Sisustus

Tässä on Suomen kaunein koti 2022! Hurmaava puutalo Kajaanissa sai yhden tuomareista lähes kyyneliin – näin voittorahat käytetään

Katsojat äänestivät Suomen kauneimmaksi kodiksi Kajaanissa sijaitsevan 1800-luvun hirsitalon, joka on yhdistelmä perinnerakentamista ja modernia asumista.

Suomen kaunein koti -ohjelman voittaja on valittu. Voittoon ylsi Lilli Norion ja Olli Saastamoisen perheen Kajaanissa sijaitseva hirsitalo. Talo on alun perin rakennettu vuonna 1830, ja se on Kajaanin toiseksi vanhin säilynyt rakennus.

Tuomarikolmikko, eli toimittaja Hanna Sumari, arkkitehti Sini Rainio ja sisustusarkkitehti Tero Pennanen, kukittivat voittajat henkilökohtaisesti. Samalla he tapaavat ensimmäistä kertaa asukkaat kasvotusten. Kisassa mukana olevat kohteet pisteytetään aina ilman tietoa siitä, keitä kodissa asuu.

Lue myös: Hanna Sumari paljastaa, mikä pudottaa pisteitä Suomen kaunein koti -ohjelmassa – yksi asia puuttuu aika usein

suomen kaunein koti 2022
Lilli ja Olli arvostavat harmonista sävymaailmaa. Kaikki on suunniteltu kunnioittamaan talon henkeä ja hirsirakentamista. © Banijay Finland
suomen kaunein koti 2022
Vaatealalla työskentelevällä pariskunnalla on näkemystä myös kodin tekstiileistä. Tunnettu suomalaisvaatemerkki R-Collection on Ollin perheyritys, kun taas Lilli työskentelee brändin pääsuunnittelijana. © Banijay Finland

Suomen kaunein koti valittiin jo kymmenettä kertaa

Suomen kaunein koti -ohjelmaa on tehty jo kymmenen tuotantokautta. Tällä tuotankokaudella ohjelmassa esiteltiin 30 erilaista kotia eri puolelta Suomea. Koteja oli moneen makuun entisöidyistä hirsitaloista hulppeisiin kivitaloihin.

Lopuksi katsojat saivat äänestää tuomareiden valitsemista kymmenestä finalistista suosikkiaan. Eniten katsojaääniä keränneelle on luvassa muhkea voittopotti: 10 000 euroa.

Voittajakodin kylpyhuone
Keittiön sekä kylpyhuoneen yksityiskohdat hanoista altaisiin ovat messinkiset. © Banijay Finland

Suomen kaunein koti 2022 on perinteisen ja modernin liitto

Lillin ja Ollin koti on tyylikkään tunnelmallinen yhdistelmä perinnerakentamista ja modernia asumismukavuutta. Ison tupakeittiön lisäksi kodista löytyy kaksi makuuhuonetta.

Hirsitaloa on laajennettu ajansaatossa ja siinä on ollut monen kirjavaa toimintaa aina lastensairaalasta kouluun. Talossa on yksi asuinkerrossa ja alakerrassa toimii asukkaiden pitämä kausiravintola. Kodin pinta-ala on 180 neliötä. 

Koti hurmasi tuomarit välittömästi, kun he astuivat sisään. Kolmikko oli silminnähden hämmästynyt näkemästään, ja Hanna Sumarin tunnelmat olivat jopa liikuttuneet.

”Kun me tultiin tähän kotiin, niin kyllä mulla revähti silmät ja suu auki. Niin kaunis näkymä ja niin kaunis koti. Niin paljon, mutta silti ei yhtään liikaa”, Sumari kuvaili kotia esittelyjaksossa.

suomen kaunein koti 2022
Vierashuoneen seinästä pilkistää alkuperäinen hirsi. © Samuli Harkonen
suomen kaunein koti 2022
Lillin ja Ollin kodin tasapaino on uuden ja vanhan välillä. © Banijay Finland

Lue myös Anna.fi:stä: Minkälainen koti sinulle oikeasti sopii? Annan testi paljastaa

Voittorahat Oulujärven kesäkotiin

Lilli kertoo Kotiliedelle, että perheen tunnelmat voiton jälkeen ovat mahtavat, mutta myös yllättyneet.

”Mietimme pitkään lähdetäänkö tähän mukaan vai ei, mutta lopulta ajateltiin, että tästä saa varmasti enemmän positiivista”, Lilli sanoo.

Perhettä jännitti avata kotinsa ovet kaiken kansan ja ulkopuolisten arvosteltavaksi. Huoli osoittautui kuitenkin täysin turhaksi.

”Tämä meni tuomareidenkin kommenttien puolesta niin hyvin kuin voi mennä. He arvostavat ja tykkäävät tästä kodista yhtä paljon kuin mekin”, hän jatkaa.

Lilli ja Olli ammentavat inspiraatiota kotinsa sisustukseen vanhan talon hengestä ja historiasta. Molemmat ovat perineet makunsa jo kaukaa lapsuudesta.

”Mun lapsuudenkodit ovat aina olleet hirsitaloja, ja vanhemmat ovat antiikin harrastajia. Ollin vanhempien kautta tulee myös kunnioitus ja arvostus laadukkaisiin materiaaleihin ja esineisiin”, Lilli kertoo.

Erityisesti kodin tekstiilit ovat tärkeitä vaatetusalalla työskentelevälle pariskunnalle. Kotiin on haalittu esimerkiksi näyttäviä itämaisia mattoja ja muita sävy-yhdistelmiä, jotka kunnioittavat alkuperäistä hirttä.

Voittorahat Lilli ja Olli aikovat käyttää uuteen projektiinsa. He ovat jo vuoden ajan kunnostaneet Oulujärven rannalla sijaitsevaa mökkiä kakkoskodikseen.

”Kajaanin kotimme on periaatteessa kerrostaloasumista. Nyt kun on lapsi ja koirakin, niin saamme mökillä oman pihan. Sinne pääsemistä odotamme kovasti.”

Ohjelma on katsottavissa MTV Katsomossa.

Piirilääkäri Samuel Roosin vuonna 1830 rakennuttama talo on Kajaanin toiseksi vanhin säilynyt rakennus.
Piirilääkäri Samuel Roosin vuonna 1830 rakennuttama talo on Kajaanin toiseksi vanhin säilynyt rakennus. © Banijay Finland

Myös nämä kodit osallistuivat Suomen kaunein koti -ohjelmaan vuonna 2022

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tässä on Suomen kaunein koti 2022! Hurmaava puutalo Kajaanissa sai yhden tuomareista lähes kyyneliin – näin voittorahat käytetään

Sinun täytyy kommentoidaksesi.