle kodilleen.

Lue myös Annan juttu: Cottagecore – nopeimmin kasvava sisustustrendi jättää jopa minimalismin varjoonsa

Talon kruunaa kaunis kasvihuone.
Talon kruunaa kaunis kasvihuone. © Jari Saarelainen

Ohjelma on katsottavissa MTV Katsomossa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tässä on Suomen kaunein koti 2023! Espoolainen puutalo sai tuomarit henkäilemään ihastuksesta – tältä näyttää ”aikuisten leikkimökki”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.