Sisustus

Ammattilainen paljastaa, missä kohtaa tapetointi menee yleensä aina pieleen – 3 virhettä, joilla et halua pilata seinääsi

Älä pilaa tapetointiurakkaasi uskottelemalla, että voit piilottaa seinän muhkurat ja kolot tapetilla. Maalari Lauri Ekroth kertoo, missä kohtaa tapetointi yleensä menee mönkään.

Tapetointi on mainettaan helpompi tapa päivittää seinäpinnat. Muutamien tärkeiden vaiheiden laiminlyönti voi kuitenkin johtaa lopputulokseen, joka harmittaa jälkikäteen. Epätasainen tai vino tapetti kun ei varsinaisesti hivele silmää.

Kysyimme Maalauspalvelu Tammijuuren maalari Lauri Ekrothilta, mitkä ovat yleisimpiä virheitä, joita aloittelevat tapetoijat tekevät. Näitä mokia tarvitse opetella kantapään kautta, kun seuraavan kerran tapetoit!

Lue myös: 6 yleistä mokaa, joiden takia monen maalausurakka menee mönkään – erityisesti tätä paikkaa ei kannata maalata itse, varoittaa ammattilainen

1. Saumojen maalaamatta jättäminen

Tapettivuotia levitetään yleensä valkoisen seinän päälle. Jos tapetti on tumma, kannattaa mitata, mihin kohtiin seinää tapetin saumat tulevat, ja maalata kohdat tummalla maalilla tai tapetin sävyä lähellä olevalla sävyllä ennen tapetin levitystä.

Syy on se, että liisteri kutistaa tapettia aavistuksen kuivuessaan, ja silloin saumat jäävät näkyviin. Tätä ei moni tule ajatelleeksi.

”On olemassa riski, että valkoiset viivat paistavat tumman tapetin saumoista. Jos saumat viitsii maalata, niitä ei huomaa”, Ekroth sanoo.

Saumakohtien maalaaminen vie aikaa, mutta hyvän lopputuloksen kannalta se kannattaa.

mies tekee pohjatöitä senälle ennen tapetointia
Tee pohjatyöt huolellisesti. Alustan on oltava tasainen ja kuiva ennen kuin aloitat tapetoinnin. © iStockphoto

2. Pohjatöiden laiminlyönti

Vaikka tapetti antaa maalattua pintaa enemmän anteeksi, pohjatöitä ei silti sovi unohtaa tapetoinninkaan alta, Ekroth sanoo. Tapetti näyttää seinällä parhaalta, kun tapetin alle jäävä seinä on puhdas, kuiva ja tasainen. 

Pohjaan voi esimerkiksi käyttää tasoitustapettia, tehdä pohjamaalauksen tai hioa pinnan tasaiseksi. Vanha tapetti kannattaa aina poistaa.

Kolot ja reiät on syytä kitata umpeen. Jos seinällä on kittaamattomia reikiä, tapetista tulee helposti epätasainen.

Lue myös Anna.fi:stä: Tällaisia asetelmia on sisustussuunnittelijan omassa kodissa: ”Murretut sävyt ovat hyvä tausta kaikille väreille”

3. Kuvioiden tapetointi vinoon

Kuviokohdisteisen tapetin kanssa työskentelyyn liittyy omat haasteensa. Kun tapetissa on kuviota, tapetointialaa kannattaa katsella hieman kauempaa jokaisen vuodan kiinnittämisen jälkeen.

”Jos tapetissa on puita, kukkia ja heiniä, kuviot saattavat läheltä näyttää osuvan keskenään kohdilleen, mutta kauempaa kuvio voi olla ihan vinossa. Valmista tapetoitua pintaa kannattaa aina silmäillä kauempaa, jotta kohdistukset ovat varmasti kohdillaan”, Ekroth sanoo.

Logiikka on sama kuin taulua ripustaessa: läheltä taulu voi näyttää olevan suorassa, mutta kaukaa katsottuna se onkin vinossa.

Tuoreeltaan laitetun tapetin saa vielä kohtuullisen helposti irti, joten kuvio on mahdollista korjata ripeästi, Ekroth sanoo.

Jos tapetin kohdistukset ovat useita senttejä ohi tai tapetti on vinossa, vuota kannattaa irrottaa ja laittaa uusiksi. Jos kyse sentistä, voi vuotaa yrittää liikuttaa seinällä varovasti.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ammattilainen paljastaa, missä kohtaa tapetointi menee yleensä aina pieleen – 3 virhettä, joilla et halua pilata seinääsi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.