Sisustus Tilaajille

Teeman ja Kartion suunnittelija Kaj Franck halusi pelkistää astioiden muotoilun 

Kaj Franck halusi luoda astioita geometrisistä perusmuodoista. Hän oli jo varhain ekologinen ajattelija.

Yksinkertainen kauneus on pitkään ollut ihanteena suomalaisessa muotoilussa. Merkittävimpiä nimiä pelkistetyn tyylin takana oli Kaj Franck (1911–89). Hän edusti meillä itävaltalaisen Adolf Loosin ajatusta ”Koriste on rikos”, ja hänen lausahduksensa ”Räjäyttäkää astiastot” toi perinteisten kokonaisuuksien tilalle yksittäisiä astioita.

Käyttöe­sineiden piti hänestä olla niin luontevia, ettei edes tulisi ajatelleeksi jonkun suunnitelleen ne. Arabian mallisuunnitteluosaston johtajana 1946–61, Nuutajärven Lasin taiteellisena johtajana 1951–76 ja Taideteollisen oppilaitoksen opettajana Franck vaikutti laajalti.

Pelkistys ei kuitenkaan ole koko kuva, vaan Franck oli myös avarakatseinen ja taiteellinen, painottaa kirja Kaj Franck – Universaaleja muotoja (Designmuseo 2011).

Lue myös: Oiva Toikan värikkäissä lasitöissä oli rajana vain mielikuvitus

Kaj Franck oli varhainen ekologinen ajattelija pohtiessaan materiaalien käyttöä.
Kaj Franck oli varhainen ekologinen ajattelija pohtiessaan materiaalien käyttöä. Kuva: Iittala

Muotoilun pariin hänet johti jo suku: Viipurissa syntyneen Franckin isoisä oli monialainen kulttuurivaikuttaja Jac. Ahrenberg.

Franck oli hyvä piirtäjä. Hän opiskeli huonekalusuunnittelijaksi ja teki aluksi kaikenlaista, jopa kankaiden kuvioita. Johtavaksi ideaksi hänen urallaan muotoutui suunnittelijan sosiaalinen vastuu hyvän arjen luojana. Hän oli myös varhainen ekologinen ajattelija pohtiessaan materiaalien käyttöä.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.