Sisustus

Tässä on Suomen kaunein mökki 2023! Mökkiä ostaessa Johanna ei innostunut sen ulkonäöstä, mutta Jukka-puoliso ihastui paikkaan heti

Suomen kaunein koti: Kesämökit -tv-ohjelman voittoon äänestettiin hirsimökki, joka sijaitsee järven rannalla. Kodikkuuden punainen lanka on kerroksellisuus. Mökki on sisustettu pääosin perheen vanhoilla kalusteilla.

Suomen kaunein mökki 2023 sijaitsee Pälkäneellä. Vuonna 2000 rakennettu 67-neliöinen hirsimökki voitti MTV3-kanavalla pyörineen Suomen kaunein koti: Kesämökit -ohjelman 11. kauden yleisöäänestyksen.

Ohjelmassa tuomaristo eli toimittaja Hanna Sumari, arkkitehti Sini Rainio ja sisustusarkkitehti Tero Pennanen vierailevat 30 kohteessa. Tuomarit pisteyttävät mökit asteikolla 4–10 kertomatta pisteitään muille. Jokaisessa jaksossa esitellään kolme kohdetta. Jaksossa eniten pisteitä saanut kohde pääsee finaaliin, jonka voittaja valitaan katsojaäänestyksellä.

Johanna ja Jukka Jämsä esittelivät kilpailun voittaneen kesämökkinsä ohjelman 10. jaksossa. Mökki koostuu päätilasta, yhdestä makuuhuoneesta, kahdesta parvesta, kylpyhuoneesta, wc:stä ja sähkösaunasta. Tontilla on lisäksi erillinen saunarakennus, jossa puusauna ja tupa.

Kokonaisuus keräsi tuomareilta yhteensä 29 pistettä eli yhtä pistettä vaille täydet pisteet. Tuomaristo kehui mökin tunnelmaa kodikkaaksi ja viehättäväksi.

”Sillä lailla pakottomasti sisustettu kaunis tila, missä on hyvä hengittää”, Hanna Sumari kuvailee jaksossa mökkiä.

Myös katsojien kommenteissa toistuivat sanat lämmin ja kodikas. Se ilahdutti sisustussuunnittelijana työskentelevää Johannaa.

”Siihen pyrin kaikessa suunnittelussa: kodikkuuden ja tyylikkyyden yhdistämiseen”, Johanna kertoo Kotiliedelle.

Lue myös: Tässä on Suomen kaunein mökki! Voiton vei yllättäen sähkötön ja vedetön hirsimökki – ”Ristiriitainen äänestystulos”

Tero Pennanen (vas.), Hanna Sumari ja Sini Rainio seisovat Johanna ja Jukka Jämsän mökin edustalla.
Suomen kaunein koti: Kesämökit -ohjelman tuomaristoon kuuluivat sisustusarkkitehti Tero Pennanen (vas.), toimittaja Hanna Sumari ja arkkitehti Sini Rainio. © Banijay Finland/MTV3
Jukka ja Johanna Jämsän mökki ulkopuolelta.
Suomen kauneimman kesämökin edustalla lasitettu terassi tuo kesäisin lisää oleskelutilaa. © Banijay Finland/MTV3

Kellastunut hirsimökki meinasi jäädä hankkimatta

Johanna ja hänen puolisonsa Jukka ostivat mökin vuonna 2019. Lahden poukamassa sijaitseva mökki kiinnitti ostoilmoituksia selanneen Jukan huomion jo vuotta aiemmin. Silloin mökin hinta ei kuitenkaan istunut budjettiin.

Seuraavana vuonna mökki tuli myyntiin aiempaa edullisempaan hintaan. Johannaa eivät innostaneet myyntikuvissa näkyneet keltaiseksi tummentuneet hirsiseinät, iso vuolukivitakka, paksut hirsikaiteet ja savunsiniset yksityiskohdat. Ne muistuttivat laskettelukeskusten vuokramökkejä.

”Puolisolleni hirsimökki toi mieleen kaikki mukavat hiihtoreissut kavereiden kanssa eri hiihtokeskuksissa. Hänen mielestään tyylissä ei ollut mitään vikaa”, Johanna muistelee.

