Sisustus

Tiesitkö? Pihlgren ja Ritolan värikkäät klassikkotapetit syntyivät alun perin kilpailutöinä

Pihlgren ja Ritolan paperitapetteihin telataan edelleen jokainen väri erikseen. Tunnetuimpia malleja ovat Kiurujen yö, Ken kiuruista kaunein ja 2+3.

Suomen vanhin tapettitehdas Pihlgren ja Ritola on toiminut yhtäjaksoisesti vuodesta 1930 asti. Yritys on erikoistunut antiikki-, entisöinti- ja tyylitapetteihin, ja valikoimassa on myös designtapetteja. Yritys valmistaa pinnoittamattomia, pellavaöljypintaisia ja pyyhkimistä kestäviä paperitapetteja.

Hengittävät paperitapetit painetaan yli 180 vuotta vanhalla rotaatiopainomenetelmällä suomalaiselle tapettipaperille. Tehtaan painokoneet ovat peräisin 50-luvulta. Yhtä tapettimallia varten tarvitaan 1‒8 tapettitelaa, eli niin monta telaa kuin tapetissa on värejä. Tehtaan varastosta löytyykin tapettiteloja tuhansiin malleihin.

Pihlgren&Ritolan tapetti Ken kiuruista kaunein.
Yksi Pihlgren ja Ritolan tunnetuimmista tapeteista on Birger Kaipiaisen suunnittelema Ken on kiuruista kaunein? Kuva: Arto Wiikari/Otavamedia

Liimapainotekniikalla valmistettujen tapettien väripigmentteinä käytetään perinteisiä maaväreja, kuten okraa ja siennaa, jotka sekoitetaan valkoiseen liituun. Sideaineena toimii perunajauholiima. Värit sekoitetaan jokaista painettavaa tapettierää varten erikseen silmämääräisesti, siksi erien värisävyt saattavat hieman vaihdella.

Pihlgren ja Ritolan tehdas järjesti vuonna 1958 suunnittelukilpailun, jonka tuloksena mallistosta löytyy yhä nykyäänkin klassikoiksi muodostuneita taiteilijatapetteja, joita suunnittelivat muun muassa Birger Kaipiainen, Erik Bruun, Lisa Johanson-Pape sekä Annikki ja Ilmari Tapiovaara. Monet rakastetuista retrokuoseista, kuten Sembramänty ja Lumikide, ovat Ritva Kronlundin kädenjälkeä.

Pihlgren&Ritolan tapetti Kiurujen yö.
Birger Kaipiaisen klassikkokuosi on Kiurujen yö. Kuva: Jorma Marstio/Otavamedia

Pirkanmaalla Toijalassa sijaitsevan tehdasrakennuksen yhteydessä ovat myös tehtaanmyymälä ja tapettimuseo. Tapettitehtaan perustivat Fritjof Pihlgren ja Matti Ritola vuonna 1930, jolloin tapettimalleja oli tuotannossa 18 erilaista. Nykyisin jo kolmas sukupolvi työskentelee yrityksen palveluksessa.

Juttu on julkaistu alun perin Dekossa 4/13.

Lue lisää:

Niistä ei pitänyt tulla oransseja lainkaan! – Fiskarsin sakset täyttävät 50 vuotta

Tiesitkö tämän Aalto-maljakosta? Sen syntyyn liittyvät nahkahousut

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiesitkö? Pihlgren ja Ritolan värikkäät klassikkotapetit syntyivät alun perin kilpailutöinä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.