Sisustus

TREn salonki on toimisto, showroom ja galleria keskellä Helsinkiä

Designyritys TREn salonki on myyntitilan ja intiimin showroomin yhdistävä galleriatila, jossa taide, design ja vintage saavat kehykset menneiden aikojen tunnelmasta.

TREn salonki ihastuttaa. Jo graniittilinnan alaovi Helsingin Aleksanterinkatu 44:ssa ja sen takana avautuva portaikko tekevät tulijaan vaikutuksen. Aivan Helsingin ytimessä sijaitseva vuonna 1901 valmistunut Väinämöisenlinna on pääkaupungin tunnetuimpia jugendrakennuksia.

Lue myös: TRE-designmyymälän perustaja Tanja Sipilä: Verhojen lisäksi en pidä myöskään ovista

TREn salonki oli alun perin vakuutusyhtiön pääkonttori

Alun perin vakuutusyhtiö Pohjolan pääkonttoriksi rakennetun talon on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Gesellius-Lindgren-Saarinen. Kansallisromanttisessa hengessä julkisivun koristelu on runsasta, muun muassa korkokuvat ovat Pohjois-Karjalasta louhittua graniittia. Samoin talon sisätilojen puukoristelut, kattomaalaukset, mosaiikit ja ikkunat ovat upeita ja loisteliaita. Tänään talossa sijaitsee myös TRE Salon, joka toimii sekä designyritys TRE:n edustustilana että galleriamaisena taiteen ja designin myyntinäyttelytilana.

tren salonki
Huikeat tilat rakennettiin aikoinaan Pohjolan konttoriksi.

Yllättävän läheltä

TREn salonki on osa globaalia trendiä, joka laajentaa käsitystä perinteisestä myymälätilasta. Monet kansainväliset designbrändit ovat avanneet kodinomaisia showroomeja ja hotelliperiaatteella toimivia huoneistoja, joissa pääsee myös kokemaan, ei vain näkemään, tuotteet. Kun tuote esitellään kauniissa ympäristössä, sen pystyy paremmin kuvittelemaan myös omaan kotiin.

Maailmalla esimerkiksi tanskalaiset design-toimijat, kuten Vipp ja by Lassen sekä Oliver Gustav ovat haastaneet menestyksekkäästi perinteistä myymäläkäsitystä. Samaan ilmiöön kuuluvat myös pop-upeiksi rakennetut tilat, kuten vaikka viime jouluksi avautunut Annon kodinomainen joulukauppa.

Lue myös: Annon myyntihitti on yhä pellavaiset lakanat

”Myymälämme kivijalassa Mikonkadulla on loistava, matalan kynnyksen paikka, johon kaikkien on helppo tulla. Se ei kuitenkaan välttämättä ole paras paikka uniikin taiteen ja designin esittelylle. Kun myös toimistomme kaipasi lisää tilaa, päätimme yhdistää galleriamaisen designin ja taiteen esittelytilan sen yhteyteen”, Tanja Sipilä, yksi TREn kolmesta perustajajäsenestä kertoo. Alkoi sopivan paikan etsintä. Lopulta oikealla tavalla näyttävä tila löytyi läheltä. ”Nähdessäni tämän tiesin, että se on täydellinen juuri meidän tarkoituksiimme.”

Tren salonki
Tanja Sipilä on yksi designyritys Tren perustajajäsenistä.

Perijättären jäljillä

Sisustus muotoutui Tanjan ja sisustusarkkitehti Marika Aron yhteistyönä.

”Koska talo on yli satavuotias, halusimme luoda sisustuksen, jossa on kerroksia ja muistumia eri vuosikymmeniltä. Sisustusta pohtiessamme syntyi mielikuva perijättärestä, joka olisi sisustanut asunnon”, Tanja kertoo.

Pienesineistöä, eri aikakausien kalusteita ja taidetta yhdistelemällä luotiin ennen kaikkea tunnelmallinen tila. Tyylien sekoitus syntyi sopuisasti sekoittamalla.

Tren salonki
Salongin kerroksellinen ja kiinnostava sisustus on syntynyt Marika Aron ja Tanja Sipilän yhteistyönä.

Kaikki myynnissä

Kaikki huoneiston kalusteet, taide ja design ovat myynnissä. TRE on myös aloittanut yhteistyön amerikkalaisen 1st Dipsin kanssa, joka on antiikkiin ja taiteeseen erikoistunut netissä toimiva myymälä. Jatkossa ihmiset ympäri maailmaa voivat löytää suomalaista uniikkia designia ja kalusteista myös sen valikoimista.

”Tuleehan täällä aika epätodellinen olo. Ympäristö on niin hieno ja inspiroiva, että tuntuu uskomattomalta olla tällaisessa ympäristössä päivittäin töissä”, Tanja sanoo.

Lue myös: Sisustusinspiraatio: Artekin toimisto/Artek office in Helsinki

Tren salonki
Rakennuksen vanhat kiintokalusteet, kuten puiset kaapistot, ovat yhä käytössä .

Monta rautaa tulessa

Salongin lisäksi TRE kehittelee jatkuvasti myös uusia hankkeita.

”Haluamme välttää toistamasta yhtä ja samaa konseptia. Uutta tänä syksynä on Torikortteleihin avautunut ympärivuotinen joulukauppa ja Galleria Esplanadiin yhdessä Niteen kanssa toteutettava kirjakauppa”, Tanja kertoo.

TREllä on myös Koreassa ja Japanissa pilottiprojekteja.

”TRE on moottori, joka kokoaa projekteihin oikeat ihmiset. Erilaisten osaajien yhdistäminen synnyttää monesti parhaat kokonaisuudet”, Tanja toteaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: TREn salonki on toimisto, showroom ja galleria keskellä Helsinkiä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.