Johanna oli tottunut viettämään kesiä vanhempiensa mökillä. Lähes satavuotiaasta puutalosta, joka oli vuorattu kukkatapeteilla, oli tullut hänelle rakas paikka.

”Se oli hyvin eri genreä kuin tämä mökki”, Johanna sanoo.

Jukka lähti katsomaan myynnissä ollutta hirsimökkiä yksin. Kotiin saapui puoliso, jonka silmät säihkyivät.

”Katsoin, että nyt on oltava erityinen paikka, kun silmät niin säihkyivät. Sitten katsoin uudestaan myyntikuvia: kyllä tuosta saa kivan kovalla työllä”, Johanna sanoo.

Jukalle oli tärkeää, että mökki sijaitsi puhtaan veden äärellä. Hän päätti tehdä tarjouksen mökistä. Pian tuli ilmoitus, että myyjä oli hyväksynyt Jukan ehdottaman summan.

Johanna näki paikan ensimmäisen kerran, kun kauppakirja allekirjoitettiin. Paikan päällä pala nousi kurkkuun. Mökin ja rannan välinen rinnetontti oli kasvanut täyteen pusikkoa. Johanna tiesi, että töitä riittäisi.

Johanna ja Jukka Jämsän mökin keittiö. Edessä näkyy valkoiseksi maalattu ruokailuryhmä.
Ruokapöydän tuolit ovat perua mökin entisiltä omistajilta. Johanna ja Jukka ovat maalanneet ne valkoisiksi. © Banijay Finland/MTV3

Vaaleat yksityiskohdat raikastavat sisustusta

Johannalla ja Jukalla oli selkeä työnjako remontissa: Johanna suunnittelee, Jukka toteuttaa.

”Hänellä on puuhaamisen intoa. Minulla on puolestaan suunnittelun into. Lopputulos on yleensä se, että asioita tapahtuu paljon”, Johanna sanoo.

Ensin oli päätettävä, maalataanko mökin seinät valkoisiksi vai tummiksi.

”Mies vastusti pontevasti, että hän ei halua mökkiin sairaalatunnelmaa. Minäkin vierastin valkoisia seiniä, sillä olimme aikeissa käyttää sisustuksessa vaaleita kalusteita”, Johanna kuvailee.

Lopulta seiniin valikoitui suklaanruskea sävy. Valkoiseksi maalatut katto, ikkunanpielet ja vuolukivitakka erottuvat tummasta seinäpinnasta. Johanna kertoi Suomen kaunein koti: Kesämökit -ohjelmassa, että hän pyrkii aina tuomaan sisustukseen jotain valkoista tai vaaleaa raikastamaan kokonaisuutta.

”Käytän paljon myös värejä sisustuksessa, mutta silmä tarvitsee myös rauhoittumista. Väreissä täytyy löytää tasapaino, ei voi olla vain vahvaa ja intensiivistä väriä. Valkoinen on neutraloija ja rauhoittaja”, Johanna sanoo.

Johanna ja Jukka Jämsän mökin tv-nurkkaus.
Seiniin kokeiltiin seitsemää sävyä, kunnes oikeanlainen suklaanruskea sävy löytyi. Rottinkituolit ovat perua Jukan lapsuudenkodista. © Banijay Finland/MTV3

Lähes kaikki mökillä olevat huonekalut ovat perheen jo aiemmin hankkimia. Uutena on ostettu lähinnä sänkyjä ja ulkokalusteita.

”Emme ole kävelleet Ikeaan ja ostaneet kerralla koko settiä. Mökillä on tavaroita, jotka ovat kulkeneet mukana yli 20 vuotta”, Johanna sanoo.

Tv-nurkkauksen rottinkituolit ovat olleet Jukan lapsuudenkodissa jo 50 vuotta sitten. Elämän varrella hankitut, muistoja huokuvat esineet ovat Johannan mukaan yksi mökin kodikkuuden tekijöistä.

Remontin jälkeen kellastuneesta hirsimökistä on kuoriutunut myös Johannalle tärkeä paikka.

Kuva mökin makuuhuoneesta. Keskellä sänky tyynyineen. Sängyn molemmilla puolilla on yöpöydät ja vasemmalla komero.
Johanna on ammatiltaan sisustussuunnittelija. Ammatti näkyy Johannan mukaan mökin kokonaistunnelmassa. ”Yksittäistä tyynynpäällistä enemmän mietin kokonaisuutta eli sitä, millaisen paletin eri palat mökissä muodostavat”, Johanna sanoo. © Banijay Finland/MTV3
Mökin edustalta aukeava näkymä järvelle.
Mökin edustalta aukeaa näkymä järvelle. © Banijay Finland/MTV3

Suomen kaunein mökki 2023 sai lempinimekseen Bali

Mikä nimi kuvaisi parhaiten lomaparatiisia, jossa kaikilla on hyvä olla? Tätä kysymystä Johanna, Jukka ja heidän aikuiset lapsensa Jaakko ja Juulia pohtivat, kun oli aika antaa mökille nimi.

”Monenlaisia nimiä ehdotimme, mutta nuoriso ei tykännyt mistään”, Johanna sanoo.

Sitten Juulia sai idean: Miltä kuulostaisi Bali?

Vaikka nimi viittaakin trooppiseen rantakohteeseen, tontilta ei löydy palmuja tai hiekkarantaa. Itse asiassa kukaan perheenjäsenistä ei ole käynyt Bali-nimisellä saarella Indonesiassa – eikä mökiltä edes haikailla muualle.

Johannan mukaan Bali-nimessä kyse on pikemminkin mielentilasta: mökki edustaa paikkaa, jossa saa levätä, tehdä itselle mieluisia asioita ja jossa on hyvä olla.

”Mies mielellään ääntää Balin kovalla P-kirjaimella, Pali. Se on sellainen mutkattomampi ja kotoisampi tapa lausua nimi”, Johanna sanoo.

Jukka käy mökillä joka viikko läpi vuoden. Myös Johanna, Jaakko ja Juulia viettävät aikaa mökillä paljon ja kutsuvat silloin tällöin mukaan myös ystäviä ja sukulaisia. Jaakko ja Juulia ovat parhaimmillaan pedanneet nukkumapaikkoja päämökkiin ja saunatupaan 12 kaverilleen.

Johanna ja Jukka lomailevat juoksevalla vedellä, sähköllä, sisä-wc:llä ja astian- ja pyykinpesukoneella varustellulla mökillä myös talvella.

Jukka (takana vasemmalla), Jaakko (takana oikealla), Juulia (edessä vasemmalla) ja Johanna Jämsä seisovat mökin edessä ulkona.
Jukka (takana vasemmalla), Jaakko, Juulia (edessä vasemmalla) ja Johanna Jämsä ovat kiitollisia voitosta äänestäjille. Tieto voitosta tuli viime viikon torstai-iltana, kun perhe pakkasi Juulian muuttolaatikoita. Seuraavalle päivälle varattu muuttoauto peruttiin, jotta myös Juulia pääsi vastaanottamaan palkintoa. © Banijay Finland/MTV3

Voittaja saa 10 000 euroa – potti sijoitetaan yhdessäoloon mökillä

Suomen kaunein koti: Kesämökit -ohjelman voittajakohteen omistajat saavat palkinnoksi 10 000 euroa omien sisustusunelmien toteuttamiseen.

Jämsät aikovat sijoittaa summan koko perheelle tärkeisiin sosiaalisiin hetkiin. Tällä hetkellä vahvoja kandidaatteja ovat yhteistä ruoanlaittoa mukavoittavan kesäkeittiön toteuttaminen ja kunnon soutuvene.

”Punainen lanka on, että rahalla hankitaan uusia kivoja yhteisiä kokemuksia mahdollistavia juttuja. On kiva muistaa tämä voitto jostain mökillä jatkuvasti ilahduttavasta, erityisestä asiasta. Tehdään tylsät mökkikunnostukset muulla rahalla”, Johanna sanoo.

Lue myös: Tässä on Suomen kaunein koti 2022! Hurmaava puutalo Kajaanissa sai yhden tuomareista lähes kyyneliin – näin voittorahat käytetään

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tässä on Suomen kaunein mökki 2023! Mökkiä ostaessa Johanna ei innostunut sen ulkonäöstä, mutta Jukka-puoliso ihastui paikkaan heti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.